Anna Martinsson, nominerad till Årets företagsledare 2017

5 september 2017
Laxrökeriet Savolax-Eurofish är ett litet företag med stora planer. För att förverkliga dem valde ägaren och grundaren Anna Martinsson i våras att lämna vd-posten. En fokusering och utveckling som lett till en nominering till Årets företagsledare.

Savolax har i 24 år varit mer eller mindre synonymt med Anna Martinsson, en driven ägare och färgstark entreprenör som i olika konstellationer byggt upp ett framgångsrikt laxrökeri. Men i våras kände hon att det var dags för förändring – och att våga ta fingrarna ur några av alla de syltburkar hon haft dem i.

– Jag är en stark ledare, en matriark, även om jag kanske aldrig riktigt uttryckt det tidigare. Jag har alltid varit väldigt fysiskt närvarande i produktionen och ja, lite av en elefanthona som flocken följer i jakt på vatten. Och när en sådan beslutar sig för att lämna flocken kan det bli turbulent, säger hon.

Underkategori

När jag tänker på hur mycket som ska göras runtomkring i en tillväxtfas känns det ibland som vi ska ta oss från stenåldern till 2000-talet i ett enda steg. Men det är ett väldigt roligt steg.

Anna Martinsson, ägare Savolax-Eurofish

I våras rekryterades en extern vd med främsta ansvar att hantera den dagliga verksamheten, ekonomi och personalfrågor.

– På Savolax har vi en väldigt familjär stämning, och det är ju bra på sitt sätt. Men när det gäller personalfrågor kan det vara svårt för då behöver man hålla isär privata relationer och arbetsrelationer. För mig som är en känslomänniska var det lätt att hamna i fel roll.

Anna Martinsson
Ålder: 48 år
Gör: Ägare och tidigare vd för Savolax-Eurofish i Göteborg
Aktuell: Nominerad i kategorin Årets företagsledare, priset delas ut på Inspirationsdagen den 5 oktober

För att ytterligare markera att ledarskapet förändrades har Anna Martinsson valt att flytta till ett annat rum på kontoret.

– Den nya vd:n har tagit över mitt och jag sitter numera i det rum som är allra längst bort. Det gör det enklare och mer naturligt för personalen att gå till rätt person. Det kanske låter som en onödig grej, men det finns mängder av exempel på företag som tillsatt en ny vd, men alla går ändå till den gamla. Om Savolax ska tas till nästa nivå ska jag inte lägga mig i den dagliga driften, säger hon.

Anna Martinsson är långt ifrån ensam i Företagssverige om att som grundare och ägare ta för stort ansvar och ha svårt att delegera, med resultatet att man ägnar sig åt sådant som man inte gillar eller inte är bäst lämpad för. Åtminstone inte i den fas som företaget befinner sig i för tillfället. Och det kan vara förödande för verksamheten. Det har krävts mycket arbete och funderingar kring ledarskapet för att Anna Martinsson skulle våga och vilja lämna över rodret.

– Jag är entreprenören, kreatören, nätverkaren. Jag är ”all over the place” och vill inte behöva vara på kontoret hela tiden, säger hon.

Inspirationsdagen 2017 den 5 oktober med Per Schlingmann som huvudtalare

Nu kommer Anna Martinsson därför att ha mer tid åt att bygga säljteam och genomföra lanseringar på nya marknader. Och inte minst lägga tid och kraft på den storsatsning som Savolax är deltagare i: ett stort livsmedelsproduktionsprojekt på Rönnäng. Planen är att en miljard kronor ska investeras i en av de största landbaserade laxodlingarna i Sverige. Hamnen och kajen ska byggas ut för att kunna ta emot stora så kallade superyachts, och Savolax ska bygga ett rökeri som beräknas stå klart om två år.

Samtidigt är det mycket som ska finjusteras i det existerande rökeriet i Fiskehamnen.

– Vi befinner oss just nu i läget där vi är för små för att vara stora och för stora för att vara små. Det kräver en organisation med rätt rutiner och tydliga ansvarsområden för varenda en, menar Anna Martinsson.

Mycket av det utvecklingsarbetet sker just nu tillsammans med Business Region Göteborg, som bland annat varit med och tagit fram en personalhandbok, planerar workshops om värderingar, organisation och ledarskap samt finns med och coachar i tillväxten.

– När jag tänker på hur mycket som ska göras runtomkring i en tillväxt känns det ibland som vi ska ta oss från stenåldern till 2000-talet i ett enda steg. Men det är ett väldigt roligt steg!

Savolax-Eurofish
Gör: Röker, rimmar och gravar lax
Finns: I Fiskhamnen i Göteborg
Antal medarbetare: 10 stycken
Grundades: 1993

Tipsa en vän