Podden Business Göteborg

I podcasten Business Göteborg fördjupar vi oss i Göteborgsregionens näringsliv. Hur går det för Göteborg? Vad gör vi bra och vad kan vi göra bättre? I podden träffar vi startups, småföretagare och framgångsrika föregångare. Emanuel Karlsten leder samtalen och med sig i varje avsnitt har han en sakkunnig i ämnet från Business Region Göteborg.

Business Göteborg - Podden om Göteborgsregionens näringsliv

Business Region Göteborg är ansvariga utgivare av podcasten Business Göteborg som producerats av Rasmus Persson och Emanuel Karlsten. Podden lanserades i juni 2020, poddavsnitten är cirka 30 minuter långa och finns där poddar finns, bland annat här.

The Yard - I hjärtat av Sveriges mobilitetssektor

Nu växer en helt ny mötesplats, verkstad och scen för techbolag och scaleups fram på Lindholmen. The Yard är namnet på en ny arena för små, nya och växande techbolag i Götaverkens gamla varvsområde på Lundbystrand. Äldre varvslokaler ska anpassas för att bli en plats för startups, scaleups och teknikdrivna bolag. Här erbjuds en kreativ och dynamisk miljö som stärker det innovationskluster som redan finns på Lindholmen. Bakom initiativet finns Lindholmen Science Park, Älvstranden utveckling och Business Region Göteborg i tätt samarbete med representanter för Göteborgs techscen. Möt Peter Kurzwelly, AI Sweden och Andreas Göthberg, Business Region Göteborg i ett samtal med Emanuel Karlsten om Techbranschen och Göteborg och få en guidad visning av Ulrika Palmblad Gröön i lokalerna som nu görs redo för inflytt.

Lyssna på avsnittet: The Yard - I hjärtat av Sveriges mobilitetssektor

City och mikromobiliteten

Galet störigt? Idiotisk utveckling? Eller vansinnigt viktigt? De flesta har tagit ställning kring cyklar, sparkcyklar och annan mikromobilitet. Det har Göteborg också. Och som i så många andra frågor rimmar de anpassningar vi behöver göra för framtiden inte alltid med den bekvämlighet vi vill ha idag. Möt Anastazia Kronberg, ansvarig för Gothenburg Climate Partnership på Business Region Göteborg och Emanuel Karlsten i podden Business Göteborg om Mikromobilitet. I avsnittet hör du också Johan Erlandsson, medgrundare till Göteborgsföretaget Velove, Anders Ahlquist, divisionschef Bravida Syd och Pontus Wallgren universitetslektor och docent på Chalmers avdelning ”Design & Human Factors”. Alla med fokus på framtidens city-transporter – för gods, logistik, service och personer.

Lyssna på avsnittet: City och mikromobiliteten

Ett bättre city

Citykärnan i Göteborg sticker ut jämfört med andra större städer i Sverige - Här bor betydligt mycket färre personer än rikssnittet och på dagen ökar befolkningen med 257 procent (jämför med rikssnittet 99 procent). Redan innan pandemin såg vi en förändring av utbudet i city, ett nytt city började ta form. Under året har denna förändring accelererats. Nu befinner vi oss i ett historiskt bra läge för att hitta och agera på den nya relevansen, få fler boende till stadskärnan, öka attraktiviteten och samtidigt fortsatt ligga i täten inom hållbarhet. Hör Christina Heikel, Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna GFR, och Patrik Andersson, Göteborgs Stads näringslivschef och VD Business Region Göteborg, i ett samtal med Emanuel Karlsten om utmaningar och möjligheter i framtidens citykärna.

Lyssna på avsnittet: Ett bättre city

Göteborg 400 år – Näringslivet igår, idag och imorgon

Vad har format näringslivsregionen Göteborg och hur ser framtiden ut? Vilken betydelse har Göteborgsfamiljer som Sahlgren, Dickson och Broström haft för staden? Vilka kriser har vi drabbats av och vad kommer att ta oss igenom nästa århundrade på samma framgångsrika sätt som tidigare? Möt Håkan Strömberg, Göteborgs Stadsmuseum och Maria Strömberg, Business Region Göteborg i ett samtal om hur Göteborg blev Sveriges innovationsmotor och bäst i klassen på samverkan. Som vanligt håller Emanuel Karlsten i samtalet.

Lyssna på avsnittet: Göteborg 400 år – Näringslivet igår, idag och imorgon

Konjunkturen och tankar om framtiden

I detta specialavsnitt av Business Göteborg tar vi avstamp i årets andra konjunkturrapport. Henrik Einarsson, etableringschef Business Region Göteborg intervjuar Martin Lundstedt, koncernchef AB Volvo om läget just nu, coronaåret, framtiden, hur AB Volvo ska bli en vinnare i teknikracet och vilka möjligheter som uppstår i kölvattnet av de krafter som driver Göteborg mot nya framgångar och lockar allt fler företag hit.

