Cirkus som unikt verktyg för integration

18 november 2016
– Cirkus är en kulturform som integrerar och som skapar sociala underverk. Och vår vision är ett cirkushus i Göteborg där alla kan få vara stjärnor, säger Elin Lütke på Cirkus Unik.
Från 11 till 163. Så många har antalet barn som tränar med Cirkus Uniks cirkusskola ökat med på bara tre terminer. Och med stöd från Göteborgs Stads satsning på socialt företagande blir det nu ännu fler barn som får möjlighet att utvecklas genom cirkusträning. – Cirkus är en kulturform som integrerar och som skapar sociala underverk. Och vår vision är ett cirkushus i Göteborg där alla kan få vara stjärnor, säger Elin Lütke på Cirkus Unik.

Det är inte utan att man blir djupt rörd när man pratar med Elin Lütke, som driver Cirkus Unik i Göteborg tillsammans med sin man Jailton Carneiro. Deras liv är nämligen lite av en saga; Pojke från ett fattigt område hittar finner sin dröm i cirkusen och träffar socialt engagerad flicka. Tycke uppstår, de turnerar jorden runt med världskänt cirkussällskap och får två fina flickor. De etablerar sig i Göteborg och startar cirkusskola som snabbt blir populär.

Här skulle den traditionella sagan kunna få sitt slut. Men för oss i Göteborg är det istället här det börjar. Och det är verkligen tur för oss. För vi har fått en unik cirkus till stan.

Underkategori

Från slumområde till  världsberömt cirkussällskap

Och framgången har gått med trapetsfart. För bara fem år sedan blev Göteborg den nya hemstaden för svensk-brasilianska Elin och hennes brasilianske man Jailton. Med sig hade Jailton en fattig uppväxt från Salvadors kåkstäder, med målet att bli cirkusartist. Tack vare sin naturliga talang fick han ett stipendium vid tolv års ålder som gav honom möjlighet till utbildning inom cirkusen och vidare till lärare och senare medlem i Cirque du Soleil.

Cirkus som redskap för ett socialt bättre samhälle

Elin, med svensk mamma och brasiliansk pappa, växte upp i Brasilien och såg tidigt att det var många barn som hade det svårt.

– Jag såg ju orättvisorna i Brasilien, ett land med enorm fattigdom där många barn far illa. Och det blev så tydligt att barnen hade ett så annorlunda liv än det jag levde. Så jag jobbade som volontär i Sao Paulo under flera år. Mitt livsuppdrag blev på något sätt att få göra något åt denna orättvisa. Så redan där lade jag grunden till det sociala engagemang jag haft med mig hela mitt liv och som jag och min man också arbetar för i dag, där vi har cirkusen som redskap för ett skapa ett socialt bättre samhälle, berättar Elin.

Jag tror inte själv att jag förstod att vi hade en sådan viktig roll att fylla i staden med vår idé om en cirkusskola för barn.

Elin Lütke

 

Valde Göteborg framför världens alla städer

Så möttes då Elin och Jailton genom cirkusen och fick ett resande cirkusliv tillsammans med den berömda kanadensiska gruppen Cirque du Soleil. Under de turnerande åren föddes också parets båda flickor och det var när de blev lite större som beslutet om att slå sig ner för gott någonstans blev allt viktigare. Men vart skulle de ta vägen? Var skulle de bosätta sig efter flera års cirkusliv på resande fot? Var hör man egentligen hemma?

– Vi hade åkt jorden runt i fem långa år. Vi hade varit borta från Brasilien väldigt länge och vi tyckte båda två om Sverige. Så vi beslutade oss för att slå oss ner i Göteborg, berättar Elin.

– Jag ville avsluta min mastersutbildning i globala studier och Jailton ville starta cirkusskola. Jag tror inte själv att jag förstod att vi hade en sådan viktig roll att fylla i staden med vår idé om en cirkusskola för barn, berättare Elin.

– I Brasilien tror man inte att det finns någon social orättvisa i Sverige. Men vi såg ju ganska snart att det finns en stor kulturell mångfald även i Göteborg, men isolerad i olika stadsdelar. Och det finns väldigt få möjligheter för folk att träffas naturligt, över gränser. Och det både minskar förståelsen och ökar fördomarna, betonar Elin.

Sammanhållning och tillit

I cirkusskolan är det barn i olika åldrar som jobbar tillsammans. Cirkus Unik samarbetar med flera stadsdelar och med kulturskolan och har bland mycket annat också startat en cirkusskola för asylsökande barn i Biskopsgården.

– Cirkus är ett fantastiskt verktyg som går att göra sociala underverk med, säger Elin. Det är verkligen ett språk som alla kan kommunicera. Och vi jobbar mycket i grupp med pyramider, akrobatik och jonglering så gruppsamarbetet och tilliten blir väldigt viktig. Vi ger helt enkelt unga möjlighet att växa tillsammans, betonar Elin.

– Cirkus är ett språk som alla kan kommunicera och självförtroendet stärks väldigt mycket genom cirkus. Olikheterna hos alla uppskattas för att det är så bra att vara olika, annorlunda, det är integrerande i sig själv och alla kan vara stjärnor på sitt sätt, betonar Elin.

Cirkus Unik har inte bara fått stöd genom Göteborgs Stads satsning på socialt företagande genom priset i The Brewhouse Award utan också bland annat från organisationen Reach for Change.

– Tack vare det stöd vi fått både finansiellt och för affärsutveckling, kan vi nu koncentrera oss på metodiken och utvecklingen av vårt cirkuskoncept i lugn och ro utan att oroa oss för mycket över ekonomin. Det hjälper oss också att fokusera vårt arbete på de rätta sakerna just nu och tid att se till att vår cirkusverksamhet också blir hållbar i längden, säger Elin.

Cirkus är en kulturform som integrerar och som skapar sociala underverk. Och vår vision är ett cirkushus i Göteborg där alla kan få vara stjärnor.

 

I slutet av 2016 kommer de att göra en gemensam show med alla barngrupper från alla olika stadsdelar, med cirkus som plattform för ett stort projekt som integrerar hela staden.

– Vi ser även möjligheter för intersektoriell integration, där olika kulturformer såsom dans, sång och cirkus skulle kunna mötas, berättar Elin.

– Vi har många möjligheter, detta kan bli väldigt stort. Intoleransen i ett samhälle ökar ju för att vi inte träffas. Vi måste få mer av det, över gränser, avslutar Elin.

Vi kommer att se mycket mer av Cirkus Unik framöver. Det som händer nu är bara början på den magiska cirkusresa som Göteborg står inför.

För du hänger väl med i trapetsen?

Lär mer om Cirkus Unik på www.cirkusunik.se

Här hittar du mer information om The Brewhouse Award och 2015 års vinnare>>

Tipsa en vän