Idéer blir till verklighet på Business Center i Angered

15 december 2021
Företagsrådgivaren Dragan Sako har jobbat på Business Center Angered i 13 år. Han har själv varit företagare och använder sina erfarenheter när han hjälper andra som vill starta eget.

Vad gjorde du innan du började arbeta på Business Center?
– Jag har arbetat med entreprenörskap och människor som vill starta eget sedan år 2000. På Business Region Göteborg började jag 2006 och jag var med från starten när vi öppnade Business Center Angered 2008. Jag har också varit egen företagare i många år och drivit flera olika företag, vilket är erfarenheter som hjälper mig i det jobb jag gör i dag.

Vad gör en företagsrådgivare?
– På Business Center Angered jobbar jag med allt som rör entreprenörskap. Jag ger vägledning och rådgivning, och anordnar olika workshops. Vår uppgift är att hjälpa människor hitta rätt. Det kan handla om att finna lokal, hur man ansöker om lån, eller hur man gör för att få tillstånd från myndigheter. Alla personer som kommer hit är olika och har olika behov. Jag lyssnar på vad de behöver och hjälper till med nästa steg, oavsett vad det kan vara eller vilket tidsperspektivet är.

Vilka är de viktigaste egenskaperna i ditt jobb? 
– I Angered bor och lever människor från över 100 olika länder och kulturer. Det gäller att förstå dessa olika kulturer och hur de fungerar. Jag har lång erfarenhet härifrån och det är viktigt. Alla som kommer hit har inte full koll på hur det svenska samhället fungerar, men jag känner målgruppen och gör det bästa för var och en.

Vad är roligast med jobbet?
– Att få träffa så många nya människor. Folk från hela världen kommer hit, de har olika erfarenheter och olika färdigheter. När jag kommer till jobbet vet jag inte vem som knackar på dörren just den dagen, det tycker jag om. Det är varierande och spännande. Sedan ser jag att det vi gör hjälper människor och det är roligt.

Vad utmärker området du arbetar i?
– Många i området startar företag för att skaffa sig en egen försörjning. De vill och måste kunna leva på verksamheten. Det är många människor som inte har ett jobb när de söker upp oss, men de skapar sina egna jobb.

Vilka är dina drivkrafter? 
– Att se effekterna av vårt arbete. Att hjälpa entreprenören att gå hela vägen och starta sitt företag. Då känns det som att man har bidragit.

Dragans fem tips till dig som vill starta företag:

  1. Skapa ett nätverk av människor som kan hjälpa dig. Tveka inte att kontakta de du känner som har erfarenhet. Fråga om råd, ett bollplank är en god hjälp.
  2. Var envis, säljande och aktiv i sociala medier.
  3. Försök hitta ett bra företagsnamn som berättar om din affärsidé.
  4. Gör research. Ta reda vad som gäller för din bransch, vilka regler och tillstånd du måste ha. Tänk igenom hur stora lokaler du behöver, vilken utrustning som är nödvändig och hur du får tag i den. Ta också reda på hur förutsättningarna ser ut för din marknad.
  5. Det kan dröja månader innan du skickar din första faktura. Gör en ordentlig startkalkyl så att du vet att du klarar utgifterna första tiden.
Dragan Sako
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Entreprenörskap Affärsidéer

Om våra Business Centers
Business Center i Angered och Gamlestaden kan du få kostnadsfri rådgivning och vägledning i hur du startar eller driver företag. Här kan du även delta i seminarier, workshops och andra aktiviteter kopplade till nyföretagande och entreprenörskap.

Business Center Angered
Företagsrådgivare: Dragan Sako
Var: Angereds Torg 12
Drop-in: tisdag, onsdag och torsdag 12:00–16:00 

Business Center Gamlestaden
Företagsrådgivare: Selma Atic
Var: YESBOX, Gamlestadens Fabriker
Öppettider YESBOX: måndag-torsdag 09:00-16:00, fredag 09:00-14:00

Kom förbi på någon av våra drop-in-tider eller boka ett personligt möte för hjälp och rådgivning. För aktuella rådgivningstider, se vår bokningskalender.

 

Läs mer om detaljhandeln i Göteborg

och möjligheterna med exempelvis hållbarhet som affärsidé.

Tipsa en vän