Podden Business Göteborg

I podcasten Business Göteborg fördjupar vi oss i Göteborgsregionens näringsliv. Hur går det för Göteborg? Vad gör vi bra och vad kan vi göra bättre? I podden träffar vi startups, småföretagare och framgångsrika föregångare. Emanuel Karlsten leder samtalen och med sig i varje avsnitt har han en sakkunnig i ämnet från Business Region Göteborg.

Business Göteborg - Podden om Göteborgsregionens näringsliv

Jim Rowan, vd Volvo Cars

Jim Rowan är nytillträdd vd på Volvo Cars. I detta exklusiva och liveinspelade specialavsnitt av Business Göteborg får du höra om hans bakgrund, varför han lockades av jobbet på Volvo och hur han ser på bolagets framtid. Volvos tydliga mål om 100% elbilar 2030 och att ingen ska omkomma i en Volvobil. Om teknikens betydelse för bilindustrin, hur de ska rekrytera den kompetens som behövs och den stora transformationen av branschen. På slutet bjuder programledaren Emanuel Karlsten på en analys av samtalet tillsammans med Business Region Göteborgs etableringschef, Henrik Einarsson.  
 

 

Fakta & statistik 2022

Avsnittet för dig som gillar siffror, fakta och kött på benen. Hur går det för Göteborgsregionen inom tillväxt, handel och sysselsättning? Är Göteborg fortfarande Sveriges logistikhub? Har exporten återhämtat sig efter pandemin? Och vilken stad är egentligen Sveriges innovationsmotor? Det, och mycket annat, får du reda på i detta avsnitt med hårda fakta om näringslivet i Göteborgsregionen. Medverkar gör Peter Warda, senioranalytiker på Business Region Göteborg och Patrik Andersson, vd. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten.
 

 

Starta eget

Funderar du på att starta eget? I detta specialavsnitt av Business Göteborg får du en checklista och massor med tips på hur du kommer igång. En genomgång av allt ifrån idé, affärsplan, marknadsanalys, finansiering till registrering och mycket mer. Tips om utbildningsprogram, mötesplatser, länkar och kontakter blandas med erfarenheter och råd om hur man undviker de vanligaste fallgroparna. Med i studion är en av Business Region Göteborgs företagslotsar; Johan Eckebrant och en av Göteborgs främsta entreprenörer; Percy Ranebjörk som bland annat drivit Villa Belparc under många år. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten.

 

 

Rätt person på rätt plats i rätt tid

Kompetensförsörjning handlar mycket om hur företagsledare kan attrahera, behålla och utveckla rätt kompetens i sitt företag – att säkra affären med rätt kompetens. Den snabba teknikutvecklingen och digitaliseringen gör att vi står inför nya sätt att arbeta. Det ställer krav på ny kompetens och kräver mycket av såväl ledarskapet på företag som av själva organisationen. Vet du vilken ny kunskap ditt företag måste utveckla eller anställa för att vara konkurrenskraftiga de närmaste åren? Här möter Emanuel Karlsten Malin Karlsson från DirSys och Anna-Lena Johansson från Business Region Göteborg i ett samtal om strategiskt kompetensförsörjning. Fokus ligger på ARUBA-modellen. En enkel modell för att Attrahera, Rekrytera, Utveckla, Behålla och Avveckla kompetens. Låter det intressant så kan du läsa mer om modellen och anmäla dig till en workshop på Business Region Göteborgs webbplats.

Lyssna på avsnittet: Rätt person på rätt plats i rätt tid

Göteborg laddar för framtiden

"Göteborg tilldelas Laddguldet 2021 för sin helhetssyn, där kommunens olika aktörer, energibolaget, kollektivtrafiken, parkerings- och bostadsbolagen och näringslivet tillsammans driver en snabb omställning till avgasfria transporter." Så löd motiveringen när Göteborg fick 2030-sekretariatets laddguld i slutet av 2021. Men hur går arbetet? Vilka är utmaningarna? Och hur svårt kan det vara att få till laddstolpar, appar och system som håller takten med utvecklingen och ett utsläppsfritt Göteborg 2030? I detta avsnitt pratar Emanuel Karlsten laddinfrastruktur med Maria Stenström från 2030-sekretariatet och Anne Piegsa som processleder Göteborgs stads omställning inom elektrifiering.

