Företagsklimatet vänder nedåt enligt företagarna

När Svenskt Näringsliv rankar det lokala företagsklimatet i hela Sverige sjunker Göteborgsregionen nedåt, efter några års positiv trend. Nio av regionens 13 kommuner rankas lägre än i fjol. Bara Mölndal, Ale och Kungälv upplevs ha förbättrat sitt företagsklimat 2022.

Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Dessa räknas samman med det sammanfattande omdömet av företagsklimatet samt fem statistikfaktorer till en rankning som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.

Precis som i fjol toppar Vårgårda årets rankning. Fjolårstvåan Härryda sjunker ned till plats 9, Öckerö behåller plats 17 och även Partille och Mölndal hamnar bland de 50 högst placerade kommunerna i landet. Övriga kommuner i Göteborgsregionen rankas lägre än topp 50. Bland dem klättrar Ale (+44 placeringar) och Kungälv (+32) mest, medan Kungsbacka, Lerum, Tjörn och Lilla Edet tappar mer än 20 placeringar vardera.

Göteborg tappar i rankning…

Företagsklimatet i Göteborg stad rankas på plats 195 i Sverige, ner fyra placeringar jämfört med i fjol. Även Malmö tappar, ner 18 placeringar, och landar på till plats 174. Stockholm ökar tre placeringar till plats 90. Över tio år har alla tre storstadskommunerna dalat i rankningen.

– Resultatet var väntat, med tanke på att enkätsvaren redan var kända. Men självklart tråkigt. Vi har ambitionen att ha det bästa företagsklimatet bland storstadskommunerna och dit är det fortfarande en bra bit kvar, säger Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare företagsklimat på Business Region Göteborg.

I fjol antog samtliga kommuner i Göteborgsregionen sina näringslivsstrategiska program, som omfattar hela det spektra av åtgärder som krävs för att förbättra företagsklimatet och underlätta företagens tillväxt.

– Vi tolkar trenden i år som att våra gemensamma ansträngningar inte riktigt förslår. Målsättningarna när det gäller företagsklimatet är nu tydliga och beslutade, men vi behöver arbeta ännu mer aktivt för att nå dem, både gemensamt och i varje enskild kommun, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

…trots förbättrade svar på de flesta frågor

Göteborgs Stad tappar som sagt fyra placeringar i totalrankningen, men får samtidigt förbättrad placering för nio av de tolv frågor som ingår i enkäten. De enskilda påståenden i enkäten som stigit mest i årets rankning är tillgång till vägnät, tåg och flyg (+55 placeringar), konkurrens från kommunen (+26 placeringar) och tillgång till mobilnät och bredband (+23 placeringar).

Tjänstemännens och politikernas attityder har förbättrats, menar företagarna, samtidigt som upplevelsen av bemötandets backar.

– Vi måste se till att förenkla för företagarna och förbättra vårt bemötande ytterligare. Just idag håller vi faktiskt den årliga konferensen som samlar flera hundra av kommunens tjänstemän med företagskontakter för att fokusera just på detta. Förenkla Göteborg, heter dagen, säger Kajsa Dahlsten.

Det största sänket jämfört med fjolårets rankning gäller dock tillgången på kompetens. Där har Göteborg tappat 58 rankningsplaceringar 2022, enligt företagarnas upplevelse.

– Ja, vi vet att tre av fyra företag i regionen upplever svårighet att rekrytera, att kompetensbristen slår mot i princip alla branscher – och att vi samtidigt har en matchningsproblematik att hantera. Det är en av våra största utmaningar. Därför har vi valt att helt ägna vår regionala näringslivsdag nästa vecka helt åt den frågan, där alla näringslivschefer och kommunstyrelseordföranden träffas, säger Patrik Andersson.

Läs mer om rankningsresultaten här: foretagsklimat.se

Kontaktuppgifter:

Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare företagsklimat, Business Region Göteborg AB

031-367 61 81

kajsa.dahlsten@businessregion.se