En godare jul 2022 - 24 anledningar att vara stolt över Göteborg
När vi nu går in i årets sista månad har det åter blivit dags att presentera Göteborgs julkalender med stolta och spännande fakta om Göteborgsregionen.
2022 har vi sett stora utmaningar och tragedier i vår omvärld. Vi har förfärats över Rysslands anfallskrig mot Ukraina och vi har oroats över utvecklingen på hemmaplan. Samtidigt har Göteborgs näringsliv levererat ett år som drar till sig blickar från hela världen. Positioner har flyttats fram, nya lösningar har testats och utmaningar har antagits.
Detta vill vi hylla genom att varje dag fram till julafton berätta om saker och händelser som skett under året och som regionens företagare, entreprenörer och du som Göteborgare kan vara extra stolt över. Dessutom bjuder Håkan Strömberg från Göteborgs stadsmuseum, på kuriosa om Göteborg genom tiderna och vi tipsar om julmarknader, konserter och annat som händer under december månad. Häng med på nedräkningen till en riktigt god jul 🎅🏼🤶🏼

Lucka 24 - Initiativkraften och modet
En lucka om dagen hela december med olika anledningar att vara stolt över Göteborg. Det finns så många bra exempel på vad Göteborgs näringsliv gör för Göteborg och hur företagare med mod, engagemang och handlingskraft bidrar till regionen dragningskraft. I vår 24:e lucka tänkte vi inte lyfta fram något enskilt exempel. Idag vill vi hylla varenda företagare i Göteborgsregionen. Vi vill fira alla er som har en dröm och vågar satsa på den, som utmanar, som testar nytt och som håller ut. Vi vet att det är allt annat än lätt. Tack för att ni fortsätter kämpa – utan er stannar Göteborg!
Göteborg befinner sig idag i en position som skapar uppmärksamhet över hela världen. Vi visar att hjärta, värme, innovation och stark drivkraft hänger ihop. Här finns så mycket att vara stolt över – i december har vi på Business Region Göteborg bara skrapat på ytan. 2023 fortsätter vi berättelsen om Göteborg, tillsammans med regionens alla fantastiska företagare!
Tusen tack också till Håkan Strömberg på Göteborgs stadsmuseum för alla spännande julknorrar om Göteborg genom tiderna som vi har fått ta del av i samband med julkalendern.
God Jul allesammans 🎄❤
Sista julknorren 🐖
På julafton 1659 anländer kung Karl den elfte till Göteborg, för att ha ett riksdagsmöte. Han och familjen flyttar in i nuvarande Residenset, och för några veckor är Göteborg Sveriges huvudstad, även om det inte slutar så bra. Kungen blir förkyld och dör i februari 1660.

Lucka 23 - Fler jobb och lägst arbetslöshet
Trots tuffa tider skapas det jobb i Göteborgsregionen och fler är på väg. Nya etableringar, investeringar i F&U och näringslivet framgångar leder till fler jobb. Från 2016 till 2035 ska 120 000 nya jobb skapas och vi är på god väg. Sedan 2020 har cirka 30 000 nya jobb skapats. I sammanhanget vill vi också lyfta det faktum att år efter år har Göteborgsregionen den lägsta arbetslösheten av landets storstadsregioner. Arbetslösheten i Göteborgsregionen just nu ligger på 5,6 %, i Stockholm på 6,4 % och i Malmö på 8,8 %. Snittet i Sverige landar på 6,6 %.
Stark arbetsmarknad trots sänkta tillväxtförväntningar
Småföretagen i Göteborg allt starkare och viktigare
Dan före dopparedan
Hur såg den första sidan i Göteborgs Aftonblad ut dan före dan 1896? Se här
Så var jullovet igång 🤸🏼♀️🤸🏼♂️
På goteborg.se kan du se vad för skojiga jullovsaktiviteter som arrangeras.

Lucka 22 - Göteborg - Sveriges innovationsmotor och bäst på FoU
Göteborg befäster sin plats som landets innovationsmotor. I dag investeras dubbelt så mycket pengar inom forskning och utveckling i Göteborgsregionen jämfört med 2013, där en extra stor ökning har skett de senaste åren.
Företagen i Västra Götaland står för 34 procent av de privata FoU-utgifterna i Sverige, visar en färsk rapport från Business Region Göteborg. Tillsammans lade västsvenska företag 44,5 miljarder kronor på FoU under 2021. Det är en miljard mer än företagen i Stockholmsregionen, enligt SCB.
I stort sett hela Industrisverige ställer nu om till en grönare produktion. Och industrin finns till stor del här i Västsverige. Omställningen driver på mycket investeringar och forskningssatsningar hos näringslivet för att företagen fortsatt ska kunna ligga långt fram och erbjuda hållbara produkter i världsklass om några år. Ytterligare skäl till Göteborgs position är den starka samverkan som utmärker regionen och främjar innovationer, den växande techscenen och alla spännande teknikstartups för att bara nämna några.
Därför är företagen i Göteborg bäst i Sverige på FoU
Göteborg är Sveriges främsta forskningsregion
Så blev Göteborg Sveriges innovationsmotor
Har du inhandlat de sista julklapparna?
Så här annonserade butikerna inför julhandeln i Göteborgs Aftonblad 22 december 1898.
Vad bjuder Göteborg på för juligheter idag?
- Tomten 🎅🏼 på besök till Plikta aktivitetspark, kika här
- Jul på Liseberg pågår ända fram till den 30 december, läs mer och boka biljett

