Bli njutarbetad, inte utarbetad!

18 december 2018
Olof Röhlander föreläste för entreprenörer och företagare på tillväxtprogrammet Expedition Framåt om hur man ser till att få bra dagar igen och igen och igen.
2018 har varit ett spännande och givande år och det ville vi på Business Region Göteborgs tillväxtprogram uppmärksamma och fira. Därför bjöd vi in deltagande företagare på ett extrainsatt seminarium med författaren och inspiratören Olof Röhlander som pratade om vikten av att göra alla delar av livet njutbara.

Drygt 100 företagsledare samlades i Gamlestaden på Yesbox - home of entrepreneurs för att knyta ihop året på ett inspirerande och positivt sätt. Wraps och pepparkakor dukades upp och nätverkandet tog fart. Just möjligheten att träffa andra företagare och utbyta erfarenheter är viktigt för de som driver mindre företag, det är ett sätt att få nya idéer, träffa människor men också att skapa affärer.

Underkategori
Mingel
Samtalen och diskussionerna var många och långa inför seminariet.

Dagens höjdpunkt var ändå seminariet kallat Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda.

Olof Röhlander är mental tränare, författare och inspiratör som flera gånger utsetts till årets talare. Han producerar en podd tillsammans med Lasse Berghagen och har sommarpratat och ska vinterprata på nyårsafton. Hans tankar och resonemang bottnar mycket i hans uppväxt i Matfors och hans karriär som pingisspelare. Han budskap att vi alla borde njuta mer av livet kan tyckas självklart men det är inte enkelt att nå dit i dagens samhälle där tempot på informationsflödet ständigt skruvas upp.

Publiken var verkligen med på noterna och lät Olof prata konstant i 90 minuter. Det skrattades igenkännande när han berättade hur alla i hans familj brukade springa i kapp till familjens ringande telefon. Denna nyfikenhet kring telefonsamtal som Olof menar har vänts till något helt annat nuförtiden, vi förväntar oss snarare att bli kontaktade på andra sätt än via telefonsamtal.

 

Olof Röhlander föreläste för entreprenörer hos Business Region Göteborg

För stressade och pressade småföretagare hade han några konkreta tips och bilder han målade upp. Ett bra sätt att skapa välbefinnande är att skriva listor, listor över saker som ska göras. Något som är tydligt hos oss människor är att prestation ger inre belöning. Detta betyder att yttre bekräftelse som lön och positiv uppmärksamhet behöver kompletteras av en inre tillfredsställelse när vi bockar av saker på vår lista. Då njuter vi och blir inspirerade att göra mer.

Dessutom menar Olof Röhlander att vi borde använda hans alldeles egna ord njutarbete oftare. Njutning och välbefinnande är ju inte något som bara ska ligga utanför arbetstid, då har vi svårt att bli riktigt lyckliga. Nej, det centrala är att kunna unna sig och att må bra under arbetstid också. Att kunna säga till sig själv efter en arbetsdag - "Idag har jag haft en bra dag. Igen."

Olof Röhlander

Just detta återkommande är enligt Olof nyckeln. Alla kan ha en bra dag ibland men om man siktar mot att njutarbeta hela tiden så skapar vi bättre förutsättningar för att behålla vår hälsa, må bättre och bli mer effektiva. Detta synliggör man genom att bocka av eller stryka saker på listan. Det är en bra plan för att få bra dagar igen och igen. Något vi alla kan vara värda.

Tipsa en vän