Deborah Lygonis, Innovatum: "Rymd är en växande bransch"

30 september 2020
Göteborgsregionen och Västsverige har en lång rymdhistoria och en framskjuten position inom internationell rymdindustri med både stora och små företag, framstående rymdforskning och utbildning i världsklass. Av de som arbetar inom svensk rymdindustri finns fler än hälften här och Västsverige står för två tredjedelar av rymdindustrins omsättning i Sverige. Här pratar vi med Deborah Lygonis, senior affärsutvecklare på Innovatum Startup Rymd i Trollhättan.

Vem är du?

– Jag har jobbat med startups hela min karriär, drivit egna bolag, jobbat som coach i olika sammanhang, jobbat med affärsutveckling, sitter i år i Sverigejuryn för Venture Cup och sitter i en av bedömningskommittéerna på Vinnova. Sedan några år tillbaka är jag kopplad till Innovatum Startup i Trollhättan. Innovatum Startup är del av Innovatum AB som har tre verksamheter – Startup, Projektarenan och Science Center.

Och Rymdinkubatorn sorterar alltså under Innovatum Startup?

– Precis. ESA (Europeiska rymdorganisationen) beslutade för flera år sedan att man ville ge tillbaka till startupvärlden. Då drog man igång ESA BIC, ESA Business Incubation Center, som finns i ett 20-tal länder. ESA BIC i Sverige öppnade i december 2015 och är Nordens första inkubator för startup-företag som använder rymdtekniska lösningar för tekniska problem på jorden – eller tvärtom. Verksamheten drivs i tre inkubatorer – Arctic Business Incubator i Luleå, Uppsala Innovation Centre och Innovatum Startup i Trollhättan. Antagna rymdrelaterade startups får bland annat 500 000 kronor i bidrag, teknisk support och tillgång till ESA:s IP.

Vilken sorts bolag jobbar ni med på Rymdinkubatorn?

– Vi jobbar med tre olika typer av bolag. Upstream-bolag, alltså bolag som har någon form av teknik som ska användas och skjutas ut i rymden. Där har vi till exempel plockat in ett helt nytt företag som heter Fureho som jobbar med ett lättviktsmaterial som man 3D-väver. En annan typ av bolag är bolag som får använda sig av ESA:s patentbas för att kommersialisera olika produkter och tjänster som redan finns för att användas här på jorden och gagna oss som bor här. Just nu har vi inga bolag inom ESA BIC inom den kategorin men exempel på vilka slags bolag det skulle kunna vara är företag som jobbar med textilier och som behöver ha någon form av extra skydd. Det tredje bolagstypen är det som kallas för downstream-bolag och det är bolag som använder sig av någon form av data som genereras i rymden – positioneringsdata, earth observation data, satellitbilder, olika mätdata osv. Det är den typen av bolag som vi har flest av inom Rymdinkubatorn. Ett exempel är Vultus som jobbar med satellitbilder för att ge lantbrukare bättre informations- och beslutstöd om hur mycket gödning man ska ha på sina åkrar. Ett annat är Mooringo som ska göra olika analyser av hur våra kustnära hav används genom att använda sig av satellitbilder. Vi har dessutom fått stöttning av VG-regionen så att vi även kan jobba med startups som kanske inte passar in i just ESA BIC men som har någon form av rymdkoppling. Man kan faktiskt driva ett rymdrelaterat bolag utan att det måste vara ett nytt SpaceX!

Vilka är det västsvenska rymdklustrets styrkor?

– Styrkorna ligger i att vi har stora och traditionella aktörer som har funnits på marknaden i många år som skapat möjligheter för många mindre bolag att jobba som underleverantörer. När jag berättar att jag jobbar i Trollhättan på en Rymdinkubator skrattar en del för man kopplar inte rymden med Västsverige. Men då glömmer man bort att vi har RUAG Space och GKN och det otroligt coola rymdobservatoriet på Råö och att finns en uppsjö av underleverantörer till rymd, både till satelliter och raketmotorer och allt vad det nu är, vilket är jättehäftigt. Så betydelsen för regionen är ju stor och rymd är en växande bransch.

Vilken nytta har vi av att vi har ett starkt kluster?

– Rymden är en spännande framtidsbransch och precis som i alla branscher där de stora drakarna finns kommer det skapa klusterbildningar och underleverantörer. Alla de här små och stora bolagen behöver duktiga och kompetenta ingenjörer och vi har Chalmers som har mycket rymdrelaterad verksamhet. Hela new space skapar möjligheter att bygga satelliter med standardkomponenter, du måste inte ha med dig stora nationella stöd för att kunna jobba utan du kan vara ett litet agilt bolag och ha möjligheter att komma fram i rymd. Jag tror att vi kommer att få se mer och mer av det. Titta bara på Earth observation data – där finns ju en ofantlig mängd data som är nyttig för oss i samhället, alltifrån att kartlägga tjuvjägare i Afrika till hur man skövlar skogar utan tillåtelse till föroreningar av hav och luft.

Huvudkategori
Underkategori

Tipsa en vän