EcarX placerar sitt europeiska huvudkontor i Göteborg

21 januari 2021
Foto: Geely
EcarX, som utvecklar ekosystem för uppkopplade bilar, har meddelat att bolaget kommer att placera sitt huvudkontor och produktutvecklingscentrum för EU i Göteborg. Upp till 100 arbetstillfällen kommer att skapas.

Det kinesiskägda bolaget, som delvis ägs av Geely Holding Group, kommer under första kvartalet att flytta in i Uni3, Geelys nya innovationscampus i Göteborg.

EcarX är ett växande företag som utvecklar system för uppkopplade fordon. Fokus ligger på infotainment, navigering och röststyrning. Bolaget ligger bakom en del av den teknik som används av Lynk & Co och andra varumärken som tillhör Geely Holding Group.

Den nya verksamheten i Göteborg ingår i bolagets globala tillväxtstrategi. Till vd för det nya bolaget EcarX EU har utsetts Peter Rogbrant, som har en bakgrund inom fordons-, teknik- och spelindustrin.

– EcarX är bara fyra år gammalt men har redan gjort många enastående prestationer. Bolaget har i dag en ledande ställning på den kinesiska marknaden, med en stark och unik ekosystemuppbyggnad som ligger långt fram inom människa–maskin-gränssnitt (HMI), konnektivitet och infotainment. Skapandet av EcarX EU är ett naturligt nästa steg för att företaget ska kunna fortsätta växa, utnyttja nya affärsmöjligheter och locka till sig branschens största talanger, säger Rogbrant i ett pressmeddelande.

Till Göteborgs-Posten har Rogbrant även sagt att han förväntar sig att EcarX kommer att ha 70–100 anställda i Göteborg vid årsslutet.

En ny arena för samarbete och innovation

Arbetet med att bygga det nya Uni3 på 100 000 kvadratmeter är i full gång. En byggnad är redan i bruk och enligt planen ska alla fem byggnaderna vara färdiga 2022. På det nya campuset kommer Geely att samla sina olika svenska verksamheter, bl.a. CEVT, Lynk & Co, Geely Sweden Holdings och Geely Design. När Uni3 är färdigt kommer det att finnas plats för över 3 500 personer där.

– Hela tanken med Uni3-campuset är att skapa en attraktiv miljö för innovativa företag från hela världen som vill förlägga sin verksamhet till teknikklustret i Göteborg. Att EcarX placerar sitt nya europeiska högkvarter här innebär att ekosystemet får ett tillskott som kommer att skapa synergier både för dem själva och för de andra företag som kommer hit. Vår ambition är att bygga en smältdegel där öst möter väst, och detta är ett kvitto på attraktiviteten av vårt campus, liksom av Lindholmen och hela Göteborgsregionen, säger Gang Wei, vd för Geely Innovation Centre Management AB, som driver Uni3-campuset. 

Byggandet av det nya campuset, som motsvarar en investering på flera miljarder kronor, tillkännagavs i juni 2017. Business Region Göteborg har främjat investeringen både genom att ge Geely råd, praktiskt stöd och affärsinformation och genom att hjälpa bolaget att komma i kontakt med relevanta personer, bl.a. inom myndigheter.

– Lindholmen är en magnet för talanger och innovativa företag. Geelys nya campus blir ännu en spännande arena för innovatörer och samarbete på området fordonsteknik och mobilitet. Att EcarX nu kommer till Uni3 är ett spännande exempel på detta, säger Joel Görsch, investeringsrådgivare för fordonsindustrifrågor inom Business Region Göteborg.

Huvudkategori
Underkategori

Tipsa en vän