Cash is Queen – hur svårt ska det vara att säkra finansiering för min idé?

25 oktober 2019
Entreprenörer, investerare, idésprutor och innovatörer samlades på Yesbox när talare och investerarpanel på eventet Cash is Queen hyllade modet hos dagens och morgondagens entreprenörer.
Att hitta finansiering kan vara som att springa omkring i skogen utan karta och kompass. Detsamma kan gälla för att hitta rätt investering, visar det sig. Eventet Cash is Queen på Yesbox lockade runt 150 entreprenörer och investerare som fick chansen att bygga ut sina nätverk och även lyssna till andras erfarenheter.

Det bjöds berättelser från nystartare som Sara Serray från Wellibites som lanserat nyttigt godis och Deborah Lygonis som skapat sociala gamingföretaget Friendbase till mer erfarna serieentreprenörer, men även en paneldebatt om varför så lite som 1% av riskkapitalet hamnar hos bolag som startas av kvinnor. En utmaning är att majoriteten investerare på venture capital-bolag är män som gärna investerar i det som de känner igen och känner sig trygga med – alltså andra män.

Underkategori
Sara Serray (till vänster) visar upp sitt godis för Pontus Ottosson från Chalmers Ventures, Aurore Belfrage och Susanne Birgersdotter på Cash is Queen på Yesbox i Göteborg.
Sara Serray (till vänster) visar upp sitt godis för Pontus Ottosson från Chalmers Ventures, Aurore Belfrage och Susanne Birgersdotter.

De flesta på scenen och i publiken verkar överens om att det krävs fler kvinnor på dessa poster och att fler manliga managers och investerare måste jobba mer hållbart och jämlikt och medvetet tittar på affärsrelevansen i pitcharna och inte primärt se till om det är en kvinna eller man som står bakom projektet.

– Det här är ett samarbete för att visa vilka utmaningar som finns för kvinnor att få tillgång till riskkapital, samtidigt som vi vill ge inspiration och pepp inför framtiden. Det handlar om att skapa lika förutsättningar för alla och på ett positivt sätt lyfta frågan om vad vi gemensamt kan göra för att få till en positiv förändring, säger Maria Lindström, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg.

Maria Lindström, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg.

Dagens huvudtalare Susanne Birgersdotter berättade inte bara om sin entreprenörsresa som varit rätt så crazy där hon utan egentlig erfarenhet i tech-branschen byggt bolag som levererade toppliste-appar men ändå hamnade i läget där hon fick 48 timmar på sig att rädda bolaget från konkurs, för att sedan ändå tvingas bort av sin egen styrelse. Hon använder nu sina dyrköpta erfarenheter i sitt arbete som investerare.

– Jag tycker det är så skönt att få vara kvinnlig investerare! Jag är väldigt noga med att ge både män och kvinnor samma förutsättningar när de pitchar en idé hos mig. Men min uppmaning till kvinnor är att vara tuffare – var inte så rädda för att misslyckas. Om det inte går vägen så måste du våga testa på nytt igen.

Susanne Birgersdotter talade inför mer än 150 personer på Cash is Queen på Yesbox i Göteborg.
Susanne Birgersdotter, bolagsgrundare och investerare som talade på Cash is Queen på Yesbox i Göteborg.

Hur ska man göra för att säkra finansiering då?

– Jag brukar säga att det är jätteviktigt att winea och dinea investerare, fortsätter Susanne Birgersdotter. Ofta när man söker investeringar är man lite i panik och tar in vilka pengar som helst, delvis för att man blir glad över att någon överhuvudtaget vill investera i en. Det är mycket bättre att titta på investerarna innan man behöver pengarna. Det kan vara bra att ta ett frukostmöte som inte bara är på deras villkor, i deras rum.

Kan man som blivande entreprenör ens komma nära investerare på det sättet?

– Absolut! Jag tycker det är ett krav man kan ställa, företaget eller idén är ju din baby. Det är du som är grundaren, investeraren måste respektera dig som idémakare, du ska inte behöva böna och be.

Paneldeltagaren Aurore Belfrage som är kolumnist på Svenska Dagbladet och även både investerare och entreprenör är ännu tydligare med att företagare eller idéskapare inte alls ska komma med mössan i hand till investerare.

– Du måste som entreprenör förstå maktbalansen, investerarna behöver dina innovationer – ”I’m saving your ass with my business”!

Emanuel Andersson och Aurore Belfrage deltog i investerarpanelen på Cash is Queen på Yesbox i Göteborg.
Emanuel Andersson och Aurore Belfrage deltog i investerarpanelen under Cash is Queen. De diskuterade befintliga utmaningar och framtida möjligheter för att skapa ett mer inkluderande kapitalklimat.

Både entreprenörer och investerare på plats tipsade om att läsa på hur potentiella investerarna jobbar. Att kolla upp vilka de investerat i tidigare, hur mycket de brukar investera och även var pengarna kommer ifrån om det är viktigt för dig som entreprenör. Ett annat tips är att ta referenser från andra entreprenörer, det finns många communities att ställa frågor i. Dessutom är det ofta så att pengar inte är det enda man söker hos en investerare.

– Idag blir det mer vanligt att söka smarta pengar, du vill ha någon som gjort den resan du ska göra, förklarar Susanne Birgersdotter.

Var eller hur ska jag som företagare ta kontakt då?

– Man kan säga vad man vill om Linkedin men det funkar, det är alltid någon i ditt nätverk som känner någon som har pengar eller som känner en investerare. Jag får ofta kontakt med folk via Linkedin, senast igår hade jag ett möte som kom den vägen. Om jag blir intresserad så tar jag det vidare till de investerare jag känner, så om du får chans att pitcha till en investerare så kan du ju få ett nej men istället bli slussad vidare till någon annan.

Tipsa en vän