Björn Gustafsson, hur går arbetet med Batterifabriken?

27 juni 2022
Björn Gustafsson, projektledare för arbetet med Batterifabriken
Vi är nyfikna på hur arbetet går med Batterifabriken, så vi ställde några korta frågor till Björn Gustafsson som är projektledare för Batterifabriken inom Göteborgs stad.
Hej Björn, hur går arbetet med Batterifabriken? Håller vi tidsplanen?

Som det ser ut just nu håller tidsplanen. Byggnadsnämnden har tillstyrkt planen och vi hoppas på antagande så småningom i kommunfullmäktige i mitten av augusti.

Häromveckan kom det ett larm om rester av miljögiftet PFAS i marken. Sätter det käppar i hjulet för Batterifabriken?

Man kan säga att genomföra ett så pass stort projekt på så relativt kort tidsperiod innebär ständigt käppar som ska hoppas över, så det är svårt att veta när det är en käpp i hjulet eller om det är så hela projekttiden kommer förlöpa. Med andra ord är käppar vardag, men ännu så länge håller vi tempo och fart i projektet enligt plan.

Vad är det som pågår runt Lerum som är kopplat till projektet?

Det har varit en diskussion om Svenska Kraftnäts ledningsnät som passerar genom Gråbo. Det är två ledningar som går ihop nära centrala delar av Gråbo. Lerums kommun har framställt önskemål om att gräva ned ledningarna. Efter att vi besökte kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius tillsammans med tf Vd på Lerum Energi, Anders Zetterman kom vi på en lösning som nu ligger på förhandlingsbordet och som gör alla till vinnare. Tidigt i höst kommer nya möten hållas för att bedöma genomförbarheten i förslagen som på pappret ser väldigt attraktiva ut och som innebär i stort att befintliga ledningar flyttas till det nya ledningsläget en bit utanför Gråbo. På så sätt frigörs mark för annan exploatering.

Finns det något övrigt som du vill lägga till om hur arbetet fortskrider?

Jag tycker att samarbetet med Northvolt Volvo Cars går bra. Vi har en positiv och lösningsorienterad fortgående dialog för att hela tiden flytta fram positionerna och jag har fantastiskt duktiga personer i alla bolag och nämnder i staden som stöttar och gör ett fantastiskt arbete.

Tack Björn och lycka till med det fortsatta arbetet!

 

Huvudkategori

Tipsa en vän