Lyssna på avsnittet: Göteborg laddar för framtiden

Vägen till Göteborg

Att Northvolts och Volvo Cars nya batterifabrik landar i Göteborg har nog inte undgått någon. Men hur gick det till och hur hård var egentligen konkurrensen? Emanuel Karlsten möter Henrik Einarsson, Business Region Göteborgs etableringschef, i ett samtal om vilka tankar som går genom huvudet när man får ett etableringsprojekt av den här storleken på sitt bord, hur man leder en grupp genom alla de utmaningar som kan dyka upp och hur det känns att till slut få det positiva beskedet.

Lyssna på avsnittet: Vägen till Göteborg

"Bra idéer ska genomföras"

Hur får vi kapital och investerare till Göteborg? Hur kommer man i kontakt med rätt investerare? Och vad görs för att behålla framtidens företag i Göteborg? I det här avsnittet av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Mikael Wintzell, VD på Wellstreet och Andreas Göthberg från Business Region Göteborg i ett samtal om entreprenörer, framtidsföretag, kapital och vikten av mötesplatser, nätverk och marknadsföring. Med etableringar som Volvo Cars och Northvolts nya batterifabrik, ett växande Life Science-kluster och det faktum att ingen annan region i Sverige investerar mer i forskning och utveckling än Göteborg, så finns potentialen. Frågan är hur väl den utnyttjas och hur vi kan bli bättre på att lyfta det som faktiskt görs?

Lyssna på avsnittet: "Bra idéer ska genomföras"

SME- och techföretagen – utveckling, behov och betydelse

Detta avsnitt kretsar kring rapporten "SME- och techföretagen i Göteborgsregionen. Utveckling, behov och betydelse." Med Mattias Henningsson Jönsson från TMRW och Charlotta Johansson från Business Region Göteborg i studion samtalar Emanuel Karlsten om utmaningar och möjligheter - nätverken, kompetensen, kapitalet och inte minst varumärket Göteborg. Och därtill hårda fakta - Små och medelstora företag (SME) är allt mer betydelsefulla för Göteborg - de står för hälften av förädlingsvärdet, 31% av omsättningen och 42% av de anställda. Kan vi lyfta våra  entreprenörer och hjälpa dem att ta nästa kliv i sin utveckling så har vi som stad och region otroligt mycket att hämta.

Lyssna på avsnittet: SME- och techföretagen – utveckling, behov och betydelse

Detaljhandeln i Göteborg

Ett avsnitt om utvecklingen inom detaljhandeln, om vikten av kundvarv med naturliga noder och om hur försprånget inom både digitalisering och hållbarhet attraherar. Emma Hernell, VD, HUI Research och Helen Bairu, Business Region Göteborg, diskuterar hur Göteborg kan attrahera fler internationella aktörer och vad lokala aktörer bör ha högst upp på sin agenda det kommande året. Allt kopplat till Retailguiden som kommer ut i dagarna, fullspäckad med fakta, statistik och information om Sveriges och Göteborgs detaljhandel. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten

