Tech ikon

GBG Tech

De senaste åren har vi sett en snabb tillväxt inom techbranschen i Göteborg. Både i ökat antal arbetstillfällen och i antalet nystartade företag. Men trots att många bolag har gått från start-ups till scale-ups på rekordtid och beloppen som investeras inom tech är stora, känner den breda massan inte till dem. Det vill vi hjälpa till att ändra på. Här samlar vi goda exempel på varför Göteborg är en techstad att räkna med. 

Göteborgs styrkor inom tech

En snabbväxande techscen, nära samarbeten med storbolagen och ett ekosystem för start-ups. Många av Sveriges smartaste unga teknikföretag har valt att etablera sig i Göteborg och fler är på gång.

Man testar teknik

Hetast i Teknik-Sverige

Göteborg är känt för sin starka ingenjörs- och IT-sektor. Många av Sveriges smarta unga teknikföretag såsom BICO/Cellink, Einride, Recorded Future, 1928 Diagnostics och Heart Aerospace finns i regionen.  Och som Sveriges ledande nav för företags FoU-investeringar finns stora möjligheter för företag att testa och utveckla morgondagens lösningar. Här finns närmare 100 testbäddar, tre Science Parks och flera öppna innovationsmiljöer. 

Tre personer samtalar på företaget RUAG

Koppling till storbolagen

Vi ser en tydlig koppling mellan våra starka branscher och nystartade innovativa start-ups. Inom Life Science, ICT och Automotive har vi både etablerade kluster och stora globala företag som Volvo Cars, Geely, Ericsson, SKF, AstraZeneca, Getinge, Mölnlycke och RUAG Space. Flera av dessa har öppnat upp möjligheter för start-ups att samarbeta och utvecklas och på så sätt tillföra värde i form av tjänster och produkter som stärker branschen.

Tre personer, en kvinna och två män, sitter och lyssnar i en sal på Chalmers

Ekosystem för start-ups

I Göteborg finns en fantastisk miljö för start-ups och scale-ups. Allt från högt rankade inkubatorer till internationella mötesplatser och öppna innovationsmiljöer där globala företag erbjuder innovativa småföretag möjligheter till stöd och samarbeten. Vi kan hjälpa dig att förstå ekosystemet, hitta möjligheter och koppla dig till rätt kontakter.

Lista över ekosystemet
Charlotta Johansson utomhus

Boka tid med Charlotta

Du som driver företag inom techbranschen i Göteborgsregionen kan boka ett möte med vår företagsrådgivare Charlotta Johansson för att att diskuterar dina frågor eller utmaningar. 

Boka tid direkt i Charlottas kalender

Gå med i vårt nätverk

Genom att vara med i vårt nätverk får du inbjudningar till event med kända föreläsare, en uppdatering kring vad som sker på techscenen i Göteborg samt mycket annat.

Kontakta oss via: 
madelene.naslund@businessregion.se Tel: +4631 367 61 19
charlotta.johansson@businessregion.se Tel: +4631-367 61 86

Personer runt ett bord skrattar
Lovisa Bohlin och Madalina Magnusson står framför International house Gothenburg

Så jobbar vi med internationell kompetens

Move to Gothenburg förser internationell kompetens som funderar på att flytta till Göteborg med nödvändiga kunskaper och kontakter. Som nyinflyttad kan du besöka International House Gothenburg för rådgivning, samhällskontakter och frågor om bostad, skolor, jobb etc.

Läs mer här

Tech-event i Göteborgsregionen

Den första torsdagen varje månad är du som investerare från Göteborg välkommen på lunch. Vi välkomnar även gärna investerare från andra städer som...
1 december, 11:30 - 13:00
At Park
Hur kan du som företagare inom tech-branschen öka dina chanser att synas medialt? När passar det att tipsa media eller skicka ut ett pressmeddelande...
6 december, 08:45 - 13:00
International House Gothenburg
Gothenburg's annual venture capital forum for investors, startups and scaleups. 
7 - 8 februari, 09:00 - 17:00
UNI3 By Geely

Lägg upp ditt tech-event i vår kalender!

