Teatermasker på

Kulturella och kreativa näringar

Kultur kan inspirera och provocera, den kan tolka tillvaron och medvetandegöra oss. Dess egenvärde är en självklarhet. Kultur ger även upphov till en mängd andra synergier, också ur ett näringslivsperspektiv. De kulturella och kreativa näringarna ger jobb åt tusentals människor och skapar långsiktigt hållbara och attraktiva livsmiljöer. Dessutom lockar näringarna kompetens till Göteborg och stärker stadens innovationskraft.

Så kan vi hjälpa dig

Business Region Göteborg arbetar aktivt för att på olika sätt stötta regionens kreatörer – men även för att stärka förståelsen inom andra branscher för de kulturella och kreativa näringarnas betydelse.

Här nedan listar vi våra fyra viktigaste insatsområden.

Fiol som hålls upp mot ett fönster

Driva företag

Det är inte ovanligt att kulturföretagare brister i kunskaper om företagande även om man är aldrig så framgångsrik som utövare. Vi hjälper dig att öka lönsamheten.

Läs mer
Driva företag - bild från Slöjdseminariet på Nääs slott i Floda.
KKN_attraktionskraft

Platsutveckling och kultur

För att skapa en riktigt attraktiv stad krävs något extra, något som sätter sin prägel, sticker ut och gör staden unik, mångfasetterad och spännande. Det krävs kultur. 

Läs mer

Innovationskraft

Vi vill se att konstnärer och kreatörer kommer in tidigt i olika innovationsprocesser. Företagen har mycket att vinna på att utnyttja den här potentialen bättre och skapa ett kreativare näringsliv. Av bland annat den anledningen arrangerar vi innovationslabb.

Läs mer
KKN_innovationskraft
KKN_internationalisering

Internationalisering

Vare sig det är produkter eller tjänster du som konstnär eller kreatör skapar och säljer kan vi på på olika sätt hjälpa dig att hitta in på nya marknader utomlands.

Läs mer

Våra mötesplatser

KKN Forum är en mötesplats vi driver i syfte att samla det kulturella ekosystemet och skapa kopplingar mellan utövare, företag, branschorganisationer, tjänstemän, utbildningar, forskning och politik för att bygga en starkare bransch.

KKN-forum
KKN-forum
KKN_pecha_kucha

Nya tankar, inspirerande idéer och progressiva projekt under 20 x 20 sekunder. Pecha Kucha inspirerar den lokala kreativiteten, stimulerar tvärvetenskapliga samarbeten och öppnar upp för nya affärsmöjligheter. Dessutom har vi kul tillsammans.

Pecha Kucha
Öppet kontorslandskap med tmedarbetare vid skrivborden

Fakta om Kulturella och kreativa näringar

De kulturella och kreativa näringarna, KKN, omfattar 15 olika branscher – allt från kulturarbeten till reklambyråer. KKN får allt större betydelse i takt med att den traditionella tillverkningsindustrin förändras. Förutom att skapa en attraktiv stad bidrar branschen med innovationskraft till andra branscher som fordon, tillverkning och medicin.

Fördjupad branschfakta
Exteriör av köpcentrum med människor

Vill du etablera ditt företag här?

Funderar du på att etablera dig i Göteborgsregionen? Vi kan bistå med hjälp kring lediga lokaler, investeringshjälp, branschkontakter etc - det vi kallar All Inclusive Etableringstjänst.

 

All inclusive etableringstjänst.
Minglande människor i seminarie paus

Nätverk och mötesplatser

Söker du nya företagskontakter inom de kreativa och kulturella branscherna? Vill du kanske hitta nya samarbetspartners, inspirera eller bli inspirerad av andra? Eller vill du kanske hitta mötesplatser där aktörer från forskning, näringsliv och det offentliga möts?

Vi listar nätverk och mötesplatser åt dig här
Brewhouse

Brewhouse

Brewhouse är ett nytänkande center med fokus på kulturella och kreativa näringar. Här finns ett 70-tal företag, affärsinkubator, moderna studios samt en större experimentell evenemangs- och konsertarena. Brewhouse kom till efter önskemål från branschen. Vi fick i uppdrag att göra mötesplatsen till verklighet. Fysiskt hittar du Brewhouse i Gårda, ett stenkast från Valhallabadet i centrala Göteborg.

 

Läs mer om Brewhouse
Omslag

Klusterkartläggning Kulturella och kreativa näringar

Kartläggningen av Kulturella och kreativa näringar innehåller fakta och statistik kring branschen i Göteborgsregionen. Här beskrivs branschen, ekosystemet och dess aktörer samt utvecklingen av klustret.

Ladda ner klusterkartläggningen
Rasmus Heyman

Vår expert om branschen

"Som kreatör kan man vilja ha hjälp med den affärsmässiga delen, och själva företagandet, så att energin kan fokuseras på skapandet istället."

Rasmus Heyman, områdesansvarig Kulturella och Kreativa Näringar på Business Region Göteborg

Läs mer om branschen

Tillåtande miljöer berikar hela staden

I denna publikation, framtagen i samarbete med kulturförvaltningen och Fastighetsägarna, speglar vi betydelsen av att göra plats för så kallade tillåtande miljöer i stadsrummet och pekar på vilka möjligheter och utmaningar dessa platser innebär för staden. 

Ladda ner publikationen här
Omslag Tillåtande miljöer
Mode

Fashion, Facts and Fun

Mode och textilbranschen står inför en brådskande och omfattande omställning till mer hållbara och cirkulära affärsmodeller. EU antog 2022 en strategi för hållbara textilier vilket betyder att flera nya lagförslag är på väg för svenska modeföretag inom de närmsta två åren och inom fem år räknar man med att upp till 20 nya förslag är i kraft. Det här är bakgrunden till initiativet Fashion, Facts and Fun.

Läs mer

Kontakta oss

Rasmus Heyman
Gruppchef Innovations-och platsutveckling
Arbetsområden: Klusterutveckling Innovationsutveckling Kulturella och kreativa näringar
Azadeh Kazemi
Projektledare
Arbetsområden: Innovation
Johan Larsson
Projektledare
Arbetsområden: Kulturella och kreativa näringar Stadsutveckling
Matilda Lindvall
Projektledare
Arbetsområden: Samverkan och innovation