Lucka 21 - GoCo Health innovation city
Det är namnet på Göteborgsregionens nya stadskärna inom hälsa och life science. Över 200 000 kvadratmeter utvecklas, bredvid en av Astra Zenecas globala forskningsanläggningar, för att attrahera forskare, entreprenörer, företag och talanger från hela världen. Visionen är att skapa ett levande världsledande centrum för innovation inom hälsa, där samarbete, utbyte av idéer och kunskapsöverföring mellan aktörer kommer att leda till nya affärsinitiativ och innovationer.
Med GoCo Health Innovation City vill man skapa förutsättningar för mindre bolag att stanna och växa i regionen och samtidigt göra regionen attraktivt för utländska teknologibolag. 2022 dubblerade de inblandade investeringen med syfte att nå målet med 8 000 nya jobb, plats för 350 företag och 500 lägenheter till år 2028.
Nu pågår nedräkning till invigningen av GoCo House som blir signaturhuset och själva hjärtat i området. Med sina 21 000 kvadratmeter ska huset fyllas med kontor för allt från små till stora förtag, restaurang, kafé, konferensutrymmen, co-working och studio. I februari 2023 öppnas dörrarna till GoCo House. En av de första hyresgästerna blir Volvo Cars.
GoCoHouse välkomnar Volvo Cars
Den 21 december 1880..
...kunde man läsa om julgrisar i Göteborg-Posten 🐷, kika här

Lucka 20 - Elflyg ❤ Göteborg = Heart Aerospace
Tänk dig att kunna flyga tyst och utan skam! Snart blir det verklighet. Heart Aerospace växlar upp sin R&D-verksamhet från 150 till 500 anställda i Göteborg, och ska bygga prototyper och testflyga innan man 2028 börjar slutmontera färdiga elflygplan för 30 passasagerare. En helt ny industri för elektriska flygplan byggs upp utifrån dagens verksamhet på Säve flygplats. På plats finns redan Chalmers och RISE gemensamma satsning ”Swedish electric transport laboratory” SEEL.
Här kan du läsa mer om jättesatsningen
Elflyget gör Göteborg ännu grönare
Visste du att...
...den 20 december 1861 öppnade Göteborgs Museum i Ostindiska huset vid Stora Hamnkanalen.

Lucka 19 - Tranzero Initiative – ett unikt logistikinitiativ
Omställningen av transportsektorn till fossilfria alternativ måste öka i takt, både till sjöss, i hamnen och på land. Därför inleddes ett samarbete, Tranzero Initiative, mellan Volvokoncernen, Scania, Stena Line och Göteborgs Hamn för att kraftigt minska koldioxidutsläppen kopplade till Nordens största hamn. En miljon lastbilstransporter och 55 000 ton koldioxid – det är vad de direkta landtransporterna till och från Göteborgs hamn står för varje år. Genom Tranzero Initiative ska dessa utsläpp minska med 70 procent fram till 2030. Initiativet omfattar också elektrifiering av sjötransporter.
Arbetet har inletts med behovsanalyser och kartläggningar av godsflöden för att kunna skapa en infrastruktur och tillgång till alternativa fossilfria drivmedel för tunga fordon som exempelvis el, HVO, biogas och vätgas. Under hösten sjösattes Nordens första publika station för laddning och vätgas för tung trafik.
Lite mer om Tranzero initiative
Läs om Nordens första publika ladd- och vätgasstation för tung trafik i Göteborgs hamn
Visste du att...
..den 19 december ägde den första doktorsdisputationen rum vid Chalmers Tekniska Högskola.

