Devicia, nominerad till Årets tillväxtföretag 2017

15 september 2017
Elisabeth Liljensten, VD för Devicia från Kungsbacka
När Elisabeth Liljensten startade Devicia 2012 tänkte hon att hon på sikt skulle kunna anställa åtminstone en person. I dag har bolaget 17 anställda i Sverige och ett antal konsulter utomlands. Målsättningen är också att kunna anställa och växa i USA. Devicia vann priset som Årets tillväxtföretag 2016 – och nu är de nominerade igen.

Kungsbackaföretaget Devicia är en så kallad CRO, Contract Research Organisation, som hjälper olika medicintekniska företag med kliniska studier och strategisk rådgivning. En företagsidé som sedan starten visat sig vara väldigt efterfrågad – så efterfrågad att Elisabeth Liljensten varken hann eller behövde marknadsföra Devicia, utan i princip ägnade all tid åt att leverera åt de kunder som sökte upp henne. En lyxig nyföretagarstart, utan tvekan.

– Folk ringde och frågade om jag kunde hjälpa till, så jag bara körde. En ny person anställdes varje månad och vi fick ganska snart flytta ifrån våra för små lokaler i Kungsbacka till större, minns hon.

Underkategori

En stor anledning till bolagets spurtstart var att amerikanska kollegor och kunder som Elisabeth Liljensten arbetat med tidigare började på nya bolag och visste att hon fanns som fri spelare med bra kontakter på den europeiska marknaden. Där är det fördelaktigt för amerikanska bolag att göra kliniska tester. Samtidigt har krav, direktiv och regelverk kring medicinska prövningar ändrats och hårdnat och Devicias expertis har blivit en viktig variabel för att allt ska gå korrekt och patientsäkert till.

– Vi har en stor andel amerikanska kunder, men får nya svenska nu också. Vi fungerar som en bro mellan marknaderna, säger Elisabeth Liljensten.

Devicia Nominerad till Årets Tillväxtföretag 2017

Vi behöver fortsätta att rekrytera personer med rätt bakgrund, kompetens och inställning. Det är nyckeln till vår framgång

Elisabeth Liljensten, vd Devicia AB

Sedan en tid tillbaka har Devicia kunnat arbeta mer strategiskt och långsiktigt med marknadsföring och tillväxt. Bland annat genom att sitta med i tekniska kommittéer som utvecklar regelverk, till exempel kring mobil hälsa och den snabba IT-utveckling som medicintekniken befinner sig i. Det har inte bara inneburit nya kontakter och en unik insyn, utan också en möjlighet att vara med och påverka. Medarbetare ser också till att föreläsa och hålla i utbildningar runt om i världen.

– Det har lett till att vi kommit in tidigt och på en strategisk nivå i amerikanska bolag som vill investera i medicintekniska startups, innan produkten ens är utvecklad.

Devicia
Gör: Hjälper snabbt, patientsäkert och smidigt medicintekniskt företag med kliniska studier och strategisk rådgivning
Finns: I Kungsbacka, Stockholm och Philadelphia
Antal medarbetare: 17 st
Grundades: År 2012
Aktuell: Nominerad i kategorin Årets tillväxtföretag, priset delas ut på Inspirationsdagen 2017 den 5 oktober
Utmärkelser: Devicia har tidigare vunnit priset Årets tillväxtföretag 2016

Ledarskapet är viktigt i ett snabbväxande bolag, men för Elisabeth Liljensten handlar det absolut inte om ett varjedag-chefande eller att peka med hela handen.

– Nej, herregud, det varken behövs eller är något som jag är särskilt lämpad att göra. Medarbetarna driver sig själva. Det handlar snarare om att vara tydlig med visioner och strategier. När alla är med på vad för sorts bolag vi är, är det inga problem för mig att tillbringa tid i USA – det påverkar inte den dagliga verksamheten här.

– Min viktigaste egenskap som ledare är att jag är passionerad, menar Elisabeth. Jag kopplar alltid tillbaka till vad det är vi egentligen gör. Jag har flera gånger varit med om träffa till exempel svårt lungsjuka patienter som behandlats så att de kan klara sig utan sin syrgastub. Att vi är med och ger patienter nya möjligheter till behandling är det slutgiltiga målet.

https://www.businessregiongoteborg.se/sv/inspirationsdagen

År 2013–2015 ökade bolagets omsättning och antal anställda med 240 procent och Devicia utsågs till Årets tillväxtföretag av Business Region Göteborg redan förra året. Under 2016 ökade bolagets nettoomsättning med ytterligare 10 procent och antalet anställda med tre personer – och bolaget är än en gång nominerat.

Nu fokuserar Devicia på att öka närvaron på den amerikanska marknaden och att få organisationen att fungera smidigt mellan de båda kontinenterna. Tillsammans med Business Region Göteborg har man arbetat med visionsarbete och projektledarrollsutveckling. En utmaning med tanke på tillväxttakten är att hitta rätt sorts medarbetare.

– Vi är ett bolag som består av erfarna och välutbildade personer med driv och lång erfarenhet och som gillar att arbeta i en entreprenöriell omgivning. Vi behöver fortsätta att rekrytera personer med rätt bakgrund, kompetens och inställning. Det är nyckeln till vår framgång, säger Elisabeth Liljensten.

Tipsa en vän