Lyssna på avsnittet: Detaljhandeln i Göteborg 

International House - välkomnar ny talang till Göteborg 

Vad ska man göra när man flyttar till Göteborg? Vart kan man vända sig med sina frågor? Hur ska man tänka för att lyckas här? I september i år öppnade Sveriges första International House i Göteborg med ambitionen att hjälpa internationell kompetens att hitta rätt i regionen. På plats i de nya lokalerna vid Järntorget erbjuds bland annat rådgivning, event och workshops. I detta avsnitt av Business Göteborg möter vi bland andre Lovisa Bohlin, verksamhetsansvarig på International House Gothenburg, Madalina Paula Magnusson, talangrådgivare och Filipa Rodrigues Simões som på olika sätt haft kontakt med International House. Samtalet hålls som vanligt ihop av Emanuel Karlsten och kretsar runt hur International House hjälper regionens näringsliv, vilket stöd man kan få som arbetsgivare och vilken hjälp nya göteborgare kan få när de söker jobb, nätverkar, ska skaffa personnummer, hitta en bostad eller bara vill få grepp om vår kultur.

Lyssna på avsnittet: International House - välkomnar ny talang till Göteborg 

Elektrifiering - Så ska Skandinaviens transporthub bli en världsutställning för hållbar omställning.

Hela Sverige pratar om klimatet och om att ställa om från fossila bränslen men hur redo är vi för en sådan omställning? Finns det andra alternativa bränslen? Kommer elen att räcka? Och vad gör vi när litiumet till batterierna tar slut? Möt Per Olof Arnäs, senior logistikstrateg på Einride och Business Region Göteborgs Anne Piegsa som är processledare för Göteborgs Stads elektrifieringsuppdrag, i ett samtal om omställning, cirkulära perspektiv och vikten av att tänka nytt. Som vanligt leds samtalet av Emanuel Karlsten.

Lyssna på avsnittet: Elektrifiering - Så ska Skandinaviens transporthub bli en världsutställning för hållbar omställning.

The Yard - I hjärtat av Sveriges mobilitetssektor

Nu växer en helt ny mötesplats, verkstad och scen för techbolag och scaleups fram på Lindholmen. The Yard är namnet på en ny arena för små, nya och växande techbolag i Götaverkens gamla varvsområde på Lundbystrand. Äldre varvslokaler ska anpassas för att bli en plats för startups, scaleups och teknikdrivna bolag. Här erbjuds en kreativ och dynamisk miljö som stärker det innovationskluster som redan finns på Lindholmen. Bakom initiativet finns Lindholmen Science Park, Älvstranden utveckling och Business Region Göteborg i tätt samarbete med representanter för Göteborgs techscen. Möt Peter Kurzwelly, AI Sweden och Andreas Göthberg, Business Region Göteborg i ett samtal med Emanuel Karlsten om Techbranschen och Göteborg och få en guidad visning av Ulrika Palmblad Gröön i lokalerna som nu görs redo för inflytt.

Lyssna på avsnittet: The Yard - I hjärtat av Sveriges mobilitetssektor

City och mikromobiliteten

Galet störigt? Idiotisk utveckling? Eller vansinnigt viktigt? De flesta har tagit ställning kring cyklar, sparkcyklar och annan mikromobilitet. Det har Göteborg också. Och som i så många andra frågor rimmar de anpassningar vi behöver göra för framtiden inte alltid med den bekvämlighet vi vill ha idag. Möt Anastazia Kronberg, ansvarig för Gothenburg Climate Partnership på Business Region Göteborg och Emanuel Karlsten i podden Business Göteborg om Mikromobilitet. I avsnittet hör du också Johan Erlandsson, medgrundare till Göteborgsföretaget Velove, Anders Ahlquist, divisionschef Bravida Syd och Pontus Wallgren universitetslektor och docent på Chalmers avdelning ”Design & Human Factors”. Alla med fokus på framtidens city-transporter – för gods, logistik, service och personer.

