
Kemiindustri i Göteborg
Göteborgsregionen är centrum för den svenska kemiindustrin – en av de största exportindustrierna i landet. Vikten om att ställa om är stor och fokus är att minska Sveriges koldioxidutsläpp. I regionen driver därför flera aktörer utvecklingen mot mer hållbara kemiprodukter. Tiotals miljarder kronor ska satsas för att nå en mer hållbar kemiindustri.
Samverkan driver omställningen
Basen för Sveriges kemiindustri finns i Göteborgsregionen och nationellt är kemiindustrin en av Sveriges största exportindustrier. Den är central i den svenska tillverkningsindustrin och bidrar med innovationer och nya material som gör att annan industri kan utveckla hållbara produkter. Men industrin har också stora utmaningar i form av utsläpp. Behovet av att ställa om är stort. I Göteborgsregionen samarbetar därför flera aktörer för att driva utvecklingen åt rätt håll.


I Västsvenska Kemi- och Materialklustret samverkar 51 medlemmar från näringslivet, akademi/institut och det offentliga för att bidra till en fossiloberoende region genom det gemensamma initativet Klimatledande processindustri. Inom initiativet drivs förstudier och forskningsprojekt för att accelerera omställningen. Ett exempel är ett regionalt samverkansprojekt kring fossilfri vätgas där Borealis, Chalmers, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Inovyn, Linde Gas, Liquid Wind, Nordion Energi, Perstorp, Preem, St1 och Vattenfall deltar i projektet men parterna i VKMK samverkar också kring förnybara råvaror, återvinning av plast och nya produkter och tjänster.
"Göteborgsregionen är jätteintressant utifrån ett omställningsperspektiv. De stora investeringar som görs innebär risktaganden för branschen och därför är den infrastruktur och det komplicerade nätverk av industrier som redan finns här nödvändiga för omställningen. Det ger stora möjligheter där vi genom samverkan kan dra nytta av varandra för att skapa nya och smarta lösningar på ett kostnadseffektivt sätt"
Hanna Paradis, processledare för Klimatledande processindustri och verksamhetsansvarig för Västsvenska Kemi- och Materialklustret.


Initiativet; Hållbar Kemi
En vision för hållbara kemiprodukter
Stenungsund har det största kemiklustret i regionen. Där sysselsätter kemiföretagen runt 2 500 personer och dubbelt så många om underentreprenörer räknas in. Kemiindustrin i Stenungsund står i dag för runt två procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. För att möta de nationella målen – att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045 – har företagen gått samman i initiativet Hållbar Kemi. I ett första skede vill företagen inom Hållbar Kemi investera tio miljarder kronor i olika projekt. Om alla projekt blir verklighet kan koldioxidutsläppen minska med en miljon ton per år.
Hållbar Kemi startade 2011 och består idag av medlemmarna Adesso BioProducts, Borealis, INEOS Inovyn, Nouryon, Perstorp och Vattenfall samt branschorganisationen IKEM. De har enats kring en vision om att bli det svenska navet för tillverkning av hållbara kemiprodukter och att skapa förutsättningar för att kemiindustrin som helhet ska kunna ställa om.
– Det här är så stora frågor att vi måste samverka kring dem. Hållbar Kemi är en gemensam röst som väger tungt och som hjälper oss att kunna vara en del i samhällspolitiska frågor. Vi pratar bland annat mycket med beslutsfattare och jobbar för att påverka direktiven för olika offentliga medel så att de gynnar omställningen. Det skulle inte varje företag kunna göra enskilt, säger Elin Hermansson, programchef, Hållbar Kemi.


Tre utmaningar att övervinna
På vägen mot kemiindustrins omställning finns tre stora hinder på vägen, menar Elin Hermansson: energiförsörjningen, tillståndsprocesserna och råvarorna.
– Sveriges elförsörjning räcker inte till effektmässigt och nätet är inte tillräckligt utbyggt för att kunna försörja kemiföretagen med den el som behövs. En annan utmaning är tillståndsprocesserna som tar för lång tid och en tredje är tillgången till biobaserade och cirkulära råvaror.
"Vi behöver fortsätta att producera smarta produkter som kan hjälpa andra i vår värdekedja att ställa om. Kemiindustrin har både innovationskraften och investeringsviljan. Något som är utmärkande för kemiindustrin i Stenungsund är också hur vi jobbar i industriell symbios, vilket innebär att det ena företagets restprodukt kan användas vid tillverkningen i ett annat företag. Samverkan är verkligen A och O för att vi ska lyckas ställa om"
Elin Hermansson, programchef, Hållbar Kemi


Innovationsprojekt för hållbarhet
Utöver att lyfta fram kemiindustrins utmaningar i samhällsdebatten verkar Hållbar Kemi för att få till stånd olika projekt för att minska företagens klimatpåverkan. Det handlar både om att minska de direkta koldioxidutsläppen från tillverkningen och produkternas klimatpåverkan i stort. Kontinuerlig forskning och utveckling sker samtidigt i två världsledande innovationscenter i Stenungsund.
