Henrik Sandström, nominerad till Årets företagsledare 2017

31 augusti 2017
Stolt, svensk verkstadsindustritradition, men utan hierarkier. Det är målet med det förändringsarbete som kolvringstillverkaren Federal-Mogul genomför. Nu är vd Henrik Sandström nominerad till Årets företagsledare.

I Federal-Moguls fabrik i Mölnlycke arbetar 90 medarbetare med att producera gigantiska kolvringar till motorer i bland annat tankers och containerfartyg. 100 procent går på export, främst till Asien. Varumärket Daros, med en 225 år gammal svensk och göteborgsk industritradition, har gjort företaget störst och bäst i sin nisch.

– Vi är traditionstyngda, men på ett positivt sätt, säger vd Henrik Sandström.

Inom ramen för Expedition Framåt har Federal-Mogul de senaste åren fokuserat på internt värderingsarbete. Det har i stora drag gått ut på att bygga vidare på företagets tradition, stolthet och historia, men med modernare strukturer.

Underkategori

– Grunden är ett fokus på kärnverksamheten. Det är operatörerna som står för den och det är de som är värdeskapande, och därför ska de ha stöttning i sitt jobb och sina ambitioner, säger Henrik Sandström.

Han påpekar att det i sig inte är något unikt, men för att det ska fungera och vara meningsfullt måste det finnas gemensamma värderingar som alla kan identifiera sig med. Värderingarna ”Vi tar ansvar”, ”Vi är engagerade” och ”Vi bryr oss” ska bidra till en effektiv tillverkning och en arbetsplats att trivas på. Rent konkret visar värderingarna sig till exempel i att varje process i tillverkningen drivs som mindre delar, med tydliga mål och förväntningar.

Jag vill vara en varm, positiv och tydlig ledare, en framåtdrivande kraft. Jag vill ha en verksamhet som bygger inifrån, där man är ärlig i att alla är lika och alla har samma potential.

Henrik Sandström, vd Federal-Mogul

– Vid skiftöverlämning går teamen igenom utfall, eventuella säkerhetsproblem och avvikelser, kvalitet och underhåll. Man formulerar handlingsplaner med målet att lösa allt inom gruppen. Om inte resurserna räcker till finns stödfunktioner, säger Henrik Sandström.

Han tillägger:

– Vi undviker ord som eskalering, det kommer från en traditionell organisationsstruktur. Sådana uttryck ska inte förekomma i den typ av verksamhet vi eftersträvar.

Trovärdighet, uthållighet och tydlighet är avgörande i förändringsarbetet, säger Henrik Sandström, som gärna använder sig av bilder och visualiseringar i sin kommunikation. Han har en bakgrund som ingenjör från Chalmers och arbetade tidigare som konsult på Volvo Cars. Som ansvarig för ett motorinstallationsprojekt fick han där upp ögonen för gruppdynamik och samarbete. Av en slump kom han för tio år sedan i kontakt med dåvarande Daros Piston Rings och attraherades av den lite mindre, överblickbara enheten.

Henrik Sandström
Ålder: 41 år
Gör: VD för Federal Mogul i Mölnlycke utanför Göteborg
Aktuell: Nominerad i kategorin Årets företagsledare, priset delas ut på Inspirationsdagen den 5 oktober

– Jag brinner för att få ut max i samarbete mellan människor. När ett plus ett inte blir två, utan tio, eller mer. Det händer något härligt i det. Den effekten vill jag bidra till och få medarbetare att känna.  

Inom Expedition Framåt har Henrik Sandström också fått möjlighet att reflektera över sitt eget ledarskap.

– Jag vill vara en varm, positiv och tydlig ledare, en framåtdrivande kraft. Jag vill ha en verksamhet som bygger inifrån, där man är ärlig i att alla är lika och alla har samma potential. En arbetsplats utan klassningar och nivåer. Det är det viktigaste.

Inspirationsdagen 2017 den 5 oktober med Per Schlingmann som huvudtalare

Förändringsarbetet fortsätter, framöver görs stora investeringar i ny processteknik för att kostnadseffektivisera med bibehållen kvalitet för att möta den ökande konkurrensen. Det finns självklart en tydligt visualiserad och kommunicerad treårsplan för de kommande förändringarna.

– Det vi gör är ett lagarbete i sin yttersta form. Jag är förstås väldigt stolt och tacksam över nomineringen, men den är ju inte till mig personligen, utan till hela Federal-Mogul Göteborg, säger Henrik Sandström.

Federal-Mogul Göteborg AB
Gör: Tillverkar världens största kolvringar till världens största fartygsmotorer.
Finns: I Mölnlycke.
Antal medarbetare: 95
Grundades: Varumärket Daros har sitt ursprung i en liten Göteborgssmedja som grundades av skotten Peter Robertson i slutet av 1700-talet. 100 år senare blev företaget genom kontakter med Rudolf Diesel först i världen på att specialisera sig på kolvringar och är i dag ledande inom marina kolvringar. År 2010 köptes företaget Daros Piston Rings upp av den amerikanska industrijätten Federal-Mogul som tillverkar komponenter till fordonsbranschen, rymdindustrin, energisektorn och annan tung industri. Företaget har i dag över 100 fabriker i 20-talet länder och totalt över 45 000 medarbetare.

Tipsa en vän