Lyssna på avsnittet: City och mikromobiliteten

Ett bättre city

Citykärnan i Göteborg sticker ut jämfört med andra större städer i Sverige - Här bor betydligt mycket färre personer än rikssnittet och på dagen ökar befolkningen med 257 procent (jämför med rikssnittet 99 procent). Redan innan pandemin såg vi en förändring av utbudet i city, ett nytt city började ta form. Under året har denna förändring accelererats. Nu befinner vi oss i ett historiskt bra läge för att hitta och agera på den nya relevansen, få fler boende till stadskärnan, öka attraktiviteten och samtidigt fortsatt ligga i täten inom hållbarhet. Hör Christina Heikel, Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna GFR, och Patrik Andersson, Göteborgs Stads näringslivschef och VD Business Region Göteborg, i ett samtal med Emanuel Karlsten om utmaningar och möjligheter i framtidens citykärna.

Lyssna på avsnittet: Ett bättre city

Göteborg 400 år – Näringslivet igår, idag och imorgon

Vad har format näringslivsregionen Göteborg och hur ser framtiden ut? Vilken betydelse har Göteborgsfamiljer som Sahlgren, Dickson och Broström haft för staden? Vilka kriser har vi drabbats av och vad kommer att ta oss igenom nästa århundrade på samma framgångsrika sätt som tidigare? Möt Håkan Strömberg, Göteborgs Stadsmuseum och Maria Strömberg, Business Region Göteborg i ett samtal om hur Göteborg blev Sveriges innovationsmotor och bäst i klassen på samverkan. Som vanligt håller Emanuel Karlsten i samtalet.

Lyssna på avsnittet: Göteborg 400 år – Näringslivet igår, idag och imorgon

Konjunkturen och tankar om framtiden

I detta specialavsnitt av Business Göteborg tar vi avstamp i årets andra konjunkturrapport. Henrik Einarsson, etableringschef Business Region Göteborg intervjuar Martin Lundstedt, koncernchef AB Volvo om läget just nu, coronaåret, framtiden, hur AB Volvo ska bli en vinnare i teknikracet och vilka möjligheter som uppstår i kölvattnet av de krafter som driver Göteborg mot nya framgångar och lockar allt fler företag hit.

Lyssna på avsnittet: Konjunkturen och tankar om framtiden

Göteborg – En matstad att räkna med

Vi bjöd in Sofia B Olsson, Totalansvarig Restaurang Vrå och Peter Grönberg, VD Göteborg & Co till Business Göteborg. Med avstamp i White Guides konstaterande ”Göteborg är kanske hetast i Sverige just nu” blev det ett samtal om trender, framtid och hållbarhet. Och en bransch som trots ett fruktansvärt tufft år visar på en kreativitet, en kraft och en framåtanda som få kan matcha. Som vanligt leds samtalet av Emanuel Karlsten.

Lyssna på avsnittet: Göteborg – En matstad att räkna med

Prisad tillväxt och stadsutveckling

Visserligen har även Göteborg sin beskärda del av utmaningar och kanske uppskattas inte utvecklingen (med ständiga omdirigeringar) av de som rör sig i staden, i stunden. Men tillväxten ligger helt i linje med näringslivets behov och Göteborg prisas gång på gång för sina framsteg. I detta avsnitt av Business Göteborg pratar Henrik Kant, Göteborgs Stads stadsbyggnadsdirektör och Henrik Einarsson, Business Region Göteborg med Emanuel Karlsten om stadsutveckling, tillväxt och framtid. Det blir diskussioner om hur Göteborg sticker ut inom ekonomisk tillväxt och har gjort så länge, hur vi tar plats inom hållbarhet och framförallt om hur både staden och intresset för regionen växer.

Lyssna på avsnittet: Prisad tillväxt och stadsutveckling

Kulturlivets betydelse för Göteborg

"Det finns fantastiska kulturutövare i Göteborg. Jättemycket talang och det händer mer än de flesta hinner uppskatta. Men det skulle kunna vara så mycket bättre och det är många som kämpar hårt i motvind. Det finns mycket outnyttjat utrymme" konstaterar Rasmus Heyman, Business Region Göteborg, inledningsvis i ett samtal om kulturlivets betydelse för Göteborg.

