Så etablerade sig klädjätten i Göteborg

Den japanska klädåterförsäljaren Uniqlo öppnade sin första butik i Göteborg i våras. Det var ett resultat efter flera års dialog med bland annat Business Region Göteborg. Så här gick det till när klädjätten etablerade sig i Göteborg.  

Bild på Helen Bairu utomhus med gata och husfasad i bakgrunden
Helen Bairu, etableringsrådgivare på Business Region Göteborg.

– För att utveckla vår verksamhet i Sverige var det ett naturligt steg att öppna vår tredje butik i en så pulserande och dynamisk stad som Göteborg. Göteborgarna är kända för sin fördomsfrihet och sitt innovativa sätt att tänka – det tyckte vi passade bra med vår LifeWear-filosofi, säger Nikolina Johnston, COO Skandinavien på Uniqlo. 

När Uniqlos första Sverigebutik öppnade i Stockholm 2016 var den ett resultat av samtal som startade under återförsäljar- och fastighetsmässan Mapic i Frankrike samma år. I samtalen var även Business Region Göteborg med. 

– En etablering i Sverige har flera fördelar, bland annat finns det konsumenter med goda inkomster här och därmed finns en stark köpkraft. För region och stad har en etablering särskild betydelse då det skapas nya sysselsättningstillfällen, säger Helen Bairu, etableringsrådgivare retail på Business Region Göteborg. 

Rådgivning och information

Efter att Uniqlos andra butik öppnat i Stockholm skiftade fokus till att etablera sig i Göteborg. Att hitta en bra lokal i cityläge hade högsta prioritet. 

- I ett tidigt skede, hjälpte vi bland annat till med rådgivning och information kring lokalisering, de olika citylägena och dess karaktär samt hjälp med att peka ut vilka fastighetsägare de kunde kontakta. Det landade i lokalen i Fredsstan hos Vasakronan som de även hyr av i Stockholm, säger Helen Bairu. 

Business Region Göteborg har en bred palett av tjänster med många kontakter och kan skräddarsy information utefter det aktuella företagets behov. 

– Vi har stöttat och försökt vara Uniqlos högra hand på plats och har svarat på frågor som uppkommit under resans gång, till exempel kring rekrytering. Vi finns till för att facilitera under etableringsprocessen, säger Helen.

Etablera din verksamhet i Göteborg

I den här typen av processer hjälper Business Region Göteborg även till med att beskriva hur branschen ser ut, vilket beteende konsumenterna har, hur mycket en göteborgare spenderar, vilka konkurrenter som finns och övrig demografisk statistik.

– Svenskar och göteborgare är väldigt beresta. Vi känner igen varumärken från våra resor och har kanske handlat från dem. Det här är ett sådant varumärke. Då är det också många som vill ha det på hemmaplan. Vi är väldigt glada över att Uniqlo är här och välkomnar dem verkligen till Göteborg, avslutar hon.

Vill du också etablera din verksamhet här?
Så här kan vi hjälpa dig inom retail

Kontakta mig gällande etablering
Helen Bairu
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: General Sales Etablering Investeringar