Amfibiebussen fann vägen till vattnet med företagslotsen

25 november 2019
Torbjörn Kvarefelt, Företagslots och Oskar Sjölund, delägare och chaufför/kapten på företaget Ocean bus. BILD: Medialaget
I slutet av november kör Oskar Sjölund premiärturen med sin amfibiebuss. En guidad tur från Stora teatern, ner till Klippan och ut på älven. – Man vänjer sig aldrig riktigt vid att faktiskt köra ner i vattnet. Det är en så oerhört mäktig känsla och jag skrattar varje gång, säger Oskar Sjölund, delägare och chaufför/kapten på företaget Ocean bus.

Oskar Sjölund är oerhört entusiastisk inför premiärturen. Entusiastisk och lättad för att den äntligen blir av.

– Det har varit en lång resa för att komma hit och utan det stöd och hjälp jag har fått från Torbjörn Kvarefelt vet jag inte om det hade gått alls.

Torbjörn Kvarefelt är en av Business region Göteborgs två företagslotsar. Han och hans kollega har i uppdrag att på olika sätt stötta näringslivet så att de hittar rätt väg in till kommunens förvaltningar och bolag. Och behovet är stort – speciellt när det gäller mer komplicerade tillståndsärenden.

– Det är inte alltid lätt för näringslivet att veta vilken förvaltning eller person inom staden de ska vända sig till och varför. Och det är så jag har stöttat Oskar och Ocean bus.

Oskar Sjölund berättar att han 2016 sedan blev tipsad av en vän om att det fanns två bröder i Stockholm som körde turister i en amfibiebuss. De var sugna på att etablera sig i Göteborg, men behövde någon som kunde och ville driva verksamheten här.

– Så jag drog upp till Stockholm och fick se spektaklet, och kände att det bara var för roligt. Jag hoppade på direkt. Men jag visste ju inte riktigt vad jag gav mig in på, det måste jag medge.

För det är ju inte bara att ta en buss och glida ner i hamnkanalen. Dels behöver det finnas en ramp att köra ner på, vem kan ge tillstånd för det och var kan den ligga? Och vem bestämmer vem som får köra i älven? Får man köra en amfibiebuss på gatorna? Behöver man tillstånd för att plocka upp passagerare? Frågorna hopade sig och för att få lite råd och tips ringde Oskar till företagslotsen Torbjörn.

Citat

– När vi förbättrar företagsklimatet i Göteborg stärker vi staden som helhet. Vi från staden vill att det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg och arbetet med företagslotsen är ett sätt att underlätta från vår sida.

– Jag minns första samtalet med Oskar och att jag tänkte att detta var något alldeles speciellt. Hur ska det gå? Men idén var rolig och jag gav mig faktiskt ut för att leta efter ett ställe där det skulle vara möjligt att bygga en ramp.

Och sen var det bara att gå vidare. Torbjörn Kvarefelt hjälpte Oskar att reda ut vem som var ansvarig för marken och vilka tillstånd ha skulle behöva för att kunna förverkliga sin idé.

– För att det skulle bli tydligt gjorde jag en slags karta över vem han skulle prata med, på vilken förvaltning och varför. På så sätt gjorde han redan från början allt i rätt ordning. Det tror jag har underlättat processen för honom.

Företagslotsarna är ett led i Göteborgs Stads arbete för att stärka näringslivsklimatet i Göteborg. Torbjörn Kvarefelt konstaterar att näringslivets framgång hänger samman med stadens framgång.

– När vi förbättrar företagsklimatet i Göteborg stärker vi staden som helhet. Vi från staden vill att det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg och arbetet med företagslotsen är ett sätt att underlätta från vår sida.

Enligt Oskar har Torbjörn dock hjälpt till med mer än så. Han konstaterar att det hela tiden har känts som att Torbjörn har mer att ge, men att han ibland känt sig osäker på hur mycket han vågar be om hjälp med.

– Jag uppskattar så mycket att det går att få den här hjälpen. Torbjörn har ju till och med ringt emellanåt bara för att fråga hur det går för oss och om det finns mer saker han kan hjälpa till med. Han har ett fantastiskt kontaktnät och jag har verkligen känt att han finns till för att hjälpa mig. Bara det att han har stöttat mig, trott på min idé och frågat hur det går har varit superviktigt.

Torbjörn konstaterar att det ju är precis detta som är hans jobb. Att se företagarens möjligheter och vad framgång för varje enskilt bolag gör för staden Göteborg.

– Vi arbetar också för att alla förvaltningar och bolag ska vara medvetna om att våra beslut också påverkar näringslivet. Det är en utmaning, men det finns en verklig vilja från staden att se företagarens möjligheter och skapa goda förutsättningar för näringslivet att utvecklas.

Färgbox

Vad är företagslotsen

Företagslotsen är en väg för näringslivet in till kommunens alla förvaltningar och bolag och kan bland annat hjälpa till med svåra ärenden.

I Göteborgs Stad ansvarar företagslotsen för att hjälpa företagare som står inför mer komplicerade tillståndsärenden.

Företagslotsen är en av Göteborgs Stads strategiska satsningar på att förbättra företagsklimatet och tillväxten i Göteborg.

 

Tipsa en vän