Diskussionerna kretsar kring branschens möjligheter och utmaningar och tar avstamp i tre frågor som lyfts av tre kulturprofiler - Josefin Johansson, Anna Maria Hedman och Cissi Stenborg. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten och med i studion är Louise Hammar som bland annat driver filmbolaget Chuck & Bruno.

Lyssna på avsnittet: Kulturlivets betydelse för Göteborg

Göteborg - Sveriges bästa logistikläge

Sedan detta avsnitt av Business Göteborg spelades in står det klart att Göteborgsregionen för 20:e året i rad tar hem titeln ”Sveriges bästa logistikläge”. Det faktum att vi har Skandinaviens största hamn som siktar på att bli världens mest konkurrenskraftiga hamn bidrar självklart till framgången. Hör Elvir Dzanic, VD för Göteborgs hamn och Andreas Göthberg, ansvarig för utländska investeringar på Business Region Göteborg, i ett samtal med Emanuel Karlsten om logistikläget, hamnen och framtiden – utmaningar och möjligheter. Hur viktig är hamnen för Göteborg och Sverige? Hur möter vi kraven som kommer med en ökad internationell handel? Hur ser hållbarhetsarbetet ut? Vad betyder hamnfördjupningen i praktiken? Och hur viktig är flyget för regionen? Det är några av frågorna som diskuteras. Det konstateras också att det finns andra städer och regioner som tagit upp kampen om titeln ”Sveriges bästa logistikläge” och utmaningen välkomnas även om det inte finns några planer på att bli omsprungna.

Lyssna på avsnittet: Göteborg - Sveriges bästa logistikläge

Göteborgs dolda techscen – Är regionens scaleups här för att stanna?

Känner du till Precisely, Adway, Adfenix, Forza Footboll, Tibco Spotfire, Winningtemp, Renable, Trine, Sleep Cycle, Annotell, Greenbyte, Bokio, Insert Coin, Imbox, Parakey, Recorded Future, Monocle och Minna Technologies? Inte? Det borde du göra. Och du borde vara grymt stolt över att de finns i Göteborg. I detta avsnitt av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Viktor Nord, engagerad tech-entreprenör, och Charlotta Johansson, företagsrådgivare på Business Region Göteborg, i ett samtal om Göteborgs dolda techscen. Vilka är bolagen, vad gör de, varför är de viktiga för Göteborg, vad kan Göteborg erbjuda och varför är det hög tid att verkligen börjar prata om Göteborgs scaleups på techsidan? 

Lyssna på avsnittet: Göteborgs dolda techscen

Göteborg - Sveriges kunskapsregion

Ingen annan region i Sverige satsar så mycket på forskning och utveckling som Göteborgsregionen. Och Sverige ligger i topp i Europa. Vad betyder det för Göteborg att vara Sveriges kunskapsregion? Hur tillför det nytta för göteborgaren? Och vad är hemligheten bakom framgången som lockat företagsledare, statsmän och kungligheter från hela världen till Göteborg? Möt Ulf Östermark, utvecklingsansvarig på Castellum och Maria Strömberg, Chef för Kluster & Innovation på Business Region Göteborg i ett samtal med Emanuel Karlsten om forskning och utveckling och hur Göteborg blev Sveriges kunskapsregion.

Lyssna på avsnittet: Göteborg - Sveriges kunskapsregion

Nuläget: Näringsliv & Tillväxt

I rapporten ”Näringsliv och Tillväxt” presenterar Business Region Göteborg fakta om regionens näringsliv och listar 9 utmaningar. I detta avsnitt av Business Göteborg tittar Emanuel Karlsten tillsammans med Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg, närmare på rapporten. Samtalet kretsar kring näringslivets situation utifrån tre perspektiv: coronaläget, tillväxt och framgångsfaktorer. Vad är vi bra på i regionen? Vilka utmaningar har vi? Hur kan vi bli ännu bättre? Sedan podden spelades in har vi dessutom rätat ut ytterligare ett frågetecken: vilken är Sveriges främsta forskningsregion? Svaret: Västra Götaland. Västra Götaland står för 33,4 procent av Sveriges totala FoU-utgifter. För Stockholmsregionen ligger motsvarande andel på 31,9 procent. Göteborgsregionen driver utveckling inte bara nationellt utan också internationellt. 

