Arkitektbyrå bygger levande bostadsmiljöer med fokus och stolthet

18 oktober 2017
Nisse Hassellöf har rustat sitt företag för tillväxt genom att satsa på kvalitet och spetskompetens
Att veta vilken affär man ska satsa på är inte alltid lätt. För QPG Arkitektur ledde samarbetet med Business Region Göteborg till att det egna erbjudandet skalades ned ordentligt. Idag är man en ledande aktör inom bostadsarkitektur och verksamheten går bättre än någonsin.

Alla företag har sina specifika utmaningar. För QPG låg den länge i att formulera det egna erbjudandet. Företaget tog sig under flera år an det mesta i uppdragsväg, vilket inte visade sig vara rätt väg att gå.

– Vi märkte själva att vi började tappa i kvalitet. Vi hade tvingats fokusera på hur vi skulle göra för att kunna ta oss an de uppdrag som kunder ville lägga på oss. Det gjorde att vi blev ett kompetent arkitektkontor som kunde lite om allt, men vi uppfattades inte längre som det här spetsiga kontoret som gjorde spännande projekt, säger Nisse Hassellöf, delägare och en av grundarna till QPG.

Skulle vi göra samma resa idag så skulle jag ta hjälp redan från första början, och är det något jag vill tipsa andra om är det just det.

Nisse Hassellöf, delägare och en av grundarna till QPG

– Som alla företag gör man stora insikter längs vägen. När vi startade kontoret var vi kanske på jakt efter stora offentliga byggnader, så som bibliotek och museum. Men det är ju inte där vår expertis ligger.

QPG har under en lång tid haft ett samarbete med Business Region Göteborg genom tillväxtprogrammet Expedition Framåt, något som Nisse Hassellöf i dag värdesätter mycket högt.

– Skulle vi göra samma resa idag så skulle jag ta hjälp redan från första början, och är det något jag vill tipsa andra om är det just det. Många företagare är duktiga på just sina fackområden, men allt annat kan andra så mycket bättre. Visst hade vi förstått att man som företag skulle ha en vision och en affärsplan, men vi hade egentligen inte förstått varför eller hur det skulle användas.

Generationsboendet i Gårdsten ritades av QPG
Generationsboendet i Gårdsten ritades av QPG Arkitektur

I samråd med en affärsutvecklare började QPG att skissa upp en ny vision för vad man ville med verksamheten, för att så på vis renodla sitt affärserbjudande. Genom BRG fick man också hjälp med att forma och utveckla den egna organisationen för att på så vis vara rustade för framtiden.

– Det vi har insett är att det är bostads- och samhällsbyggnad som är det vi är bäst på, och som vi gillar mest att jobba med. Istället för att vara duktiga generalister ska vi vara en byrå som erbjuder expertis inom ett specifikt område, säger Nisse Hassellöf, och fortsätter:

– Tack vare att vi dessutom fått hjälp med att slipa vår organisation har vi också byggt en grund som gör att vi är rustade för tillväxt och kvalitetsfokus på riktigt.

Fakta: QPG Arkitektur

QPG är en arkitektbyrå i Göteborg med fokus på bostadsarkitektur. QPG har bland annat prisats för sina ombyggnader av miljonprogramsbostäder och kreativa lösningar för nya typer av bostäder i socioekonomiskt utsatta områden. Bland bolagets mest uppmärksammade projekt återfinns Salviaterrassen och Generationsboendet i Gårdsten och upprustningen av miljonprogramsområdet Råda Säteri. Det sistnämnda projektet nominerades till Helgo-priset som ett av Sveriges bästa renoveringsprojekt i konkurrens med bland annat Kalmar slott och Riksarkivet i Stockholm.

Den nya satsningen sjösattes för ungefär fem år sedan och resultaten är tydliga. I dag har QPG växt till ett 20-tal medarbetare med en omsättning på nästan 20 miljoner kronor. Men samtidigt som verksamheten blomstrar är QPG mycket måna om att inte växa för snabbt.

– Man kan tycka att vi skulle kunna växa ännu snabbare, särskilt i en byggbransch som är väldigt het. Men för oss har det alltid varit noga att veta varför vi växer och att veta var vi befinner oss under tillväxten. Tillväxt i sig har aldrig varit ett självändamål för oss, säger Nisse Hassellöf.

– Nu har vi haft en god men kontrollerad tillväxt. Visst hade vi säkert kunnat vara 45 personer i dag. Men då hade vi inte haft samma kontroll, och säkert inte samma position som den ledande experten på bostadsarkitektur. Och då hade jag inte varit lika stolt över bolaget som jag är idag.

Tipsa en vän