Ajabaja lär barnen att prata om svåra frågor

26 juni 2017
Ajabaja - spelet lär barnen att prata om de svåra frågorna
Ajabaja är spelet som gör det lättare att tala om det svåra. Nu finns det på över 3000 skolor och förskolor. – Vi måste våga prata om svåra saker - på riktigt, säger Johan Öqvist, grundare av Ajabaja och vd på Prata På Riktigt.

– En av de stora utmaningarna i skolan är ju att få små barn att prata på riktigt om svåra frågor som kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Ajabaja, gör det möjligt.

Orden är Johan Öqvists, social innovatör, grundare av företaget Prata På Riktigt samt initiativtagare till spelet Ajabaja som tar upp frågor som ofta är svåra att prata om.

– Många gånger vet man inte riktigt hur man ska ta sig an de här frågorna. Spelet är ju fyllt av fantasi och upplevelser för barnen, och tar upp frågor som kan vara riktigt svåra att prata om. I all sin enkelhet fungerar det fantastiskt bra, berättar Johan Öqvist.

 

Det är i det samtalet - om de svåra frågorna i livet - som Ajabaja verkligen gör nytta.

– 60.000 barn mobbas varje år i Sverige, betonar Johan Öqvist. Det är 60.000 barn som går till skolan varje dag med ont i magen för att de vet vad som kommer att hända. Det är 60.000 barn som går hem från skolan och gråter efter allt det hemska som har hänt och som tänker tanken att de inte vill leva längre. Och 45 barn tar livet av sig varje år som en direkt följd av att de mobbas. Som pappa, son, bror och vän, och social entreprenör, får jag ont och gråter både riktiga tårar och i själen varje gång jag pratar om dessa siffror. Hur gör vi för att siffror skall sluta vara siffror och att vi pratar om dem på riktigt? Det är i det samtalet - om de svåra frågorna i livet - som Ajabaja verkligen gör nytta.

Genom att arbeta tillsammans med lokala företag i kommunen, finansieras distributionen till förskolor och skolor. Hittills har närmare 3000 spel distribuerats i Sverige.

Och när ekonomin kärvade fick de kontakt med Mikrofonden Väst.

 

Vi var i en situation där vi behövde ha stöttning. Mikrofonden Väst gjorde det möjligt. Annars hade vi inte kunnat fortsätta på den resan som vi är på. Och gör vi bara skillnad för ett enda barn så är det värt allt.

– Vi var i en situation där vi behövde ha stöttning, garantier och hjälp från andra. Och i det sammanhanget tog vi kontakt med Mikrofonden Väst, berättar Johan Öqvist.

– Mikrofonden Väst gjorde det möjligt. Annars hade vi inte kunnat fortsätta på den resan som vi är på. Och gör vi bara skillnad för ett enda barn, så är det värt allt.

Underkategori

Om Prata På Riktigt
Företaget Prata På Riktigt bildades för att medverka till att göra skillnad för vår framtid, barnen. Vi gör det initialt med hjälp av AJABAJA, och har en vision om att skapa fler verktyg inom andra områden i framtiden. Vi vill tillsammans med andra organisationer skapa möjligheter att ge bort de verktyg vi utvecklar, tillsammans kan vi göra skillnad. Prata På Riktigt drivs helt utan vinstintressen, allt överskott återinvesteras i utvecklingen av AJABAJA och andra typer av insatser som riktar sig mot de yngre i vårt samhälle.
Här kan du läsa mer om Prata På Riktigt och Ajabaja>

 

Hur kan Mikrofonden Väst hjälpa dig som driver socialt företag i Göteborgs Stad?
Mikrofonden Väst erbjuder stöd i form av kostnadsfria garantier till sociala företag, föreningar och kooperativ i Västra Götaland.Det kan exempelvis handla om hjälp med en checkkredit på banken så att du får bättre likviditetsflöde och klarar att betala innan pengar kommer in. Eller så kan du få hjälp med hyresgaranti om du skulle behöva ligga ute med pengar för framtida hyra. Grunden är densamma; att du ska känna dig tryggare i din vardag och känna ett stöd i att finanserna går ihop i slutet av månaden. Så kan du koncentrera dig på din verksamhet utan att vara orolig.
www.mikrofonden.se

Tipsa en vän