Lucka 18 - Historiskt maritimt forskningscenter
Vad finns under ytan? Det undersöks på en av världens äldsta marina forskningsstationer, Kristineberg Center. Nu har sju aktörer, Göteborgs universitet, Chalmers, KTH, IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE, Innovatum Science Park och Lysekils kommun, gått samman för att öppna upp stationen för forskare och andra aktörer. Målet är kunna utnyttja havets resurser inte bara mer utan framförallt på ett mer hållbart sätt. Här testas material för marin användning till exempel till våg och vindkraft. Här tittar man även på hur stranderosion kan hindras med hjälp av sjögräs och hur vi kan använda mer livsmedel från havet. Blå mat har en enorm potential för en mer hållbar framtid. Ett stort antal forskningsprojekt pågår och gästforskare från hela världen kommer hit för fält- och labbarbete. Framtiden är blå och blått är grönt!
Idag är det fjärde advent och ljusen tänds.
Stearinljus är ju både mysigt och juligt men som all vet också en brandfara. Det har Göteborg tagit på allvar. I början av 1800-talet stod det en kanon i närheten av Lindholmen. Varje kväll avlossades den. Det var en signal att nu måste all eld på alla fartyg som låg i hamnen släckas. Dags att sova!

Lucka 17 - Världens bästa hotellkoncept
Drömmer du om ett hem vid horisonten? Besök Pater Noster, fyren i västerhavet som har öppnat sina dörrar för gäster från hela världen. Aldrig att den gamle fyrmästaren kunde ana vilket internationellt genomslag hans hem en dag skulle få. Bland alla nomineringar och priser så toppades det med att AHEAD Awards utsåg Pater Noster och designbyrån Stylt till vinnare av AHEAD global New Concept award – världens bästa helhetskoncept som förenar arkitektur, design och upplevelser. Detta anses vara den internationella hotell- och hospitalitybranschens viktigaste tävling.
Om din dröm inte är en fyrmästarbostad mitt i havet så finns det en uppsjö av andra hotell i regionen. De senaste tillskotten är bland andra Jacy´z som erbjuder en hel resort i en av de nya skykraporna som förändrat Göteborg skyline, eller the Pier ute på Lindholmen, ett hotell med internationell prägel där öst möter väst. Nästa år kan vi även se fram emot öppnandet av Göteborgs högsta hotell, då vaknar Draken som förutom hotell och skybar kommer erbjuda en ny kulturscen och mötesplats.
Stora turismpriset till Pater Noster
Hur många har ett Lundby dockskåp på vinden?
På 1970-80-talet var det en given julklapp, och hade du väl fått ett dockskåp hade du aldrig några problem med vad du skulle önska dig. Men visste du att Lundby dockskåp heter så därför att företaget grundades i en villa i Lundby som är en stadsdel på Hisingen i Göteborg?

Lucka 16 - Tryggare Göteborg
Göteborg ska bli en mer jämlik stad, där alla – oavsett var man växer upp – kan känna framtidstro och utveckla sin förmåga att försörja sig själv. Där alla får en vettig chans. Det är poängen med den serie handslag som nu sker mellan kommunen och näringslivet för de områden som är, eller har varit, särskilt utsatta.
Destination Tynnered var först ut. Där bjuder Volvo Cars, Stena Fastigheter och Familjebostäder på frukost i två skolor fem dagar i veckan, man anordnar läxhjälp och har lyckats öka mängden erbjudna sommarjobb från 50 till 300 på två år. Allt fler får kontakter och nätverk in på arbetsmarknaden.
I år har AB Volvo klivit in på liknande sätt i Biskopsgården, tillsammans med fastighetsbolaget Willhem och Bostadsbolaget. Nyss gjorde Saab detsamma i Bergsjön, tillsammans med Balder. Fler handslag är att vänta.
– Vi har hittat en modell för att stötta de boende genom att storföretagen banar väg genom sin handlingskraft. Där alla parter agerar utifrån sina naturliga roller och vi tillsammans kan bidra praktiskt och konkret i utsatta områden. Jag tror vi kan göra skillnad på riktigt genom att samverka så här. Inte bara i de aktuella områdena utan för Göteborg som helhet, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.
Loket i hela modellen är Framtiden-koncernen, allmännyttan, som förvaltar var fjärde göteborgares hem. Framtiden satsar 11 miljarder på att vända utvecklingen och får nu bred draghjälp av näringslivet. Det handlar om att stärka och skala upp initiativ som redan sker, stärka lokala entreprenörer och samla alla krafter för att öka tryggheten, för att fler ska bli behöriga till gymnasiet och få en bra start i livet.
– Om tio år kommer olika delar i Göteborg likna varandra mer i bärkraft, i positiv bemärkelse. Ökad trygghet, bättre försörjning, bra skolor även i områden som idag är särskilt utsatta. Vi kommer inte att ha en jämlik stad, men en mer jämlik stad. Göteborg kommer att sitta ihop bättre, säger Terje Johansson, vd och koncernchef för Framtiden.
Handslag för framtidens Bergsjön
Starka göteborgsaktörer i Handslag för Biskopsgården
Podden Tryggare Göteborg. Möt Terje Johansson, Framtiden, och Pontus Berger, Volvo Cars, i ett samtal om deras dagliga engagemang för ett mer jämlikt Göteborg.
Den 16 december 1749...
...får Göteborg sin första regelbundna tidning. Den hette Götheborgs Wecko-Lista. Den var fyra sidor lång och innehöll mest ”lustiga och oförargliga historier”.

