Göteborgs styrkor

Människor och företag trivs i Göteborgsregionen, och det finns gott om skäl att etablera sig eller investera här. Här listar vi några. 

Göteborgs hamn
Bild: Anders Wester

En expansiv affärsmiljö 

Göteborgsregionen har ett brett och mångfacetterat näringsliv med mer än 750 branscher. De senaste tjugo åren har antalet utländska företag ökat stadigt i Göteborgsregionen. De största globala företagen är Volvo Group som utvecklar och marknadsför tunga fordon, personbilstillverkaren Volvo Cars samt läkemedelsföretaget AstraZeneca. Andra storföretag med huvudkontor eller betydelsefulla utvecklingsavdelningar här är Akzo Nobel, Ericsson, Mölnlycke Health Care, SCA och SKF.

Byggande, transport och logistik, ICT, fordonsindustri, kreativa och kulturella industrier, biovetenskap och cleantech är exempel på framgångsrika branscher. Regionen växer i snabb takt, det ger utveckling och nya affärsmöjligheter. 

Hållbar region

Göteborgsregionen har höga ambitioner kring hållbarhet – både klimatmässiga och sociala. Omställningen är en stor utmaning, men ger också spännande affärsmöjligheter för alla som väljer att vara med på tåget. Vi är övertygade om att det är lättare att få till varaktiga och hållbara lösningar när olika parter samverkar och samarbetar med varandra. 

Världsledande forskning och utveckling 

Göteborg är en av de mest forskningstäta regionerna i Europa. Här finns avancerad tillverkningsindustri och samverkan mellan näringsliv, akademi och offentliga verksamheter. Det skapar innovation och kompetens som stärker regionens konkurrenskraft. 

I regionen bedrivs världsledande forskning på högskolor, universitet och science parks. Här finns sammanlagt 60 testbäddar som utvecklar och testar framtidens produkter och tjänster. En tredjedel av Sveriges totala FoU-investeringar inom den privata sektorn görs i Göteborgsregionen. 

Kompetens med bredd och spets 

Med framstående universitet och företag i världsklass är Göteborg en populär plats att bo, arbeta och studera på. Befolkningen är relativt unga och mer högutbildad än riksgenomsnittet. Göteborg och Västsverige rankas också högt i internationella jämförelser när det gäller tillgång på humankapital och livsstil. I regionen finns en nära samverkan mellan näringsliv, universitet och högskolor samt offentliga verksamheter som ger en attraktiv miljö för företag. Nätverk, kluster och tre stora science parks skapar innovation och spetskompetens som genererar världsledande forskning och produktutveckling. 

Ett logistiskt nav - rikt utbyte med världen 

Göteborgsregionen är Sveriges främsta logistiknav. Med Skandinaviens största hamn och en internationell flygplats finns hela världen inom räckhåll. Här arbetar var femte anställd för ett utländskt ägt företag och var femte invånare är utlandsfödd. Fler och fler människor besöker staden för möten, evenemang och fritid. 

Stora investeringar och stark internationell profil

Regionen har inlett sitt största utvecklingssprång i modern historia och 1 000 miljarder kronor ska investeras i infrastruktur och byggande. Detta ger stora möjligheter för företagare som vill vara med på framtidsresan. Göteborg får höga poäng i europeiska och globala jämförelser när det gäller allt från innovation och uppkoppling till livsstil och tillväxtpotential.

Funderar du över om det kanske finns några utmaningar också? Visst gör det det, vi har identifierat tio tydliga utmaningar här kan du läsa mer om dem.

Göteborg i topp

​​​​​​Göteborg och Sverige toppar flera internationella listor. Detta är några av dem:

LEDARE PLUS – Innovations ledare bland 238 regioner (European Commission, 2019). 

NR 1 – Sveriges bästa logistikläge (Intelligent Logistik, 2020). 

NR 1 – Världens mest hållbara destination (Global Destination Sustainability Index, 2019).  

NR 1 – Vinnare av European Entrepreneurial Region Award 2020 (European Committee of the Regions och Europeiska Unionen).  

NR 1 - Världens mest social stad (Hostelworld, 2017). 

NR 2 – Göteborg kom andra plats när det gäller humankapital och livsstil bland Europas stora städer (fDi Magazine, 2020). 

NR 2 - Världens näst smartaste stad (Future Today Institut, 2019).  

NR 2 – Sverige är näst bästa land för hållbar utveckling (FNs Sustainable Development Report 2019).  

NR 2 – Sverige är näst bästa land för innovationförmåga (Global Innovation Index, 2020).  

NR 5 - Göteborg kom femte plats när det gäller Business friendliness bland Europas stora städer (fDi Magazine, 2020). 

NR 9 – Göteborg rankas 9:a av 490 städer i kategorin "Bästa beboeliga stad i världen" (ECA International, 2020).  

Invest in Gothenburg

Invest in Gothenburg är vår internationella sida om Göteborgs näringsliv.

Det internationella intresset för Göteborg är stort, därför har vi skapat sidan "Invest in Gothenburg". Här hittar du användbar information om regionen, hårda fakta, statistik, kontakter och nyheter anpassat för en internationell publik. Varmt välkommen till Göteborg! 

Invest in Gothenburg
Göteborg Stenpiren, par vid kajen
Göteborgs hamninlopp med kranen och amerikaskjulet

Fakta & Statistik

Grunda ditt beslut på hårda fakta - vi hjälper dig hitta rätt.

Fakta & statistik är en årlig rapport som bygger på en omfattande sammanställning och analys av officiell fakta och statistik med regionens näringsliv i fokus. Missa inte denna rapport om du är intresserad av utveckling eller letar möjligheter att göra affärer i vår region.

Ladda ner Fakta & statistik

Kontakta oss gärna

Henrik Einarsson
Avdelningschef
Arbetsområden: Etablering Företagsklimat Regional utveckling
Andreas Göthberg
Avdelningschef
Arbetsområden: Organisationsutveckling Försäljning Tillväxt
Joel Görsch
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: Fordonsindustri Miljöteknik
Iris Öhrn
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: Life Science Etablering
Erik Behm
Områdesansvarig ICT
Arbetsområden: Investeringar Etablering Klusterutveckling
Helen Bairu
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: General Sales Etablering Investeringar
Caisa Brunander
Koordinator
Arbetsområden: Mässor Mark och lokaler
Visa cookie-information