Företagsamma Västra Hisingen vann prestigefyllt internationellt pris

28 november 2016
Samverkansprojektet Företagsamma Västra Hisingen vann stora jurypriset vid European Enterprise Promotion Awards 2016 i Bratislava – en företagsfrämjande tävling. Ett kvitto på att projektet var välgrundat och nödvändigt.

Så här lyder motiveringen till Grand Jury Prize Winner 2016: ”A special prize awarded to the entrepreneurial initiative considered the most creative and inspiring in Europe.”

Alltså: Det mest kreativa och inspirerande entreprenörsdrivna projektet i hela Europa. Och priset tilldelades samverkansprojektet Företagsamma Västra Hisingen. Riktigt roligt tycker vi på Business Region Göteborg!

Företagsamma Västra Hisingen har varit ett stadsdelsprojekt som har drivits i SDF Västra Hisingens regi, i samverkan med Poseidon, Business Region Göteborg, Göteborgs Universitet och Chalmers.

Projektet har fungerat som ett nav för att skapa möjligheter och entreprenörskap i stadsdelen. Det har varit indelat i tre delar:

  • Entreprenörskap i utbildningen
  • Starta ditt företag (en kurs för nyanlända flyktingar med en affärsmässig bakgrund)
  • Utveckla din verksamhet (en omfattande affärsutvecklingsutbildning).

Projektet har handlat om att ta tillvara den skaparkraft som finns i stadsdelen och utveckla miljön för entreprenörskap i många olika sammanhang. En del av satsningen har varit kontorsplatser i en kreativ omgivning. Många människor med affärsidéer fick personlig vägledning. Kurser, seminarier och workshops hölls för både nystartare och företag som varit igång en tid.

Dessutom ingick det ett arbete med att utveckla den kreativa potentialen och drivkraften hos barn, ungdomar och pedagoger genom strategiskt entreprenöriellt lärande i skolan.

1 av 343 nominerade – och vi vann! 
Det var i somras som Business Region Göteborgs tidigare EU-projekt Företagsamma Västra Hisingen (2012-2014) blev utvalt som en av Sveriges två kandidater till EU:s internationella tävling för företagsfrämjande. Totalt var det 343 bidrag från 31 länder – och projektet Företagsamma Västra Hisingen gick till final i kategorin ”Responsible and Inclusive Entrepreneurship”.

Finalen avgjordes torsdag 24 november i Bratislava, Slovakien. Och vi vann! Det innebär att vi kan lägga till ytterligare ett fint pris i raden av övriga till detta ypperligt välgrundade stadsdelsprojekt. På plats i Bratislava för att ta emot priset från oss var Dejan Djurkovski, samt även tidigare medarbetare Jasmine Soufi och projektledare Daniela Ölmunger från SDF Västra Hisingen.

Nu är det inte första gången projektet prisas. Tidigare har Företagsamma Västra Hisingen och projektledaren Daniela Ölmunger tilldelats en andraplats vid det prestigefulla RegioStar Awards, där de mest innovativa euroepiska regionutvecklingsprojekt belönas.

100 nya företag - fler än 1 000 lärdomar
Att Företagsamma Västra Hisingen valts ut att representera Sverige beror delvis på de konkreta resultat som projektet uppnått. Bland annat startades det under projekttiden över 100 nya företag ur företagsrådgivningarna, det hölls totalt över 600 starta-eget rådgivningar med olika entreprenörer och man tog emot över 4 500 besökare på BRG Business Center.

En annan anledning till att projektet nominerats är att de tre Hisingsstadsdelarna tillsammans med bland annat Business Region Göteborg har tagit tillvara på alla de lärdomar vi fått ut av projektet, vilket har mynnat ut i fortsatta insatser för att främja företagande genom det nu pågående EU-projektet One Stop Future Shop.

Exempel på aktiviteter som är gemensamma för dessa båda projekt är att bägge utgår från ett BRG Business Center med företagsrådgivning i Biskopsgården. Detta kombinerat med flera insatser som workshops, starta-eget kurser och matproduktionsprojekt har visat sig effektivt för att nå och stödja entreprenörskap i lokalsamhället.

Färgbox

Läs mer om EU:s företagsstödjande program: http://blogs.ec.europa.eu/promotingenterprise/

Företagsamma Västra Hisningen pågick från 2012 till årsskiftet 2014/2015 och ägdes av Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen. Det delfinansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden, medfinansierades av Bostads AB Poseidon och har haft Business Region Göteborg som samverkanspartner.

 

Tipsa en vän