Lucka 15 - Techföretagens frammarsch i Göteborg
Under 2022 har många högprofilerade techbolag fallit kraftigt i värdering, och tvingats skifta fokus från tillväxt till lönsamhet. Roligt då att många Göteborgsbolag samtidigt har kommit med goda nyheter. Mimbly har efter fem år lanserat sin Mimbox som renar vatten och återvinner värme från tvättmaskiner. Cleanmotions nya eldrivna trehjuling EVIG kan transportera gods i städer med hjälp av solceller på taket. Och det nystartade Xpektor ska hjälpa företag förutspå sin ekonomi, uppbackade av Petter Eriksson på Recorded Future.
Investerarna börjar också få upp ögonen för innovationsbolagen från Göteborg, och får hjälp av nya aktörer som Nordic Node:
- Fintechbolaget Juni drog in en miljard från tunga investerare och satsar på snabb expansion med e-handlare som kunder.
- MIT- och Chalmers-kopplade kvantdatortillverkaren Atlantic Quantum fick såddfinansiering på $9 miljoner.
- AdWay automatiserar online-marknadsföring mot rätt typ av talang och kompetens. Nyss håvade bolaget in €10 miljoner från Octopus Ventures, Spintop och Brightly.
- Heap vill hjälpa pressade bilägare att via app dela sin bil, och har dragit in 10 miljoner kronor.
- Årets monsterrunda på hela 5 miljarder kronor stod dock Einride för. Bolaget som med sina AI-baserade logistiklösningar för eldrivna lastbilar och autonom körning också har en grym tillväxt på kundlistan: DB Schenker, Electrolux, GE Appliances, Inbevs, Mærsk, Lidl, Oatly …
Och nyss noterades även Lumenradio på börsen. Nice! 👏🏼
På Lindholmen sjösätter vi framtidens idéer.
Oavsett om du är ny i branschen, ett scaleupföretag på gång eller ett techföretag med vind i seglen så finnär möjligheter att möta, utmana, testa och skapa morgondagens lösningar. Kolla in: The Yard
Det händer mycket i Göteborg och inte minst inom techscenen. Här har vi samlat regionens techevent på ett och samma ställe. Ta del av kunskapshöjande seminarier, utbildningar, workshops och nätverksträffar
Den 15 december 1887...
... blev Göteborg lite ljusare. Då fick staden sin första elektriska utomhusbelysning. Det var 24 lampor som placerades ut längs Skeppsbron, mellan Järntorget och Lilla Bommen. Kanske räddade det några från att trilla ner i den decemberkalla älven?

Lucka 14 - Göteborg är världens mest hållbara destination
För 6:e gången i rad intar Göteborg 1:a platsen som hållbar destination ur alla tre dimensionerna; ekologiskt, social och ekonomisk. Global Destination Sustainability Movement tilldelar priset och det har varit hård konkurrens mellan totalt 70 städer. För att komma högt i rankingen så gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är engagerade och delaktiga, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor. Och där är Göteborg stark - både var gäller samverkan och långsiktighet i arbetet. Bedömning och poängsättning görs utifrån 71 olika kriterier som täcker in allt från utsläpp av växthusgaser, återvinning, tillgänglighet, inkludering, trygghet och säkerhet, hållbarhetscertifierade hotell och restauranger till om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.
Självklart...
...ligger världens mest hållbara opera i världens mest hållbara destination, kolla in här
I december 1899 är det klart.
Göteborgs stad köper – och tar över stadens privata spårvagnsnät för 1,2 miljoner riksdaler. Det slutgiltiga övertagandet ska ske den 1 januari 1900. I köpet ingår spår, vagnar, vagnbodar och – hästar. För spårvagnarna dras fortfarande av häst. Vi kan alltså säga att det året fick göteborgarna 150 hästar i julklapp.

Lucka 13 - Elektromobilitetshubb i världsklass
I Göteborgsregionen bultar den svenska fordonsindustrins hjärta ❤Här finns inte bara en unik kombination av fordonsutveckling och utveckling av mobilitetslösningar, utan här finns också hela ekosystemet inom fordon och mobilitet med allt från testmiljöer, världsledande forskning och utveckling till produktion av faktiska fordon. Stora internationella företag samsas och samarbetar med små innovativa start-ups and scale-ups med målsättningen att driva utveckling mot en framtid som är hållbar och uppkopplad. Med Northvolts och Volvos stora investeringar i Torslanda och stadens ambition att bli klimatneutral till 2030 så visar Göteborg att vi är ledande i utvecklingen av hållbar mobilitet.
I juni 2025 samlas världens expertis inom inom elfordon i Göteborg för kongressen Electrical vehicles symposium, EVS, som är den internationellt ledande kongressen för omställning inom alla transportslag. Kongressen samlar forskare, myndigheter och tillverkare från hela världen. Mötet hålls på Svenska mässan i Göteborg som utsetts till värdstad i stark konkurrens med flera andra städer i Europa.
Göteborgs styrkor inom fordon och mobilitet
Luciafirandet
har sett ganska olika ut genom tiderna. Den 13 december 1861 var det till exempel Luciabal på Bloms salonger i Göteborg. Då utlovades att Lucia skulle genomföra ett triumftåg på en större elefant från Bengalen, åtföljd av amerikanska urinvånare.

