Från bidrag till företag – Hossins pastadröm blev verklighet

8 oktober 2018
Hossin Al-Said oroade sig för att det skulle bli svårt att komma tillbaka till arbetsmarknaden efter en lång sjukskrivning. Då fick han möjligheten att förverkliga sin affärsidé. Bild: Sofia Eriksson
För ett år sedan var Hossin Al-Said en sjukskriven kock med en företagsidé. I dag driver han egen pastarestaurang. Vägen dit gick via stöttning från Business Center i Angered.

Lunchrushen är över och Hossin Al-Said håller på att plocka undan i köket på Pastamania. Den lilla restaurangen vid torget i Surte har varit öppen sedan i somras och börjar så sakteliga etablera sig, skaffa stamkunder och få rykte om sig att servera goda pastarätter. För Hossin är det skönt att vara i gång och jobba.

– Förra året kände jag att jag ville börja jobba inom restaurang igen. Inte leva på bidrag, bli sjukpensionär eller jobba med något som jag inte brinner för, säger han.

Hossin är 53 år, kom till Sverige från Irak 1992 och har tidigare både drivit egen krog i Gävle och jobbat som kock inne i Göteborg. Men en bilolycka och en hjärtoperation satte stopp för det, och de fyra senaste åren har han varit sjukskriven.

– När jag fick reda på att jag kunde få arrendera den här lokalen i Surte tog jag kontakt med Arbetsförmedlingen för att få starta eget-bidrag. Men de tyckte inte att min plan var bra nog.

Hossin, som bor i Angered, blev hänvisad till Business Center i närheten. Där träffade han företagsrådgivaren Dragan Sako från Business Region Göteborg

– Jag märkte direkt att Hossin var en skicklig yrkesman med rätt kompetens och en bra företagsidé. Han var både målmedveten och realistisk men behövde dokumentera och presentera sin plan för Arbetsförmedlingen på ett mer övertygande sätt, säger Dragan Sako.

Samtidigt började Hossin på starta eget-kurs och fick en aha-upplevelse.

– Jag trodde ju att jag inte behövde lära mig något nytt, jag som redan gått en sådan kurs tidigare och drivit eget. Men det visade sig att det var rätt mycket jag inte kunde. Jag fick massor av bra information från banken och Skatteverket och lärde mig mer om ekonomi, varuhantering, hygienregler och allt möjligt, säger han.

Under tiden hade han tät kontakt med Dragan och tillsammans snickrade de på affärsplanen. Och när Hossin lämnade in den till Arbetsförmedlingen fick han grönt ljus.

– Eftersom Dragan kan så mycket om att starta företag så var hans hjälp jätteviktig för mig. På Arbetsförmedlingen var de ganska tveksamma till min idé och sa stopp två gånger. Jag kände att jag inte kom vidare och höll på att ge upp. Men Dragan förstod att jag kunde, såg möjligheten och sa ”kör på”.

På Hossin Al-Saids pastakrog i Surte är gorgonzolatortellini en favorit på menyn. ”Första gången jag kände lukten vände det sig i magen på mig. Men nu är gorgonzola det godaste jag vet”, säger han.
På Hossin Al-Saids pastakrog i Surte är gorgonzolatortellini en favorit på menyn. ”Första gången jag kände lukten vände det sig i magen på mig. Men nu är gorgonzola det godaste jag vet”, säger han själv. Bild: Sofia Eriksson

Business Center Angered hjälper varje år hundratals personer i nordöstra Göteborg med rådgivning för att starta och utveckla företag. En del kommer via Arbetsförmedlingen eller andra aktörer, andra har fått höra från vänner och bekanta att här finns kostnadsfri och effektiv hjälp att få.

– Vi träffar personerna i snitt tre gånger och hjälper framför allt till med det praktiska. Ofta handlar det om dokumentation, som i Hossins fall, och att förstå vilka regler och krav som gäller i respektive bransch, säger Dragan Sako.

Vilket sorts företag man vill starta spelar ingen roll, det kan vara allt från städ- eller byggföretag till nagelsalong eller importverksamhet.

– I Angered talas 104 språk och människor kommer från alla kontinenter. Mångfalden innebär att alla har olika förutsättningar, och vi kan bidra till att de oavsett bakgrund och erfarenhet kan starta eget. Vid första mötet gör vi en behovsanalys och tar reda på vad varje enskild person behöver beroende på vem de är och vad de kan. Vem vet, någon av dem kanske blir den nye Ingvar Kamprad? säger Dragan.

Han tillägger:

– Fast varenda en som liksom Hossin går från bidrag till att försörja sig på eget företag som fungerar, kanske utan kapital och efter att ha varit borta från arbetsmarknaden, är stjärnor i mina ögon.

Nu funderar Hossin på att utveckla sin verksamhet och har ögonen på lokaler i Kungälv och Nödinge. Kanske kunna anställa en person till och med.

– Jag vill ha ett större ställe och fler rätter på menyn. Här finns inte så många sittplatser och jag säljer mest hämtmat. Jag älskar att ha kontakt med människor och vill skapa en härlig, riktig restaurangatmosfär.

Faktaruta

Business Region Göteborg har två Business Centers, ett finns i Angered och ett i Biskopsgården. I Gamlestaden finns också Yesbox – Home of EntrepreneursDetta kan du få hjälp med på dessa platser:

• Goda råd och svar på frågor om hur du startar och utvecklar företag.
• Behovsanalys av, och bollplank till, din företagsidé.
• Råd om hur du kan höja din kompetens för att få bättre förutsättningar.
• Praktisk hjälp med dokumentation till Arbetsförmedlingen och myndigheter.
• Kontakter med myndigheter, organisationer och andra aktörer om till exempel företagsstöd, lokaler, lån eller tillstånd.
• Seminarier och workshops om olika aspekter av företagande.

Tipsa en vän

Visa cookie-information