Fett mode tar plats i ingenjörens verkstad

2 oktober 2017
Pontus Johansson och Emile Ramini har hittat ett andra hem i Yesbox. Perfekt miljö i projektets startskede, tycker de. Foto: Bengt Kjellin
- Vi ville kunna köpa in feta kläder själva, men sedan såg vi att hur många som helst har samma behov. Emile Ramini berättar om affärsidén som föddes en hemsk oktoberdag, med pissregn.

Herrmode, inredning och konst. Förpackat för människor med en personlig identitet som bygger på kreativitet och säker känsla. Och med ett utbud som inte går att hitta i de vanliga butikskedjorna.

Så ser grundidén ut för det företag som Pontus Johansson och Emile Ramini sitter och skissar på i nystartade Yesbox i Gamlestadens Fabriker. De sitter i samma rum som ingenjören och uppfinnaren Sven Wingquist en gång startade tillverkning av sitt sfäriska kullager i.

Det är industrihistoria i Göteborg. Pontus och Emile hoppas kunna skriva e-handelshistoria.

Underkategori
Yesbox exteriörbild

Lokalen är en del av Yesbox, där Göteborgs Stad har samlat all möjlig expertis och service inom nyföretagande.

- Vi har varit här ända sedan det öppnade. Det finns alltid någon att hugga tag i när man behöver hjälp. Det finns alltid tillgång till kompetens här, säger Emile Ramini.

- Vi pratar med alla som är här. Samarbetet mellan allihopa gör att det känns som en stor organisation och att man alltid är välkommen, säger Pontus Johansson.

Båda går en utbildning på högskolan i Borås. De har varit kompisar sedan gymnasietiden. Nu tar de tillsammans tag i sin gemensamma ambition att starta eget. 

- Vårt entreprenörskap började när vi arrangerade en musikfestival tillsammans. Sedan satt vi en riktigt hemsk oktoberdag, med pissregn, och började bolla idéer om vad vi tycker är roligt. Då kom vi fram till det som vi nu kallar för Expeditionen. Det är e-handel för mode, inredning och konst, säger Pontus Johansson.

Projektet är i uppstartsfasen. Men det bygger på ett behov som båda känner starkt för.

- Vi är väldigt, väldigt modeintresserade. Har alltid varit. Därför vill vi skapa något i Göteborg som vi ser saknas.

- Utbudet av kläder är begränsat i Göteborg. Man kan inspireras av allt som finns på nätet, men när vi går på stan försvinner förväntningarna. Det är samma kedjor och samma stil överallt. Vi kände att vi vill göra något åt det själva, säger Emile Ramini.

- Vår idé går ut på att vi ska handplocka produkter med inspiration från hela världen – och rikta det mot människor med en livsstil som speglas genom mode, inredning och konst.

- Folk ska känna sig säkra på att det de köper från oss verkligen är fett. Snyggt och stilsäkert.

E-handel med mode och livsstilsprodukter är förstås inte något unikt. Det finns många alternativ för kräsna konsumenter. Det är Pontus Johansson och Emilie Ramini väldigt medvetna om. De har insett att de behöver erbjuda något mer. Något som inte riktigt går att ta på. En helhetsupplevelse.

- Vi vill skapa känslan som när man kommer ut ur en butik med påsen i handen och känner shit vad jag längtar efter att testa det här nu, säger Pontus Johansson.

Startkapitalet består av idéer, kreativitet, egen tid och ett brinnande intresse – men inte pengar.

- Det handlar om att tänka fritt. Det sitter djupt hos oss. Vi har inga pengar, hur löser vi det då? Det finns alltid en lösning på allt, säger Pontus Johansson.

Det är Mariah Ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset i Göteborg, som visat Pontus och Emile vägen till Yesbox. Hon ställde upp som affärscoach när Pontus och Emile mejlade och frågade efter hjälp.

- Innan vi träffade henne var vi naiva, vi trodde att vi behövde en affärscoach för att få skolans lov att göra praktikterminen på det här viset. Men när vi träffade henne märkte vi hur grym hon är på att få oss att rikta in oss på rätt saker, hur vi ska tänka. Det är helt fantastiskt, säger Pontus Johansson.

Tipsa en vän