Lucka 12 - Sätt färg på Göteborg
I Göteborg vet man att konst och kulturella och kreativa näringar spelar en viktig roll för stadsutvecklingen. Ett exempel på ett spännande konstprojekt är ”23 km konst” – en 23 km lång cykelbana mellan Kulturhuset Blå stället i Angered och Röda Sten Konsthall, som binder staden samman med konstverk och målningar.
Genom stråket samlas framför allt muralmålningar, men även markmålningar, målade fågelholkar och pimpade papperskorgar. Konstverken är skapade av konstnärer lokalt, nationellt och internationellt men det faktiska målandet har oftast gjorts av personer som utbildar sig till byggnadsmålare. Flera andra verk har också blivit till med hjälp av delprojekt såsom utbytesprogrammet Youthpower (2019/2020), markmålningsprojektet ”Vad vill du säga till världen?” samt verk skapade av andra aktörer såsom Artscape och Hammarkullen 365.
Konstprojektet är en del av Göteborgs 400 årsjubileum och drivs av ”Sätt färg på Göteborg” som är ett färg- och utbildningsprojekt med fokus på särskilt utsatta bostadsområden och unga långt från arbetsmarknaden.
Den 12 december 1855...
...invigdes synagogan vid Stora Nygatan. Det var inte Göteborgs första synagoga, men den har stått sig sedan dess. Den är inte bara församlingslokal för Göteborgs judiska medborgare utan även ett byggnadsminne.
144 timmar direktsändning från Kungstorget i Göteborg
Idag den 12/12 återvänder Musikhjälpen till Göteborg. Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson kommer låsas in i glasburen och direktsända under årets tema ”För en tryggare barndom på flykt från krig” ❤ Så missa inte att ta dig till Kungstorget 🎵

Lucka 11 - Företagen som väljer Göteborg
Under 2022 har ett antal företag etablerat sig i Göteborg. Business Region Göteborg har varit en hjälp på vägen, med allt från att vara en vägvisare inom myndighet, industri och tjänster till att vara en viktig kugge eller huvudspelare i arbetet för att verkligen få företagen att komma hit till Göteborg. Gemensamt för etableringarna är att de stärker Göteborg och utvecklar stadens attraktionskraft. Tillsammans utgör de en viktig del i Göteborgsregionens målsättning, 120 000 nya jobb till 2035.
Här är några av de företag som vi gratulerar till valet av Göteborg under 2022!
- Blue tomato, en av Europas ledande butikskedjor inom actionsport, väljer Göteborg när de kliver in med sin första butik på den svenska marknaden.
- Lindholmen blev platsen för H2X Globals huvudkontor när de utökar sin verksamhet till norra Europa för att leverera vätgasdrivna fordon till bland annat Renova.
- Apex-AI, i grunden USA-baserade utvecklare av mjukvara för fordonsindustrin väljer Göteborg för sin europasatsning. Ytterligare ett bevis på att regionens kompetens inom fordonselektronik håller global toppnivå.
- Pharmarelations, en fullservicepartner till den nordiska life science-scenen växer och öppnar kontor på Sahlgrenska Science Park för att dra nytta av närheten till det nav för Sveriges life-science sektor som Göteborg är.
- Göteborgsbaserade Ecoride satsar på stark tillväxt och flyttar hem sin slutmontering av elcyklar från Polen till en ny fabrik i Arendal. Elcykeltillverkaren samlar huvudkontor, utveckling, slutmontering och lager på Hisingen och räknar med 50 nya jobb i höst och under nästa år.
Här kan du läsa mer om några av etableringarna:
Blue tomato väljer Göteborg för sin första svenska butik
Göteborg i avtal med producent av bränslecellsfordon
Växande konsultbolag inom life science öppnar kontor i Göteborg
Elcykelproduktion flyttar hem till Göteborg
Den 11 december 1682...
...stod Aschebergska gravkoret i Tyska kyrkan klart. Rutger von Ascheberg var en framgångsrik general som nu fått bli guvernör över Göteborg med omgivningar. Sin gravplats ville han ordna i god tid, så han lät anlägga ett gravkor för familjen i änden av Tyska kyrkan. Sedan levde han i tolv år till innan han avled och begravdes. Idag är gravkoret en av få 1600-talsbyggnader som ännu finns kvar.