Har du ett intressant tech-event som du vill berätta om och få besökare till? Välkommen att lägga upp det i vår kalender! 

Fyll i uppgifterna här
Bild
liten omslagsbild podd Business Göteborg

Podden Business Göteborg

Här fördjupar vi oss i Göteborgsregionens näringsliv. Hur går det? Vad gör vi bra och vad kan vi göra bättre? I podden träffar vi start-ups, småföretagare och framgångsrika föregångare. Emanuel Karlsten leder samtalen och med sig i varje avsnitt har han en sakkunnig i ämnet från Business Region Göteborg.

Till podden

Techprofilerna: Så hett är tech i Göteborg

Är Göteborgs startup-klimat grått och blåsigt eller börjar någonting hända på västkusten? Inom ett år tror investeraren tillika Göteborgaren Lena Apler att staden fått sin första riktiga enhörning. Vilket bolag det gäller avslöjar hon i podden. 

Lyssna på podden

"Bra idéer ska genomföras"

Hur får vi kapital och investerare till Göteborg? Hur kommer man i kontakt med rätt investerare? Och vad görs för att behålla framtidens företag i Göteborg?  Samtal med Mikael Wintzell, VD på Wellstreet och Andreas Göthberg från Business Region Göteborg.

Lyssna på podden

Techbolagens utveckling, behov och betydelse

Utmaningar och möjligheter för techbolagen - nätverken, kompetensen, kapitalet och inte minst varumärket Göteborg. Och därtill hårda fakta om SME-bolagen som står för hälften av förädlingsvärdet, 31% av omsättningen och 42% av de anställda. 

Lyssna på podden

The Yard - I hjärtat av Sveriges mobilitetssektor

Nu växer en helt ny mötesplats, verkstad och scen för techbolag och scale-ups fram på Lindholmen. The Yard är namnet på en ny kreativ och dynamisk arena som stärker det innovationskluster som redan finns på Lindholmen.

Lyssna på podden
The Yard Lindholmen

The Yard

På Lindholmen sjösätter vi framtidens idéer. Oavsett om du är ny i branschen, ett scaleupföretag på gång eller ett techföretag med vind i seglen så finns här möjligheter att möta, utmana, testa och skapa morgondagens lösningar.

theyardlindholmen.se

Samtal med Erik Gatenholm

Kundfokus nyckeln till framgång

Erik Gatenholm är superentreprenören, Forbes 30 under 30, och vd för bioteknikbolaget Bico. På vårt konjunkturseminarium berättade han hur kundfokus gjort Bico så framgångsrika och hur man lyckas som entreprenör.

Se inspelningen
Erik Gatenholm på BRG:s konjunkturseminarium

Inblick i regionens techbolag

Intervjustudie med 13 techföretag i Göteborgsregionen som berättar om tillväxtboomen och utmaningar framåt. Här finns även fakta hur SME-bolag i regionen utvecklas. 

Läs rapporten här
Blå hexagon med text SME-företag och techföretagen, lite hexagon med bild elever på Chalmers

Databas över svenska techbolag

Här kan du ta del av en nationell databas över svenska techbolag, start-ups, scale-ups, finansiering och mycket mer. Öppet och kostnadsfritt för alla.

Till databasen
Anna-Lena Johansson och Eva-Lena Albihn

Välkommen att prata tech med oss

Andreas Göthberg
Avdelningschef
Arbetsområden: Organisationsutveckling Försäljning Tillväxt
Madelene Näslund
Projektledare
Arbetsområden: Tech Entreprenörskap Affärsutveckling
Charlotta Johansson
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Strategi Tillväxt
Karin Eriksson
Områdesansvarig Finans
Arbetsområden: Finans Strategi Tech