Kompetensförsörjning för företag

Vad innebär egentligen kompetensförsörjning? Det handlar om att matcha företags kompetensbehov med tillgången av personer som har rätt erfarenhet och utbildning. En fungerande kompetensförsörjning är faktiskt en nyckelfaktor för att ett företag ska kunna starta, utvecklas och vara konkurrenskraftigt - det är avgörande för företagets affär. Så här kan vi hjälpa dig som företagare.

 

Kompetens+ Ett matchningsprojekt

Under coronapandemin har många personer med hög kompetens och lång erfarenhet blivit av med sina jobb. Samtidigt kämpar småföretag och startups för att överleva och hitta nya vägar. Då föddes projektet Kompetens+ där de här personerna matchas med företag för att bidra till företagens utveckling.

Gå med i projektet
kontor

Workshop - så jobbar du med kompetens i ditt företag

En tre-timmars workshop då du jobbar med ditt företags utmaningar kring områdena: Attrahera, rekrytera, utveckla, behålla och avveckla kompetens. Du får med dig ett enkelt verktyg för fortsatt arbete. 

Här anmäler du dig
4406_aruba-hjul.jpg

Så gör du en kompetensstrategi

Vi erbjuder ditt företag 3 timmar kostnadsfri handledning för att ta fram en enklare kompetensstrategi som utgår från er affärsverksamhet. Det underlättar om ni deltagit i ARUBA-workshopen innan för att få en bild av vad ni behöver fokusera på. 

Här anmäler du dig
brg-chalmers0288.jpg

Framrutan - kostnadsfritt kompetensprogram

Ett kostnadsfritt program för leverantörer till fordonsindustrin som vill stärka sin konkurrenskraft. Innehåller insatser som är kopplade till omställningen och teknikutvecklingen kring elektrifiering, AI och autonoma fordon. En stor del individuell coachning i form av workshops eller rådgivning.  

Läs mer om Framrutan
framrutan

Future Skills - mässa för företag, branscher och elever

Ju tidigare ditt företag eller din bransch kommer i kontakt med grundskolan, desto bättre möjlighet för rätt studie- och yrkesval för elever och unga arbetssökande. Och vinsten för dig? Du får chans att presentera ditt företag eller din bransch och skapa ett intresse hos personer som kan vara dina framtida kollegor. Anmäl dig till årets Future Skills!

Anmäl dig till årets Future Skills
elev.jpg

Samverka med skola genom PRAO

Visa upp vilka roller och utvecklingsmöjligheter det finns i din bransch för framtidens medarbetare. Inspireras av och ta del av hur unga människor tänker kring arbete. 

Så blir du praoföretag
Praoelev

Move to Gothenburg

Ett initiativ för att attrahera och välkomna kvalificerade internationella talanger och få dem att stanna och trivas i Göteborg och Västra Sverige på lång sikt. 

Läs om Move to Gothenburg
resa
Flera personer som sitter vid ett bord med datorer

Aktuella utbildningar till företag och branscher

Här har vi samlat utbildningar som våra samverkanspartners erbjuder för att stärka medarbetares kompetens till följd av pandemin, pågående teknikutveckling med mera. 

Utbildningar inom branscherna: Besöksnäringen, Bygg, Fastighet, Handel, Installation, Teknik/Industri/IT, Transport,Vård och omsorg

www.kompetens.nu

Göteborgsregionen satsar på kompetensförsörjning

 

Göteborgsregionens kompetensråd
  • En samverkansarena där arbetsmarknadens parter, akademin, branschorganisationer, omställningsorganisationer och regionala aktörer samarbetar kring kompetensförsörjningens utmaningar och möjligheter, oavsett konjunkturläge.
Göteborgsregionens Kompetensnav
  • Identifierar, samordnar, utvecklar och matchar praktiska insatser för näringslivets och människors omställningsbehov. Genom att samla insatser för kompetensutveckling i Göteborgsregionen ska fler få möjlighet att stärka positionen inom nuvarande bransch eller stå bättre rustade för anställning inom en annan. 
Branschspecifika kompetensråd
  • För dialog kring kompetensbehov i olika branscher. Där möts företag och utbildningsaktörer och definierar konkreta insatser för de olika branscherna. 

Kontakta oss gärna

Anna-Lena Johansson
Verksamhetsstrateg
Arbetsområden: Kompetensförsörjning Regionalt samarbete
Madeleine Johansson
Projektledare
Arbetsområden: Samarbeten EU projekt
Hans Larsson
Projektledare
Arbetsområden: Kompetensförsörjning Fordonsindustri Transporter
Helen Bairu
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: General Sales Etablering Investeringar
Pär Abrahamsson
Näringslivsutvecklare
Arbetsområden: Stadsutveckling
Ywonne Genberg
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Strategi Tillväxt
Visa cookie-information