Lucka 10 - Logistikhuvudstaden
Välkommen till porten mot världen! Redan på 1700-talet insåg göteborgarna vilka möjligheter vårt oslagbara läge erbjöd. Här har Skandinaviens största hamn vuxit fram, där gods förflyttas med direktlinjer till alla kontinenters viktigaste marknader. Men det räcker inte, här har ett antal stora logistikföretag valt att lägga sina huvudkontor, på Donsö växer rederibranschen så det knakar, i Landvetter finns Sveriges näst största flygplats och dessutom så erbjuder Chalmers och Göteborgs Universitet forskning och utbildning i världsklass inom logistikområdet.
Link40 ger 1000 nya arbetsplatser!
Därför är Göteborg Sveriges logistikhuvudstad
Julmarknader 10 - 11 december 🎄
Hasselnötter hör väl julen till...
...men en gång var det en viktig exportvara från de västgötska skogarna. De proteinrika och lättförvarade nötterna såldes i tunnor, och år 1671 exporterades 975 tunnor via Göteborg.

Lucka 9 - Göteborg är en av 100 klimatsmarta städer
Vi har bestämt oss - vi ska bli klimatneutrala till år 2030! Tillsammans med 99 andra städer i Europa har vi blivit utvalda för att testa och utveckla nya lösningar för att nå målet. Det handlar om minskad trafik, energiomställning och stadsplanering – allt för att förebygga och minska riskerna med klimatförändringarna. Här kan vi dra nytta av våra paradgrenar, innovation och samverkan. Här finns redan bra testbäddar som tex Gothenburg Green City Zone och goda erfarenheter av att använda hela staden som arena för att testa nytt. De extra resurser som vi får tillgång till via utnämningen, både finansiellt, men också kompetensmässigt gör att vi kan göra ännu mer, ännu snabbare. Vi tar sikte mot 2030!
Visst du att...
Den 9 december 1910 bröts ny mark i Göteborg. Då fick Göteborgs stadsfullmäktige sina första kvinnliga ledamöter, Tyra Kullgren och Frida Hjertberg!
Apropå klimatsmart
Vill du handla hållbara julklappar så finns det tips HÄR och HÄR

Lucka 8 - Prisbelönta företagare
Göteborgsregionen satsar mycket på att underlätta för människor att komma i gång med egen verksamhet. Sedan år 2 000 har antalet nystartade företag i regionen mer än fördubblats. Förra året startades cirka 9000 nya företag och 2022 närmar vi oss den siffran. Den initiativkraft och det engagemang som finns i Göteborg är viktigt för regionens välfärd. De små och medelstora företagen står för 51 procent av regionens samlade förädlingsvärde, till ett värde av 308 miljarder kronor. 235 000 göteborgare jobbar i dessa företag och bidrar till vår välfärd. Och de gör ett fantastiskt jobb. Här är några exempel på företag, entreprenörer och profiler som utmärkt sig lite extra 2022.
- Årets kvinnliga entreprenör – Sara Serray, Wellibites, kolla här
- Årets unga pionjär – Zaid Saeed, Scalinq AB, kolla här
- Årets finansprofil – Annelie Forsberg, till nyheten
- Sveriges bästa startups – Brinja, Wavr Tech, Heart Aerospace, Mimbly, Modvion, Everdrone, kolla här
- bästa UF-lärare – Bella Gillenäng, kolla här
- Sveriges bästa frisör – Alireza Mousavi, kolla här
- Årets kooperativ i Sverige - Vägen ut! kooperativen, kolla här
- Årets utvecklingsföretag i Partille – Bricks & Lime AB och Blue Orbis, kolla här
- Grattis Årets Utvecklingsföretag i Lerum 2022 – Driftteknik i Väst AB, kolla här
- Årets Företagare Göteborg – Acreto & Årets unga företagare Göteborg – eLinked, kolla här
- Årets nyföretagare Härryda – Crépe et Ciel, kolla här
- Nyckeln till Göteborg - Novo Energy, kolla här

Lucka 7 - Besöksnäringen - All-time-high
Sommaren 2022 blev all-time-high för besöksnäringen i Göteborg med fler besökare och övernattande gäster än någonsin tidigare. Evenemangen blev succé med publikrekord, många besökte skärgården, Liseberg och hotellen i Göteborgsregionen har aldrig tidigare haft så många gäster. September fortsatte starkt med i nivå med 2019 och det var stort tryck med företagsbokningar, möten och konferenser. Trenden fortsatte in i oktober där resultatet blev betydligt fler sålda rum med höga toppar mitt i veckorna. I november har den starka tillväxttakten avtagit men vi kan räkna med att antal gästnätter för helåret 2022 kommer att hamna i nivå med 2019!
Lägesbild besöksnäring Göteborg
Visst du att...
Tjolöholms slott i Kungsbacka utsågs i höstas till filmiskt världsarv
Julkonsert ✨
Ikväll sjunger Göteborgsfödda Sofia Kjällgren i Annedalskyrkan, har du tur finns det biljetter kvar, kolla här

