Handelsstudenter nyfikna på framgångsrik entreprenör

26 september 2017
Patrik Brandt, vd på ISAB, föreläser varje år på Handels. Han har i många år utvecklat sitt eget företagande i tillväxtprogrammet Expedition Framåt. Foto: Sofia Eriksson
ISAB är ett företag som erövrat en världsmarknad inom relining och som i dag också ägnar sig åt vatten- och luftrening för att förbättra global hälsa. Dess vd tar sig även tid att inspirera några av framtidens entreprenörer på Handelshögskolan i Göteborg. – Företagande är så jäkla kul, säger vd Patrik Brandt.

Patrik Brandt pekar och förklarar framme vid powerpoint-duken. Han har just visat en film som beskriver ISAB:s repiper-verktyg som tätar avloppsrör från insidan. Precis innan har han beskrivit hur han och några kollegor skissat fram det i dag världsunika, patenterade verktyget på några servetter.

De cirka 30 handelsstudenterna tittar och lyssnar uppmärksamt. Föreläsningen de är på i dag har rubriken ”Företagande i praktiken”, och de inser att de har en jättechans att få en inblick i hur en entreprenör tänker för att driva sitt företag framåt.

Men om de väntat sig affärsstrategier och åtgärdslistor i punktform, har de förväntningarna kommit på skam. Istället handlar föreläsningen om att ta vara på möjligheter, älska möten med människor och ha rätt inställning.

– Man kan välja att vara glad eller ledsen, och då kan man ju lika gärna vara glad – det är ju roligare, säger Patrik Brandt.

Patrik kom in i branschen via en liten ventilationsfirma i Göteborg, som han hittade på Gula sidorna sommaren 1993 när han var hemma från collegestudier i USA och behövde ett tillfälligt jobb.

– Sedan fick jag erbjudande om att köpa företaget. Men jag kunde inte speciellt mycket om att driva företag. Så när den viktigaste kunden inte betalade gick jag i konkurs, berättar han.

Jag gillar att arbeta med människor som känner samma driv som jag och att jag ser i ögonen på dem att de tror på sin idé.

Patrik Brandt, vd ISAB

Efter några uppförs- och nedförsbackar bestämde han sig för att börja om med ett företag som så småningom fick namnet ISAB Ventilation. Den grundläggande affärsidén blev nu störningsfria installationer, vilket innebär att inga golv eller väggar behöver rivas när avlopp och ventilation ska lagas. Metoden anses vara en av de bästa i branschen och har gett kunder i många länder. Idag består ISAB Group av flera bolag och har ett 70-tal anställda. Tillväxttakten ligger stadigt runt 20 procent per år med bibehållen lönsamhet.

– Det är jag väldigt stolt över. Vi räknar med att det fortsätter eftersom så många fastigheter är i behov av renovering, och trycket på alla företag inom relining och ventilation är extremt just nu, säger Patrik Brandt.

Han har också kunnat investera i andras företagsidéer och innovationer, bland annat herrskor, en ny isoleringsprodukt och ett oljefritt plastmaterial. Patrik Brandt återkommer gärna till hur möjligheter dykt upp och hur han kastat sig in i sammanhang utan att reflektera för länge. En av studenterna räcker upp handen och vill lyfta just det:

– Om du skulle träffa på någon med en affärsidé som verkar skön och pålitlig, hur lång tid tar det då innan du bestämmer dig?

Patrik Brandt funderar lite.

– Då går det ganska fort. Men det ska klicka. Jag gillar att arbeta med människor som känner samma driv som jag och att jag ser i ögonen på dem att de tror på sin idé.

Patrik Brandt från ISAB föreläser om företagande på Handels
Patrik Brandt från ISAB föreläser på Handels om företagande i praktiken. Foto: Sofia Eriksson

Men i botten finns också väl genomtänkta affärsmodeller, en kulturbärande ISAB-anda och tydliga principer för såväl medarbetar- som kundprofiler. Och en tydlig filosofi att delta i många sammanhang och ta chansen att möta nya människor. Dagens föreläsning på Handels är till exempel en del i ISAB:s åtagande som partnerföretag på magisterutbildningen i management av tillväxtföretag som ger studenterna möjlighet att kombinera akademiska studier med praktik. Robert Orbelin som är ansvarig för utbildningen har följt ISAB och Patrik Brandt under många år och fascinerats.

–  Patrik pratar om företagande på riktigt. Han har en förmåga att väva in sin personliga utveckling i företaget och berättar om både framgång och bakslag. De erfarenheterna är otroligt viktiga för studenterna att ta del av. Hans föreläsningar är mer som en dialog där studenterna direkt får svar på sina frågor om företagande.

För Patrik Brandt ger det lika mycket tillbaka. Han har vid det här laget haft ett flertal studenter hos sig, varav flera blivit fastanställda medarbetare eller samarbetspartners på olika vis.

– MATIX-studenterna kommer alltid med nya inspel, idéer och energi. Och det är dessutom intressant för mig som företagare att få veta vad de värderar hos en arbetsgivare. Det är utvecklande.

Idag är en av mina starkaste drivkrafter att få vara med och skapa en bättre värld med smarta lösningar och på så sätt förverkliga både mina och andras drömmar.

Patrik Brandt, vd ISAB

ISAB har också varit med i Business Region Göteborgs tillväxtprogram Expedition Framåt i många år.

– Vi blev nominerade till ”Årets uppstickare” 2003, och vann ett antal rådgivningstimmar i affärsutveckling. Det var fantastiskt nyttigt. Rådgivaren vi hade då sitter sedan flera år tillbaka med i ISAB:s styrelse och jag har i princip gått varenda kurs och utbildning som finns inom programmet, säger Patrik Brandt.

Minst lika viktigt för Patriks utveckling som företagare är de nätverksträffar och möten med andra företagare som programmet erbjuder.

– De leder nästan alltid till vidare kontakter. Man börjar jobba ihop eller anlitar varandra, eller tipsar vidare i något annat sammanhang. Det är otroligt värdefullt och väldigt generöst, säger Patrik Brandt.

Framöver kommer ISAB att satsa än mer på nya innovationer som inkluderar till exempel enzymrening av avloppsvatten, en process som kan användas för att filtrera bort medicin- och hormonrester. Man bidrar också vid naturkatastrofer med mobila reningsverk, och Patrik Brandt har fått förmånen att sitta med i ett rådgivande FN-organ som bland annat diskuterar vattenfrågan.

– Idag är en av mina starkaste drivkrafter att få vara med och skapa en bättre värld med smarta lösningar och på så sätt förverkliga både mina och andras drömmar. Det är skithäftigt!

ISAB Group

Gör: Störningsfria installationer/relining av ventilation och avlopp. I bolagsgruppen finns också Repiper AB som utvecklar nischprodukter inom relining samt ISAB Solutions som utvecklar metoder för vatten- och luftrening.
Finns: I Göteborg och Staffanstorp, samt ett dotterbolag för repiper i USA under etablering.
Antal medarbetare: Cirka 75.
Grundades: 1998.

Tipsa en vän