Business Region Göteborg har hjälpt många lokala företag under corona

3 december 2020
"Ett omtumlande och annorlunda år", så sammanfattar Dejan Djurkovski på Business Region Göteborg coronapandemins påverkan på små och medelstora företag i Göteborgsregionen. Men han berättar också om den viktiga hjälp BRG kan erbjuda flera företagare, både för att undvika konkurser och hitta vägar framåt.

– Det gläder oss att de flesta av Göteborgs företagare inte varit passiva under coronapandemin. Många har varit skickliga på att anpassa sig och man har lärt sig otroligt mycket sedan i våras, säger Dejan Djurkovski, gruppchef och näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg.

Ovanligt många av regionens små och medelstora företag har under året vänt sig till Business Region Göteborg i olika frågor. Den nya omvärlden har på ett eller annat sätt påverkat dem alla.

– När planeringen slås i spillror måste man försöka hitta nya vägar framåt. Corona har slagit olika mot olika branscher men även dem som klarat sig förhållandevis bra har kunder som påverkats negativt, det blir en dominoeffekt, förklarar Dejan.

Vad är den största utmaningen för regionens företagare när antalet fall av covid-19 nu ökar igen?

– Att det är väldigt viktigt att fortsätta jobba med en handlingsplan och omvärldsbevakning, både på kort och lång sikt. Att vara fokuserad och att inte sluta sälja eller marknadsföra sig. Ställ inte in, ställ om!

Ser du att Business Region Göteborg bistått med viktiga stödinsatser under pandemin?

– Ja, absolut, på många sätt och vis. Vi kan se att vi på kort tid kunde ställa om och möta oron och frågorna som kom, att vi snabbt blev en kanal där vi kunde slussa vidare eller hjälpa till med de verktyg vi har inom organisationen, som till exempel Företagslotsen.

Erbjuder flera former av stöd

Via erbjudanden som just Företagslotsen eller Expedition Framåt finns nämligen stora möjligheter för alla de lokala företag respektive företag i Göteborgsregionen som sett att man måste ställa om inför framtiden.

Så hjälper Företagslotsen dig som företagare i din kontakt med kommunen

– Företagslotsen kan hjälpa till med att skynda på processer med Göteborgs Stad, till exempel kan det gälla olika tillstånd. Eller så kan de reda ut vem eller vilken förvaltning man ska vända sig till med de frågor man har. Det handlar helt enkelt om att förenkla för företagarna, säger Dejan.

Expedition Framåt ger ditt företag kraft att växa

– Med programmet Expedition Framåt har vi ambitionen att utveckla företag där grunden är en vilja att växa. Här kan vi tillföra ett utifrånperspektiv och göra analyser med mera. Som företagare får du dessutom tillgång till seminarier, workshops, nätverk och expertis. Under corona har vi fokuserat mycket på försäljning och marknadsföring genom digitala kanaler, men också på ledarskapet. Det gäller ju att få team att fungera och att de håller en bra energinivå även om folk jobbar hemifrån.

Företagsakuten: Dubbelt så många ärenden

Under pandemin är det dock en annan stödinsats som ofta spelat en avgörande roll för många lokala företag, nämligen Företagsakuten. De har i år haft dubbelt så många ärenden jämfört med ett normalår.– Våra olika experter sätter sig snabbt in vad som behöver göras "här och nu". Vi pratar med det aktuella företagets bank, leverantörer med flera och gör en plan framåt. Det brukar gå bra för de flesta, säger Dejan och fortsätter:

Företagsakuten når du på 020-100 132 – läs mer om hur de kan hjälpa dig här– Tyvärr hör många av sig till Företagsakuten när det redan gått för långt. Därför är det viktigt att kontakta oss så fort man ser att man inte får ekonomin att gå runt, för det finns hjälp att få. Det har vi sett många exempel på i år.

Många har startat eget under corona

Samtidigt som många företagare haft det tufft har Business Region Göteborg sett ett ökat intresse för att starta eget. Under andra kvartalet ökade antalet nystartade företag i Göteborgsregionen med 8 procent, jämfört med motsvarande period i fjol. Det kan handla om personer som blivit arbetslösa eller om dem som blivit färdigutbildade under pandemin och nu fått svårt att hitta jobb. Men det kan också handla om entreprenörer som ser möjligheter i en förändrad omvärld.

Via mötesplatsen Yesbox i Gamlestaden, där BRG samarbetar med flera andra aktörer, finns mycket hjälp att få om man vill prova något på egna ben.

Hitta mer information om Yesbox här

– Här finns en mångfald med människor med väldigt mycket kunskap inom olika områden. Det kan handla om stöttning, digitala workshops, direktkontakt med rådgivare eller att bara få en chans att pröva sina idéer, berättar Dejan.

Varför bör små och medelstora företag höra av sig till Business Region Göteborg?

– Därför att ensam inte är stark. Det är supernyttigt att få perspektiv och inte minst nu när frågorna är väldigt komplexa.

Tipsa en vän