Lucka 6 - Batterifabriken i Göteborg
Den 4 februari i år firade Göteborg. Då fattades beslutet om att Northvolt och Volvo Cars placerar sin första gemensamma batterifabrik i Torslanda, bredvid Volvos slutmonteringsfabrik. Batterifabriken ska börja driftsättas under 2025 och fullt utbyggd leverera batterier till närmare en halv miljon bilar årligen. Fabriken kommer att sysselsätta uppåt 3000 personer inom produktion, stöd och ledning och bli den första produktionsanläggningen inom ramen för ett nytt samägt bolag. Den indirekta effekten blir tusentals ytterligare jobb i regionen. Northvolt och Volvo Cars investerar 30 miljarder kronor i sitt joint venture.
Visste du förresten att göteborgarnas avloppsvatten ska kyla batterifabriken? Tillsammans med bland andra Göteborgs stad, Gryab, kretslopp & vatten tar Göteborg Energi nu fram en unik lösning. Avloppsvattnet kommer kunna värma upp både industri och stadens fastigheter.
Ytterligare en viktig fakta på ämnet är att det under året genomförts en lyckad flytt 3 500 grodor, groddjur, paddor och salamandrar, 80-talet kräldjur, kopparödlor, skogsödlor och lite mindre snokar och en hasselsnok. Stora ansträngningar har gjorts för att de ska känna sig hemma en bit bort från Volvos norra fabriksområde. Allt pekar på att de trivs.
Mer om etableringen av batterifabriken
Så ska avloppsvattnet kyla batterifabriken
Visst du att batteritillverkning startade i Göteborg redan 1914?
Det var bolaget Tudor som startade upp i Nol. Bland annat hann Tudor tillverka 2 miljoner bilbatterier åt Volvo och förse svenska flottans ubåtar med batterier.
Ett annat laddningsbart batteri...
uppfanns av Waldemar Jungner. 1899 tog han patent på en sorts batteri som var hållbart och kunde fungera under extrema förhållanden. Företaget som grundades av Waldemar Jungner finns än idag.
En helt annan grej:
Tycker du att Karl den nionde-statyn (Kopparmärra) står lite konstigt? Det beror på att den från början stod vänd åt andra hållet och spejade upp längs avenyn. Men när trafiken blev mer intensiv stod den i vägen, så den 6 december flyttades statyn till sin nuvarande plats.

Lucka 5 - Trådlös laddning
Har du svårt att hinna mellan glittrande julmingel, glöggfester och kalas? Då kan lösningen vara att boka en helelektrisk taxibil. Detta testas just nu i samverkan mellan flera aktörer. Projektet Wireless charging drog igång i år och i ytterligare tre år framåt laddas taxibilar trådlöst mitt i centrala Göteborg. Det är taxioperatören Cabonline som kör Volvos helelektriska Volvo XC40 med hjälp av laddningsteknik framtagen av Momentum Dynamics. Göteborg Energi har gjort installationerna på speciella parkeringsrutor och vi kan boka och åka med. Projektet testar ny spännande teknik som kan påverka vår stadsmiljö och du och jag kommer i tid till julens festligheter. Det är vad man kan kalla win-win!
Visst du att...
Den 5 december 1846 tändes för första gången gasbelysning i Göteborg. Då var Göteborg den första staden i Sverige, som gick över från oljelampor.

Lucka 4 - 120 företagsbesök på en dag
I Göteborg ska det vara enkelt att driva företag. Vårt mål är att vara en av de storstadsregioner i Europa som har bäst företagsklimat. Att möta er företagare och lyssna in era behov är oerhört värdefullt. En solig dag i maj besökte 132 tjänstemän och politiker från Göteborgs Stad, totalt 122 företag under en och samma dag. Det var företag i alla kommunens delar, från Göteborgs södra skärgård till Angereds industriområde, i innerstaden såväl som i Sisjön, Biskopsgården och Gamlestan. Det diskuterades allt från parkeringsplatser, serveringstillstånd, trygghet, bygglovshantering, skola, mark och lokaler, långa leveranstider, prishöjningar och inte minst den stora utmaningen kring kompetensförsörjning. Kommunstyrelsen har bestämt att Företagsbesöksdagen ska genomföras årligen. Vi ser redan fram emot nästa år.
Idag är det den andra advent 🕯🕯. Visst du att...
…det första svenska belägget för ordet adventsstjärna är från 1934, samma år som de tyskimporterade Herrnhutstjärnorna började säljas i Sverige. Men det var redan under 1910-talet som Julia Aurelius, farmor till Göteborgs tidigare biskop Carl Axel Aurelius, introducerade stjärnan till Sverige.
På Kungsgatan vid kvarteret Herrnhutaren i Göteborg, hänger en ståtlig Herrnhutstjärna.

