June Medical etablerar sig i Göteborg

28 oktober 2020
Angela Spang, vd June Medical. Foto: June Medical
Det brittiska medicinteknikföretaget June Medical Group startar ett nytt europeiskt sälj- och servicekontor i Göteborg. Brist på operationssköterskor i Sverige och möjlighet att samarbeta med svenska företag och kirurger är några av anledningar för den nya satsningen.

June Medical har bildat ett nytt dotterbolag, June Medical Sverige, som kommer att erbjuda företagets kirurgiska produkter till det svenska vårdsystemet. Det nya dotterbolaget säkerställer också att verksamheten fortsätter som tidigare i hela EU efter Storbritanniens utträde ur unionen, enligt företaget. – Vi ser fram emot att leverera den internationella succén Galaxy II till svenska operationssalar och möjliggöra betydande avfalls- och kostnadsminskningar för det svenska vårdsystemet med vår retraktor, säger Angela Spang, vd för June Medical, i ett uttalande.

Galaxy II är en innovativ kirurgisk retraktor som frigör assistenternas och sjuksköterskornas händer eftersom de inte behöver hålla retraktorn.

– När operationsverksamheten återupptas tror jag att man kommer att vilja minimera antalet personer i operationssalen eftersom färre människor innebär lägre infektionsrisk. Galaxy II underlättar för vårdpersonal världen över genom att ersätta en assistent och frigöra plats vid snittet. Därmed får kirurgen bättre sikt och snittet hålls spänt. För Sverige, som redan har brist på operationssjuksköterskor, är detta extra viktigt, säger Angela Spang.

Det nya svenska arbetssättet kommer också att leda till nya samarbetsmöjligheter och produktutveckling av ledande aktörer inom landets vårdsystem. – Personligen ser jag fram emot att utöka vårt nätverk av ledande kirurger i mitt hemland Sverige, och jag gläder mig åt att Sverige blir vår nya europeiska distributionshubb. Det har varit mitt sätt att tacka för alla lyckliga barndomsminnen, säger Angela Spang.

 


Göteborg är hem till Skandinaviens största universitetssjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med cirka 2 700 bäddar och 17 000 anställda. Foto: Västra Götalandsregionen

Iris Öhrn, investeringsrådgivare inom life science på Business Region Göteborg, hjälper June Medical att etablera sig i Västsverige, interagera med regionens ekosystem och hitta lämpliga lokaler.

– Det är väldigt roligt att det här innovativa brittiska life science-företaget visar intresse för Göteborg och vårt vårdsystem. Det råder brist på kvalificerad vårdpersonal i Sverige. Vårdsektorn investerar stora summor i utvecklingen av metoder och lösningar som kan förbättra vårdkvaliteten och möjliggöra en mer individanpassad vård till lägsta möjliga kostnad och med mindre resurser, säger Iris Öhrn.

Hon förklarar att beaktandet av arbetsmiljöaspekter vid utformningen av medicinteknisk utrustning och sjukvårdsprodukter har stor betydelse för att FN:s mål för hållbar utveckling ska uppnås. 

– Västra Götalandsregionen, som driver och finansierar hälso- och sjukvården, har hållbarhet som ett av grundkriterierna vid upphandling. Det handlar om bättre arbetsmiljö, minskad stress för vårdpersonalen och ökad vårdproduktion. Jag hoppas verkligen att June Medical kan växa och utvecklas i regionen. Dessutom kan jag inte förneka att det är extra roligt med en kvinnlig vd.

 

Fakta om hälso- och sjukvården i Västsverige

  • 17 sjukhus
  • ca. 210 primärvårdsmottagningar
  • 45 000 anställda

 

Kontakt

Iris Öhrn, investeringsrådgivare life science på Business Region Göteborg
0707612191; iris.ohrn@businessregion.se 

 

Huvudkategori

Tipsa en vän

Visa cookie-information