Lyssna på avsnittet: Konjunkturen och tankar om framtiden

Göteborg – En matstad att räkna med

Vi bjöd in Sofia B Olsson, Totalansvarig Restaurang Vrå och Peter Grönberg, VD Göteborg & Co till Business Göteborg. Med avstamp i White Guides konstaterande ”Göteborg är kanske hetast i Sverige just nu” blev det ett samtal om trender, framtid och hållbarhet. Och en bransch som trots ett fruktansvärt tufft år visar på en kreativitet, en kraft och en framåtanda som få kan matcha. Som vanligt leds samtalet av Emanuel Karlsten.

Lyssna på avsnittet: Göteborg – En matstad att räkna med

Prisad tillväxt och stadsutveckling

Visserligen har även Göteborg sin beskärda del av utmaningar och kanske uppskattas inte utvecklingen (med ständiga omdirigeringar) av de som rör sig i staden, i stunden. Men tillväxten ligger helt i linje med näringslivets behov och Göteborg prisas gång på gång för sina framsteg. I detta avsnitt av Business Göteborg pratar Henrik Kant, Göteborgs Stads stadsbyggnadsdirektör och Henrik Einarsson, Business Region Göteborg med Emanuel Karlsten om stadsutveckling, tillväxt och framtid. Det blir diskussioner om hur Göteborg sticker ut inom ekonomisk tillväxt och har gjort så länge, hur vi tar plats inom hållbarhet och framförallt om hur både staden och intresset för regionen växer.

Lyssna på avsnittet: Prisad tillväxt och stadsutveckling

Kulturlivets betydelse för Göteborg

"Det finns fantastiska kulturutövare i Göteborg. Jättemycket talang och det händer mer än de flesta hinner uppskatta. Men det skulle kunna vara så mycket bättre och det är många som kämpar hårt i motvind. Det finns mycket outnyttjat utrymme" konstaterar Rasmus Heyman, Business Region Göteborg, inledningsvis i ett samtal om kulturlivets betydelse för Göteborg.

Diskussionerna kretsar kring branschens möjligheter och utmaningar och tar avstamp i tre frågor som lyfts av tre kulturprofiler - Josefin Johansson, Anna Maria Hedman och Cissi Stenborg. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten och med i studion är Louise Hammar som bland annat driver filmbolaget Chuck & Bruno.

Lyssna på avsnittet: Kulturlivets betydelse för Göteborg

Göteborg - Sveriges bästa logistikläge

Sedan detta avsnitt av Business Göteborg spelades in står det klart att Göteborgsregionen för 20:e året i rad tar hem titeln ”Sveriges bästa logistikläge”. Det faktum att vi har Skandinaviens största hamn som siktar på att bli världens mest konkurrenskraftiga hamn bidrar självklart till framgången. Hör Elvir Dzanic, VD för Göteborgs hamn och Andreas Göthberg, ansvarig för utländska investeringar på Business Region Göteborg, i ett samtal med Emanuel Karlsten om logistikläget, hamnen och framtiden – utmaningar och möjligheter. Hur viktig är hamnen för Göteborg och Sverige? Hur möter vi kraven som kommer med en ökad internationell handel? Hur ser hållbarhetsarbetet ut? Vad betyder hamnfördjupningen i praktiken? Och hur viktig är flyget för regionen? Det är några av frågorna som diskuteras. Det konstateras också att det finns andra städer och regioner som tagit upp kampen om titeln ”Sveriges bästa logistikläge” och utmaningen välkomnas även om det inte finns några planer på att bli omsprungna.

Lyssna på avsnittet: Göteborg - Sveriges bästa logistikläge

Göteborgs dolda techscen – Är regionens scaleups här för att stanna?

Känner du till Precisely, Adway, Adfenix, Forza Footboll, Tibco Spotfire, Winningtemp, Renable, Trine, Sleep Cycle, Annotell, Greenbyte, Bokio, Insert Coin, Imbox, Parakey, Recorded Future, Monocle och Minna Technologies? Inte? Det borde du göra. Och du borde vara grymt stolt över att de finns i Göteborg. I detta avsnitt av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Viktor Nord, engagerad tech-entreprenör, och Charlotta Johansson, företagsrådgivare på Business Region Göteborg, i ett samtal om Göteborgs dolda techscen. Vilka är bolagen, vad gör de, varför är de viktiga för Göteborg, vad kan Göteborg erbjuda och varför är det hög tid att verkligen börjar prata om Göteborgs scaleups på techsidan? 