Lucka 3 - SM-Guld till Hisingen
Söndagen den 30 oktober blev BK Häcken svenska mästare i fotboll, för första gången någonsin på herrsidan. Självklart platsar en sådan bragd i vår Göteborgskalender – en fantastisk idrottsprestation men spelet utanför plan har också haft en avgörande betydelse för lagets framgångar. I podden Business Göteborg får du höra mer om näringslivsperspektivet och ta del av resonemanget om hur en relativt liten utmanare från Hisingen kan slå sig in bland storklubbarna i Sverige, både på dam- och herrsidan. Det finns utan tvekan mycket att vara stolt över på Hisingen.
Lyssna på podden Business Göteborg avsnitt: #39. BK Häcken – framgången ur ett näringslivsperspektiv. Och när du ändå är igång missa inte årets tre mest lyssnade avsnitt:
- #33 - Fakta & statistik
- #34 - Techprofilerna: Så hett är tech i Göteborg
- #35 - Räcker elen när industrin ställer om?
Den 3 december 1826...
...invigdes Karl Johans kyrka. Det var Majornas första kyrka, och inte helt okomplicerat, för egentligen hörde Majorna till Örgryte församling. Sitt namn fick kyrkan efter kung Karl den fjortonde Johan, som besökt ett porterbruk i Majorna några år tidigare.
Julmarknader 3-4- december 🎄

Lucka 2 - Göteborg attraherar internationell talang
Göteborg har som en del av Sveriges mest internationaliserade län alltid attraherat internationell kompetens. Varje år attraherar regionen cirka 10 000 internationella talanger. 2022 är inget undantag, intresset har varit väldigt stort och den internationella kompetensen är ett värdefullt bidrag för att möta företagens behov. Genom att ta emot och lotsa kompetens rätt i regionen stärker vi regionens konkurrenskraft, utvecklar vår spetskompetens och bidrar till ökad mångfald. För företag, universitet och för all talang som kommer hit erbjuder regionen två värdefulla resurser: Move to Gothenburg och International House Gothenburg (Sveriges först och enda international house). Idag, andre december, träffas 200 av regionens internationella talanger på den årliga Expatdagen – Varmt välkomna till Göteborg och tack för ert bidrag!
International house Gothenburg
Göteborg ger sig ut i världen
I december 1637 har de två skeppen Kalmar nyckel och Fågel grip lämnat Göteborg. Deras mål är Nordamerika, där besättningen ska försöka anlägga en svensk koloni. Resan kommer att ta fyra månader, så besättningen får fira en något stormig jul till havs.

Lucka 1 - Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
Göteborg växer så det knakar! Här sticker byggkranar upp sina halsar i stolt majestät och det skapas plats för fler företag och fler människor som vill ta del av allt vår stad har att erbjuda. Och framtidens Göteborg är hållbart. Under hösten har drygt 75 bygg- och fastighetsföretag anslutit sig till Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande och fler är på väg. Ambitionen är att hitta lösningar för återbruk och innovativa cirkulära lösningar vid ny- och ombyggnation. Det som var avfall igår är idag en viktig resurs. Göteborgs Stad har målet att minska CO2-utsläppen från bygg- och anläggningsprojekt i stadens regi med 90% till 2030. Det engagemang vi ser hos regionens bygg- och fastighetsföretag kommer att göra skillnad på riktigt.
Här kan du läsa mer om klimatsmart byggande!
Den 1 december genom tiderna...
- Visste du att det första tåget från Göteborg avgick den 1 december 1856? Tåglinjen gick inte så långt, bara till Jonsered, men det var alltid något!
- Den 1 december 1874 öppnade den första Hisingsbron för trafik. Nu behövde den som ville åka mellan Göteborg och Hisingen inte längre åka färja.
- Den 1 december 1849 invigdes Börshuset vid Gustav Adolfs torg.
Lördagen den 3 december rullar julklappsvagnen genom Göteborg. Det är Göteborgs Stadsmissions insamling av klappar för att kunna göra julen lite godare för fler Göteborgare. Insamlingen sker fram till den 11 december.

Vill du inte missa något 2023?
Gör då som 40 000 andra - följ oss i någon av våra sociala kanaler!
Kontakta oss gärna!
På Business Region Göteborg kommer vi att fortsätta att lyfta fram Göteborgs styrkor, möjligheter och utmaningar och dela med oss av fakta, kunskap och kontakter även 2023. För att hålla dig uppdaterad - följ oss här
