Tech ikon

GBG Tech

De senaste åren har vi sett en snabb tillväxt inom techbranschen i Göteborg. Både i ökat antal arbetstillfällen och i antalet nystartade företag. Men trots att många bolag har gått från start-ups till scale-ups på rekordtid och beloppen som investeras inom tech är stora, känner den breda massan inte till dem. Det vill vi hjälpa till att ändra på. Här samlar vi goda exempel på varför Göteborg är en techstad att räkna med. 

Göteborgs styrkor inom tech

En snabbväxande techscen, nära samarbeten med storbolagen och ett ekosystem för start-ups. Många av Sveriges smartaste unga teknikföretag har valt att etablera sig i Göteborg och fler är på gång.

Man testar teknik

Hetast i Teknik-Sverige

Göteborg är känt för sin starka ingenjörs- och IT-sektor. Många av Sveriges smarta unga teknikföretag såsom BICO/Cellink, Einride, Recorded Future, 1928 Diagnostics och Heart Aerospace finns i regionen.  Och som Sveriges ledande nav för företags FoU-investeringar finns stora möjligheter för företag att testa och utveckla morgondagens lösningar. Här finns närmare 100 testbäddar, tre Science Parks och flera öppna innovationsmiljöer. 

Tre personer samtalar på företaget RUAG

Koppling till storbolagen

Vi ser en tydlig koppling mellan våra starka branscher och nystartade innovativa start-ups. Inom Life Science, ICT och Automotive har vi både etablerade kluster och stora globala företag som Volvo Cars, Geely, Ericsson, SKF, AstraZeneca, Getinge, Mölnlycke och RUAG Space. Flera av dessa har öppnat upp möjligheter för start-ups att samarbeta och utvecklas och på så sätt tillföra värde i form av tjänster och produkter som stärker branschen.

Tre personer, en kvinna och två män, sitter och lyssnar i en sal på Chalmers

Ekosystem för start-ups

I Göteborg finns en fantastisk miljö för start-ups och scale-ups. Allt från högt rankade inkubatorer till internationella mötesplatser och öppna innovationsmiljöer där globala företag erbjuder innovativa småföretag möjligheter till stöd och samarbeten. Vi kan hjälpa dig att förstå ekosystemet, hitta möjligheter och koppla dig till rätt kontakter.

Lista över ekosystemet
Charlotta Johansson utomhus

Boka tid med Charlotta och gå med i vårt nätverk

Du som driver företag inom techbranschen i Göteborgsregionen kan boka ett möte med vår företagsrådgivare Charlotta Johansson för att att diskuterar dina frågor eller utmaningar. 

Genom att vara med i vårt nätverk får du inbjudningar till event med kända föreläsare, en uppdatering kring vad som sker på techscenen i Göteborg samt mycket annat.

Kontakta oss via: 
madelene.naslund@businessregion.se Tel: +4631 367 61 19
charlotta.johansson@businessregion.se Tel: +4631-367 61 86

Boka tid direkt i Charlottas kalender

The Yard

På Lindholmen sjösätter vi framtidens idéer. Oavsett om du är ny i branschen, ett scaleupföretag på gång eller ett techföretag med vind i seglen så finns här möjligheter att möta, utmana, testa och skapa morgondagens lösningar. Nu finns möjligheten att vara med när vi öppnar upp vår coworking-lokal och maker space på The Yard. 

Adress event och coworking på The Yard: 
Valdemar Noréns gata 12, 417 55 Göteborg, Sverige

 

 

läs mer om The Yard
The Yard Lindholmen
Lovisa Bohlin och Madalina Magnusson står framför International house Gothenburg

Så jobbar vi med internationell kompetens

Move to Gothenburg förser internationell kompetens som funderar på att flytta till Göteborg med nödvändiga kunskaper och kontakter. Som nyinflyttad kan du besöka International House Gothenburg för rådgivning, samhällskontakter och frågor om bostad, skolor, jobb etc.

Läs mer här

Tech-event i Göteborgsregionen

Do you recruit international talents or are you planning to recruit international talents?
28 mars - 9 maj, 12:00 - 17:30
International House Gothenburg
Välkommen på TechMeetUp lunchträff torsdag den 30 mars. Vi gästas av Secify som specialiserar sig på cyber och informationssäkerhet.  Vilka hot...
30 mars, 11:00 - 13:00
International House Gothenburg
How do you take an idea and transform it into a successful global tech company? 
19 april, 08:00 - 09:00
Veras gräsmatta, Chalmers
Se alla event

Lägg upp ditt tech-event i vår kalender!

Har du ett intressant tech-event som du vill berätta om och få besökare till? Välkommen att lägga upp det i vår kalender!

Fyll i uppgifterna här
Techevent i Göteborg
Bild
liten omslagsbild podd Business Göteborg

Podden Business Göteborg

Här fördjupar vi oss i Göteborgsregionens näringsliv. Hur går det? Vad gör vi bra och vad kan vi göra bättre? I podden träffar vi start-ups, småföretagare och framgångsrika föregångare. Emanuel Karlsten leder samtalen och med sig i varje avsnitt har han en sakkunnig i ämnet från Business Region Göteborg.

Till podden

Så säkrar ditt företag kapital – om finansiering i Göteborg

Ska företag växa behövs kapital och då kan hjälp utifrån behövas. Hur säkrar man finansiering? Vad bör man tänka på? Hur går det till? Vilka alternativ och aktörer finns i Göteborg? Här får du tips från två experter inom kapitalanskaffning, Sara Wallin, vd Chalmers Ventures och Elina Åkerlind, vd Nordic Node.

Lyssna på avsnittet

Techprofilerna: Så hett är tech i Göteborg

Är Göteborgs startup-klimat grått och blåsigt eller börjar någonting hända på västkusten? Inom ett år tror investeraren tillika Göteborgaren Lena Apler att staden fått sin första riktiga enhörning. Vilket bolag det gäller avslöjar hon i podden. 

Lyssna på podden

"Bra idéer ska genomföras"

Hur får vi kapital och investerare till Göteborg? Hur kommer man i kontakt med rätt investerare? Och vad görs för att behålla framtidens företag i Göteborg?  Samtal med Mikael Wintzell, VD på Wellstreet och Andreas Göthberg från Business Region Göteborg.

Lyssna på podden

Inblick i regionens techbolag

Intervjustudie med 13 techföretag i Göteborgsregionen som berättar om tillväxtboomen och utmaningar framåt. Här finns även fakta hur SME-bolag i regionen utvecklas. 

Läs rapporten här
Blå hexagon med text SME-företag och techföretagen, lite hexagon med bild elever på Chalmers

Databas över svenska techbolag

Här kan du ta del av en nationell databas över svenska techbolag, start-ups, scale-ups, finansiering och mycket mer. Öppet och kostnadsfritt för alla.

Till databasen
Anna-Lena Johansson och Eva-Lena Albihn

Välkommen att prata tech med oss

Andreas Göthberg
Avdelningschef
Arbetsområden: Organisationsutveckling Försäljning Tillväxt
Madelene Näslund
Projektledare
Arbetsområden: Tech Entreprenörskap Affärsutveckling
Charlotta Johansson
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Tillväxt Tech
Karin Eriksson
Områdesansvarig Finans
Arbetsområden: Finans