Lyssna på avsnittet: Göteborgs dolda techscen

Göteborg - Sveriges kunskapsregion

Ingen annan region i Sverige satsar så mycket på forskning och utveckling som Göteborgsregionen. Och Sverige ligger i topp i Europa. Vad betyder det för Göteborg att vara Sveriges kunskapsregion? Hur tillför det nytta för göteborgaren? Och vad är hemligheten bakom framgången som lockat företagsledare, statsmän och kungligheter från hela världen till Göteborg? Möt Ulf Östermark, utvecklingsansvarig på Castellum och Maria Strömberg, Chef för Kluster & Innovation på Business Region Göteborg i ett samtal med Emanuel Karlsten om forskning och utveckling och hur Göteborg blev Sveriges kunskapsregion.

Lyssna på avsnittet: Göteborg - Sveriges kunskapsregion

Nuläget: Näringsliv & Tillväxt

I rapporten ”Näringsliv och Tillväxt” presenterar Business Region Göteborg fakta om regionens näringsliv och listar 9 utmaningar. I detta avsnitt av Business Göteborg tittar Emanuel Karlsten tillsammans med Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg, närmare på rapporten. Samtalet kretsar kring näringslivets situation utifrån tre perspektiv: coronaläget, tillväxt och framgångsfaktorer. Vad är vi bra på i regionen? Vilka utmaningar har vi? Hur kan vi bli ännu bättre? Sedan podden spelades in har vi dessutom rätat ut ytterligare ett frågetecken: vilken är Sveriges främsta forskningsregion? Svaret: Västra Götaland. Västra Götaland står för 33,4 procent av Sveriges totala FoU-utgifter. För Stockholmsregionen ligger motsvarande andel på 31,9 procent. Göteborgsregionen driver utveckling inte bara nationellt utan också internationellt. 

Lyssna på avsnittet: Nuläget: Näringsliv & Tillväxt

Social hållbarhet - en bra affär

Social hållbarhet handlar inte bara om att investera i jämställdhet, tillgänglighet, trygghet och hälsa för att det känns bra. Det handlar om affärsnytta och att fatta beslut som är bra för Göteborg på lång sikt. I detta avsnitt av Business Göteborg pratar vi om hur Göteborgs stad visar vägen och om hur företag välkomnar initiativet. Med i studion finns Anja Skans, utvecklingsledare inom social hållbarhet på Skanska och Lena Sultanovic Magnusson, processledare på Business Region Göteborg. Anja berättar bland annat om hur man arbetar på Citygate för att motverka utanförskap bland unga vuxna och hur stora företag kan driva utvecklingen inom social hållbarhet. Lena lyfter fram det breda engagemang som finns bland regionens småföretagare och vilket stöd Business Region Göteborg kan erbjuda dig som vill komma igång med arbetet. Som vanligt håller Emanuel Karlsten i diskussionen och Business Göteborg finns där poddar finns.

Lyssna på avsnittet: Social hållbarhet - en bra affär

Innovation och testbäddar

Hur har Göteborg blivit en av Europas bästa regioner på innovation och hur behåller vi den positionen. Hur stimulerar vi innovation och hur kan vi få ännu bättre fart på den? Lars Bern, områdesansvarig inom innovation på Business Region Göteborg och Ylva Olofsson, projektledare på Volvo Group Trucks Technology, träffar i detta avsnitt Emanuel Karlsten i ett samtal om testbäddar, samverkan och drivkrafter. Vi får höra om Göteborgs digitala kopia, hur bostadsrättsföreningen Viva använts som testbädd för att utveckla framtidens bussbatterier och hur Göteborgs gröna bussar hjälpt Consat att sälja tekniklösningar till andra sidan jorden i en av världens största kollektivtrafikupphandlingar.

Lyssna på avsnittet: Innovation och testbäddar

Uppstart och omstart - företagande i krisläge

Hur tar man sig igenom en kris som företagare? Går det att starta nytt i ett läge som detta? Och hur får man fart på idéerna? I detta avsnitt av Business Göteborg kretsar samtalet kring råd och exempel som kan inspirera till förverkligande av några företagsdrömmar och kanske bidra till räddningen av andra. Kreativa lösningar varvas med konkreta tips på hur du tar dig vidare. Joel Rozada, VD på The Techno Creatives möter Dejan Djurkovski, gruppchef, företagsutveckling på Business Region Göteborg. Samtalet leds som vanligt av Emanuel Karlsten.

