EU-finansiering, nya affärskontakter och rådgivning - så kan vi underlätta i Coronatider

2 april 2020
Enterprise Europe Network, EEN, är världens största affärsnätverk och är i Västsverige representerade av Business Region Göteborg. Här ger EENs affärsrådgivare Seymur Badirkhanov och Anki Gustafsson sina råd och tips till dig som företagare med anledning av Coronakrisen. 

Vad kan EEN praktiskt hjälpa till med och underlätta för företag i coronatider?
- Vi kan hjälpa företag att hitta nya eller andra leverantörskontakter, samarbetspartners, distributörer och underleverantörer i Europa om du har problem med befintliga i synnerhet nu i Coronatider, säger Seymur.  

- Att hitta rätt bland EU-finansiering och utlysningar kan vara ganska svårt, det är lite av en djungel. Därför erbjuder vi kostnadsfri rådgivning kring finansiering och olika sorters utlysningar, program eller projekt, säger Anki. Och via partners som till exempel RISE finns möjlighet för företagen att få hjälp med själva ansökningsförandet. 

- Vi hjälper också företagen att hitta forskningspartners som kan behövas då man gör projektansökningar, säger Seymur. 

Underkategori
 Seymur Badirkhanov, Företagsrådgivare, Business Region Göteborg
Seymur Badirkhanov, Företagsrådgivare, Business Region Göteborg

Hur kan EU-finansiering hjälpa ett företag i coronatider?
- Rent generellt så är EU-finansieringen av mera långsiktig karaktär, och ofta finansierar EU utvecklings- eller innovationssatsningar, som till exempel The EU Green Deal /En Europeisk Grön Giv som är ett långtgående åtgärdspaket som ska bidra till att näringslivet i EU kan dra nytta av en hållbar grön omställning, säger Seymur. 

- Men just nu så ser vi att även EU omdirigerar pengar ur sin budget för att användas i kampen mot coronaviruset på olika sätt – bland annat för att underlätta för små- och medelstora livskraftiga företag genom den så kallade Corona Respons Investment Initiative, CRII.  

- Det kommer hela tiden nya uppgifter om utlysningar och vi ser också att det kan komma att ske ytterligare finansiella lösningar för SME-företag inom kort. Vi håller oss uppdaterade och hjälper gärna till att lotsa företagen i dessa frågor, säger Seymur. 

Vem kan ta kontakt med EEN?  
- Alla SME-företag som vill ha rådgivning EU-finansiering eller har frågor gällande Eus inre markand kan höra av si till oss. Det kan till exempel handla om EU-information så som direktiv, CE-märkning, tull- eller momsfrågor. Enterprise Europe Network representeras av 60 länder med över 3 000 lokala experter som kan hjälpa företag att etablera, exportera och importera varor och tjänster. EEN erbjuder möjligheter till sökning av samarbetspartners i en databas med företag från hela världen, säger Anki. 

Anki Gustafsson, Företagsrådgivare, Business Region Göteborg
Anki Gustafsson, Företagsrådgivare, Business Region Göteborg

Har ni några generella råd till företag i dessa tider?  
- För de företag som har tid och möjlighet kan det vara av vikt att titta närmare på sitt innovationsarbete, som kanske annars nedprioriteras. Till exempel kan man fundera på om man i detta arbete ska söka projektpartners eller medel via projektutlysningar för sina innovationsidéer och lösningsförslag, säger Anki. 

- Om du har möjlighet – ta dig tid att öka din digitala kunskap, och också kunskap om den digitala omställningen, exempelvis genom olika webinars och digitala utbildningar.  

- EEN-kollegor runtom i världen arbetar för att kunna erbjuda bättre tillgänglighet för digitala match-makingar mellan olika affärspartners. Så att kunna genomföra möten digitalt och på ett bra sätt, kommer att öka dina chanser då match-making mellan affärspartners kommer att ske allt mer digitalt framöver, säger Seymur. 
 
- Dessutom tipsar vi om den beredskapsplan för företagare som Business Region Göteborg tagit fram som stöd med anledning av den rådande situationen. 

Tipsa en vän