Lyssna på avsnittet: Nuläget: Näringsliv & Tillväxt

Social hållbarhet - en bra affär

Social hållbarhet handlar inte bara om att investera i jämställdhet, tillgänglighet, trygghet och hälsa för att det känns bra. Det handlar om affärsnytta och att fatta beslut som är bra för Göteborg på lång sikt. I detta avsnitt av Business Göteborg pratar vi om hur Göteborgs stad visar vägen och om hur företag välkomnar initiativet. Med i studion finns Anja Skans, utvecklingsledare inom social hållbarhet på Skanska och Lena Sultanovic Magnusson, processledare på Business Region Göteborg. Anja berättar bland annat om hur man arbetar på Citygate för att motverka utanförskap bland unga vuxna och hur stora företag kan driva utvecklingen inom social hållbarhet. Lena lyfter fram det breda engagemang som finns bland regionens småföretagare och vilket stöd Business Region Göteborg kan erbjuda dig som vill komma igång med arbetet. Som vanligt håller Emanuel Karlsten i diskussionen och Business Göteborg finns där poddar finns.

Lyssna på avsnittet: Social hållbarhet - en bra affär

Innovation och testbäddar

Hur har Göteborg blivit en av Europas bästa regioner på innovation och hur behåller vi den positionen. Hur stimulerar vi innovation och hur kan vi få ännu bättre fart på den? Lars Bern, områdesansvarig inom innovation på Business Region Göteborg och Ylva Olofsson, projektledare på Volvo Group Trucks Technology, träffar i detta avsnitt Emanuel Karlsten i ett samtal om testbäddar, samverkan och drivkrafter. Vi får höra om Göteborgs digitala kopia, hur bostadsrättsföreningen Viva använts som testbädd för att utveckla framtidens bussbatterier och hur Göteborgs gröna bussar hjälpt Consat att sälja tekniklösningar till andra sidan jorden i en av världens största kollektivtrafikupphandlingar.

Lyssna på avsnittet: Innovation och testbäddar

Uppstart och omstart - företagande i krisläge

Hur tar man sig igenom en kris som företagare? Går det att starta nytt i ett läge som detta? Och hur får man fart på idéerna? I detta avsnitt av Business Göteborg kretsar samtalet kring råd och exempel som kan inspirera till förverkligande av några företagsdrömmar och kanske bidra till räddningen av andra. Kreativa lösningar varvas med konkreta tips på hur du tar dig vidare. Joel Rozada, VD på The Techno Creatives möter Dejan Djurkovski, gruppchef, företagsutveckling på Business Region Göteborg. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten.

Lyssna på avsnittet: Uppstart och omstart - företagande i krisläge

Kompetens - Utveckling och omställning för Göteborgs framtid

Har du kompetens som möter ditt företags behov både idag och i framtiden? Har du i ditt företag den kraft som krävs för att möta morgondagens kunder och nya beteenden? Bara inom fordonsindustrin så måste minst 30 000 ingenjörer kompetensutvecklas - hur påverkar det Göteborgs näringsliv och akademi? Och vilken hjälp finns att få för att möta kompetensutmaningen? I detta avsnitt av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Patrik Lögdqvist, senior training specialist på Semcon, och Anna-Lena Johansson, verksamhetsstrateg på Business Region Göteborg med fokus på kompetensomställningen. Det blir ett samtal om vikten av att ta kompetensutveckling på allvar och modet att ta hjälp.

