KKN-seminarium: Kryptokonst – vad är det?

Bild: Ditte Ejlerskov ”The Prudent Crop 001”
Bild: Ditte Ejlerskov ”The Prudent Crop 001”

Kryptokonst, verk som bara finns digitalt, är ett nytt fenomen i konstvärlden. Men var är egentligen kryptokonst? Hur ser modeelen ut, vilka är konstnärerna och vilka är köparna? Och varför har det blivit så hett just nu? I slutet av augusti håller Business Region Göteborg och HDK-Valand vid Göteborgs universitet ett seminarium om Kryptokonst.

När det anrika auktionshuset Christie´s i New York tidigare i år klubbade det digitala konstverket ”Everydays: The First 5 000 Days”, beståendes av 5 000 digitala bilder, för 590 miljoner kronor blev den internationella konstpressen som tokig. Det som tidigare främst hade engagerat en mer begränsad digitalt community släpptes nu in i konstens finrum.

På nästa Forum för Kulturella och Kreativa näringar den 26 augusti pratar vi om alla frågor som dyker upp i ämnet. Vad är kryptokonst? Hur ser modellen ut? Hur fungerar det med kopiering och originalverk? Vilka är köparna? Vilka är konstnärerna? Vad är bra och vad är dåligt med rörelsen? Varför händer det här nu? Och hur är det med miljön och kryptokonsten?

Bokade talare än så länge är Ditte Ejlerskov, dansk konstnär med praktik bland annat inom kryptokonst, och representerad av Anna Bohman Gallery i Sverige och andra internationellt, samt Emil Ivedal, konstvetare och frilansskribent, som visat stort engagemang i ämnet.

Seminariet är ett samarbete mellan Business Region Göteborg och HDK-Valand vid Göteborgs universitet. Samtalet kommer (förhoppningsvis!) ske IRL på Valand. Mer info och anmälan i början av augusti.