Fyra av tio storföretag försvinner

24 maj 2016
Foto: Pressbild
Fyra av tio internationella storföretag kommer inte att vara kvar om fem år. Den bedömningen gör storföretagsledarna själva, enligt Stefan Fölster. På Inspirationsdagen 2 juni berättar han om hur digitaliseringen skapar nya möjligheter – för vissa.

- Några kommer att skapa framtiden. Många andra blir överkörda.

Stefan Fölster drar sig inte för att beskriva näringslivets förändring i drastiska termer. På Inspirationsdagen kommer han att utgå från sin uppmärksammade bok Robotrevolutionen. Digitaliseringen kommer att ta över många av de arbetsuppgifter som idag utförs av människor. Vi har bara sett början på en utveckling som kommer att förändra näringslivet i grunden.

- Den handlar inte så mycket om teknik. Frågan är hur vi ska göra för att tillhöra de som skapar framtiden, säger Stefan Fölster i Business Region Göteborgs intervju inför Inspirationsdagen.

Både mindre växande bolag och stora mogna koncernen måste ha ögonen på denna utveckling, enligt samhällsdebattören Stefan Fölster, med ett förflutet bland annat som chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

När teknikutvecklingen tar ett stort språng gäller det att själv hänga med, enligt Stefan Fölster som ger rådet att ha ögonen på företag i andra branscher än där man själv är verksam.

- Och man måste själv fundera på vilka egna tekniksprång man kan ta för att ge sig in i andra branscher.

Tipsa en vän