Färgsprakande utveckling på Ringön gav europeiskt samarbete

13 november 2018
Per Nilsson tar emot oss i sin färgsparkade lokal på Ringön.
När Göteborgsföretaget behövde sänka sina produktionskostnader blev lösningen att söka affärspartners i Europa – och intresset var stort!

Inkit jobbar i huvudsak med att ta utveckla och sälja bläck med tillhörande hårdvara för industribruk. Varje sorts bläck anpassas för sitt användningsområde, det kan användas till allt från märkning på gipsskivor till datummärkning på ägg.

Ständig utveckling
Inkit startades 2009 av Per Nilsson, civilingenjör med inriktning kemiteknik, som har lång erfarenhet inom branschen.

Jag såg möjligheter att utveckla produkterna på ett annat sätt och ville ta chansen att göra detta i ett eget företag och det är så vi jobbar idag - vi designar produkter så som vi anser att de ska utvecklas.

Färgsprakande
När vi kliver in genom dörrarna i Inkits lokaler på Ringön i Göteborg, hamnar vi mitt i labbet. Teknisk utrustning, provrör och färgstänk på väggarna vittnar om att det är här det händer.

– Här sker tillverkning av alla vårt bläck och även utveckling och testning, berättar Per.

Öppnade dörrar till Europa
Det var när Inkit insåg att de behövde se över produktionskostnaderna de fick kontakt med Enterprise Europe Network.

Behållare för färgdunkar
Den första prototypen levererad av den finska leverantören.

– I detta fallet gäller det en av våra behållare till de dunkar bläcket förvaras i, berättar Per. Produktionskostnaderna i Sverige har stigit och vi ville se över möjligheterna att sänka dessa kostnader, för oss är det viktigt att hålla kostnaderna nere och kunna lägga pengarna på det som ger långsiktigt värde i bolaget – utveckling och på sikt tillväxt.

Karin Grundskog, affärsutvecklare på Enterprise Europe Network i Göteborg, berättar att att det är det som är hennes roll, att öppna dörrar och att matcha företag i Europa på ett så effektivt sätt som möjligt.

–  När Per kontaktade oss publicerade jag förfrågan i vårt verktyg vi använder för att matcha affärsförfrågningar mellan företag i Europa. Vi fick in en mängd intresseanmälningar från hela Europa, berättar Karin.

Av dessa visade sig två vara särskilt intressanta och efter ett noggrant urval hamnade uppdraget hos ett finskt företag som idag har gjort första leveransen av boxar till Inkit.

– Tack var Enterprise Europe Networks sätt att jobba med företagsmatchning sparade vi mycket tid jämfört med om vi själva skulle lagt den tiden för att hitta rätt partner, betonar Per. Jag kan mycket väl se att vi kommer ta hjälp igen av Enterprise Europe Network.

Inkit AB utvecklar och marknadsför bläckstråleskrivare och bläck för industriell produktmärkning. Sedan starten 2009 har de hjälpt kunder inom industrin att förenkla och förbättra sin märkning med hjälp av bläckstråleskrivare. Företaget har mycket nytänkande inom bläckstrålemärkning och innehar unika patent inom området. 

Enterprise Europe Network är världens största affärsnätverk för små och medelstora företag som vill ut på internationella marknader. Våra experter ger dig den rådgivning du behöver för att kommersialisera dina innovativa idéer och för att expandera till internationella marknader. Vi har räckvidden, kunskapen och tjänsterna för att hitta intressanta internationella affärskontakter till ditt företag. Välkommen att kontakta oss!

Tipsa en vän