Lyssna på avsnittet: Kompetens - Utveckling och omställning för Göteborgs framtid

Fakta och statistik – Göteborgs näringsliv i fokus och framkant

Har du koll på Göteborgs näringsliv och det faktum att vår region sticker ut både nationellt och internationellt inom innovation, hållbarhet, export och nytänkande? Vad räcker lönen till här och hur står vi oss mot Stockholm och andra större städer (även om det absolut inte är en tävling)? I detta avsnitt av Business Göteborg pratar Emanuel Karlsten med Patrik Andersson, vd, och Peter Warda, senior analytiker, båda från Business Region Göteborg, om visioner, möjligheter, utmaningar och vilka faktorer som kommer att vara avgörande för framgång.

Lyssna på avsnittet: Fakta och statistik - Göteborgs näringsliv i fokus och framkant

Life Science och samarbetet för framtidens hälsa  

I Göteborgsregionen har life science-branschen vuxit sig stark tack vare närheten mellan sjukvården, akademin, staden och näringslivet. Här hittar du forskning i världsklass och ännu större planer för framtiden. Eva Wahlberg, forsknings- och utvecklingsansvarig på Wellspect, ger sin syn på Göteborgsregionens utmaningar och möjligheter inom området life science. Med i studion är Iris Öhrn, etableringsrådgivare inom life sciene, och samtalet som rör allt från framtidens vård, vikten av samarbete och intresset för regionen till grafenprogrammet, testbäddar och datadriven vård leds av Emanuel Karlsten.  

Lyssna på avsnittet: Life Science och samarbetet för framtidens hälsa

Utvecklingssprånget och dragningskraften  

Vad är det som gör Göteborg så attraktivt för utländska investerare? Göteborgsregionen har vuxit med 200 000 invånare sedan millennieskiftet och försätter växa. Fler företag vill hit, intresset är stort och möjligheterna är många men det finns också utmaningar. Emanuel Karlsten intervjuar i detta avsnitt Andreas Göthberg, ansvarig för utländska investeringar och etableringar på Business Region Göteborg. Det blir ett samtal om matchmaking, dragningskraft och jakten på kompetens. Juha-Matti Ranta, vd på Medanets, berättar också kort om etableringen av Medanets Sverigekontor i Göteborg.

Lyssna på avsnittet: Utvecklingssprånget och dragningskraften  

Småföretag och startups 

”Jag tror inte att vi kommer att vinna över Kina om vi semestrar oss ur krisen – vi måste ju arbeta oss ur krisen!” konstaterar Patrik Arnesson, grundare av fotbollsappen Forza fotboll, i detta avsnitt av Business Göteborg. Med i studion är Charlotta Johansson, företagsrådgivare på Business Region Göteborg. Samtalet som leds av Emanuel Karlsten kretsar runt förutsättningarna för företagande idag och möjligheterna framöver. Hur mår Göteborgsregionens småföretag, vilka utmaningar finns för startups i regionen och vilken hjälp erbjuds på kort och lång sikt?   

Lyssna på avsnittet: Småföretag och startups  

Klimatet och den gröna omställningen  

Har företag råd att fokusera på klimatet nu? Sätts hållbarhetsarbetet på paus eller är det nu vi verkligen har chansen att, från grunden, omdefiniera och verkligen se över våra beteenden? Anastazia Kronberg, ansvarig för Gothenburg Climate Partnership på Business Region Göteborg, berättar om Göteborgs Stads ambitiösa klimatmål och diskuterar vägen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser 2030. Med i samtalet är Gustaf Zettergren, miljöchef på Västra Götalandsregionen, och Magnus Tengberg, affärsområdeschef på Vasakronan. 

Lyssna på avsnittet: Klimatet och den gröna omställningen

Business Göteborg - frågor och programidéer

Hör gärna av dig till oss om du har frågor om podden Business Göteborg eller idéer till kommande program.

Marie Gumabon
Kommunikationschef
Arbetsområden: Kommunikation Marknadsföring Press