Lyssna på avsnittet: Uppstart och omstart - företagande i krisläge

Kompetens - Utveckling och omställning för Göteborgs framtid

Har du kompetens som möter ditt företags behov både idag och i framtiden? Har du i ditt företag den kraft som krävs för att möta morgondagens kunder och nya beteenden? Bara inom fordonsindustrin så måste minst 30 000 ingenjörer kompetensutvecklas - hur påverkar det Göteborgs näringsliv och akademi? Och vilken hjälp finns att få för att möta kompetensutmaningen? I detta avsnitt av Business Göteborg möter Emanuel Karlsten Patrik Lögdqvist, senior training specialist på Semcon, och Anna-Lena Johansson, verksamhetsstrateg på Business Region Göteborg med fokus på kompetensomställningen. Det blir ett samtal om vikten av att ta kompetensutveckling på allvar och modet att ta hjälp.

Lyssna på avsnittet: Kompetens - Utveckling och omställning för Göteborgs framtid

Fakta och statistik – Göteborgs näringsliv i fokus och framkant

Har du koll på Göteborgs näringsliv och det faktum att vår region sticker ut både nationellt och internationellt inom innovation, hållbarhet, export och nytänkande? Vad räcker lönen till här och hur står vi oss mot Stockholm och andra större städer (även om det absolut inte är en tävling)? I detta avsnitt av Business Göteborg pratar Emanuel Karlsten med Patrik Andersson, vd, och Peter Warda, senior analytiker, båda från Business Region Göteborg, om visioner, möjligheter, utmaningar och vilka faktorer som kommer att vara avgörande för framgång.

Lyssna på avsnittet: Fakta och statistik - Göteborgs näringsliv i fokus och framkant

Life Science och samarbetet för framtidens hälsa  

I Göteborgsregionen har life science-branschen vuxit sig stark tack vare närheten mellan sjukvården, akademin, staden och näringslivet. Här hittar du forskning i världsklass och ännu större planer för framtiden. Eva Wahlberg, forsknings- och utvecklingsansvarig på Wellspect, ger sin syn på Göteborgsregionens utmaningar och möjligheter inom området life science. Med i studion är Iris Öhrn, etableringsrådgivare inom life sciene, och samtalet som rör allt från framtidens vård, vikten av samarbete och intresset för regionen till grafenprogrammet, testbäddar och datadriven vård leds av Emanuel Karlsten.  

Lyssna på avsnittet: Life Science och samarbetet för framtidens hälsa

Utvecklingssprånget och dragningskraften  

Vad är det som gör Göteborg så attraktivt för utländska investerare? Göteborgsregionen har vuxit med 200 000 invånare sedan millennieskiftet och försätter växa. Fler företag vill hit, intresset är stort och möjligheterna är många men det finns också utmaningar. Emanuel Karlsten intervjuar i detta avsnitt Andreas Göthberg, ansvarig för utländska investeringar och etableringar på Business Region Göteborg. Det blir ett samtal om matchmaking, dragningskraft och jakten på kompetens. Juha-Matti Ranta, vd på Medanets, berättar också kort om etableringen av Medanets Sverigekontor i Göteborg.

Lyssna på avsnittet: Utvecklingssprånget och dragningskraften  

Småföretag och startups 

”Jag tror inte att vi kommer att vinna över Kina om vi semestrar oss ur krisen – vi måste ju arbeta oss ur krisen!” konstaterar Patrik Arnesson, grundare av fotbollsappen Forza fotboll, i detta avsnitt av Business Göteborg. Med i studion är Charlotta Johansson, företagsrådgivare på Business Region Göteborg. Samtalet som leds av Emanuel Karlsten kretsar runt förutsättningarna för företagande idag och möjligheterna framöver. Hur mår Göteborgsregionens småföretag, vilka utmaningar finns för startups i regionen och vilken hjälp erbjuds på kort och lång sikt?   

Lyssna på avsnittet: Småföretag och startups  

Klimatet och den gröna omställningen  

Har företag råd att fokusera på klimatet nu? Sätts hållbarhetsarbetet på paus eller är det nu vi verkligen har chansen att, från grunden, omdefiniera och verkligen se över våra beteenden? Anastazia Kronberg, ansvarig för Gothenburg Climate Partnership på Business Region Göteborg, berättar om Göteborgs Stads ambitiösa klimatmål och diskuterar vägen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser 2030. Med i samtalet är Gustaf Zettergren, miljöchef på Västra Götalandsregionen, och Magnus Tengberg, affärsområdeschef på Vasakronan. 

Lyssna på avsnittet: Klimatet och den gröna omställningen

Business Göteborg - frågor och programidéer

Hör gärna av dig till oss om du har frågor om podden Business Göteborg eller idéer till kommande program.

Marie Gumabon
Kommunikationschef
Arbetsområden: Kommunikation Marknadsföring Press
Visa cookie-information