Företagare som sommarpratar 2022

30 juni 2022
När den klassiska jingeln till Sommar i P1 drar igång – då är det sommar på riktigt. Först ut var programledaren Per Lernström 25 juni. Men vilka är företagarna, entreprenörerna och näringslivsprofilerna som sommarpratar i år? Här är hela listan!

2 juli: Christian von Koenigsegg, grundare Koenigsegg

Christian von Koenigsegg har en vit skjorta med små svarta prickar. Han ler brett mor kameran och har en blomsterkrans på huvudet - traditionell för en Sommarvärd.
Foto: Anders Sällström / Sveriges Radio

Entreprenören Christian von Koenigsegg har varit bilintresserad hela sitt liv. I programmet berättar han om hur han grundade sportbilsmärket som bär hans namn.
 

Christian von Koenigsegg till Sveriges Radio om sitt Sommarprat:

-          Jag skall berätta en historia om hur det omöjliga blev möjligt.

  

11 juli: Josef Fares, grundare Hazelight Studios

Josef Fares har en beige skjorta och ler brett mot kameran. På huvudet har han en blomsterkrans i vitt och gult - traditionell för en Sommarvärd.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Mest känd som filmregissör men är nu spelutvecklare som rönt stora framgångar med spelet ”It takes two”, som bland annat blev utsedd till årets spel på The Game Awards i Los Angeles.

Josef Fares till Sveriges Radio om sitt Sommarprat:

-          Jag ska prata om varför jag lämnade filmvärlden för spelbranschen. Kanske kan min starka passion för tv-spel, som jag känt sen jag var liten, inspirera svenska folket till att plocka upp handkontrollen och spela.

 

13 juli: Bengt Einar ”Sotarn” Johansson

Bengt Einar "Sotarn" Johansson har en blårutig sjorta, ler brett mot kameran och på huvudet har han den traditionella prydnaden för en Sommarvärd: en blomsterkrans.
Foto: Henrik Brunnsgård / Sveriges Radio

Lyssnarnas Sommarvärd 2022. Skulle egentligen blivit lobotomerad som ung men hans mamma räddade honom i sista stund. Istället blev han entreprenör i turistbranschen och idrottare.  

Bengt Einar ”Sotarn” Johansson till Sveriges Radio om sitt Sommarprat:

-          När jag var liten ansåg barnläkare att jag var dömd till evig vård. I dag är jag både framgångsrik entreprenör och sportkommentator. Mitt Sommar handlar om den resan.


15 juli: Jacob De Geer, investerare och grundare iZettle

Jacob De Geer har en ljusblå linneskjorta och glasögon med svarta skalmar. PÅ huvudet har han en stor blomsterkrans - traditionell för en Sommarvärd.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Superentreprenör som dedikerat sitt yrkesverksamma liv åt att bygga digitala bolag, till exempel iZettle. Syns även i SVT:s program ”Draknästet”.

Jacob De Geer till Sveriges Radio om sitt Sommarprat:

-          Jag har gjort många fler fel än rätt i mitt bolagsbyggarliv och vi entreprenörer pratar alldeles för lite om misstagen på vägen mot framgång. Mitt Sommarprat är därför en hyllning till misstagen och till alla dem som försökt, misslyckats eller som kanske inte ännu nått hela vägen.
 

24 juli: Stefan Ingves, Riksbankschef

Stefan Ingves ler brett mot kameran. Han har en mörkgrå kavaj och bred slips med teddybjörnar på. På huvudet har han en blomsterkrans - traditionell för en Sommarvärd.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Sveriges mest kända ekonom och en näringslivsprofil av rang. Högaktuell i år med inflation, stigande räntor och oro i omvärlden. Suttit på posten sedan 2006 men har nu aviserat sin avgång vid årsskiftet. 

Stefan Ingves till Sveriges Radio om sitt Sommarprat:

-          Jag ska prata om pengar, era och andras, och hur det är att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr här hemma eller på annat håll. Jag blandar med musik som följt med på resan.

 

9 augusti: Karin Stöckel, gruvarbetare

Karin Stöckel ser in i kameran. Hon har en ljusblå skjorta, utsläppt hår och en gul-vit-rosa blomsterkrans på huvudet - traditionellt för en Sommarvärd.
Foto: Carl-Johan Utsi / Sveriges Radio

Det är väldigt mansdominerat bland årets Sommarpratare med koppling till näringslivet. Men Karin Stöckel är med! En arbetare som gjort mycket för kvinnors rättigheter inom gruvnäringen. Främst genom det nätverk hon startat, Gruvkvinnor, som åstadkommit förbättringar och förändringar för kvinnor i branschen.
 

Karin Stöckel till Sveriges Radio om sitt Sommarprat:

-          Jag har jobbat i elva år som gruvarbetare. Jag jobbar med maskinunderhåll men sätter min stolthet i att vara gruvkvinna. Mitt Sommar handlar om arbetarklassen och hur det är att vara kvinna inom den. Jag kommer ta med er på en resa in i gruvindustrin och berätta om hur #metoo bara var början på något som skulle förändra allt.

 

Bonustips
 

18 juli: Emanuel Karlsten, journalist

Emanuel Karlsten har en blå skjorta på sig och tittar med ett leende in i kameran. På huvudet har han en färgglad blomsterkrans - traditionell för en Sommarvärd.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Emanuel Karlsten är ingen näringslivsprofil (även fast han är programledare får vår podd Business Göteborg) utan journalist. Förutom en karriär på Sveriges Radio, DN, Expressen och GP föreläser han om digitalisering och är ordförande i Medieakademin, som ger ut Förtroendebarometern och Maktbarometern.
 

Emanuel Karlsten till Sveriges Radio om sitt Sommarprat:

-          Jag ska prata om hur medier och kyrkan har mer likheter än vad man kan tro. På gott och ont. Och så blir det en hel del om frustration.

 

Podden Business Göteborg

Vill du få fler intressanta berättelser och tips från företagare i sommar? Då kan vi tipsa om vår podd Business Göteborg där du träffar startups, småföretagare och näringslivsprofiler med Göteborgskoppling. Det finns över 30 intressanta avsnitt att botanisera bland där poddar finns! Lyssna på Volvo Cars vd Jim Rowan, hur Batterifabriken hamnade i Göteborg, The Yard, kulturlivet, tips när du startar eget och mycket mer!
 

Läs mer om Business Göteborg

 

Tipsa en vän