Lantbrukare i trettonde generationen med fokus på utveckling

15 augusti 2019
David Ivarsson driver sin släktgård vidare i trettonde generationen, men fokuserar på att utveckla och växa verksamheten för att kunna vara konkurrenskraftig även i framtiden.
Redan som 16-åring startade han aktiebolag och tog över familjegården. Möt David Ivarsson, en av få lantbrukare i Expedition Framåt, som går emot strömmen genom att växa och anställa fler i en utsatt bransch.

Redan klockan sex denna morgon kom första långtradaren med plastemballage. Då hade David Ivarsson redan varit uppe ett par timmar för att förbereda och göra plats. Nu är klockan åtta och lastbil nummer två är på väg upp för grusvägen till gården Stora Bränna i Västerlanda.

– Ta ut svängen så du inte kör ner brevlådorna, instruerar David Ivarsson på telefon, på väg ut genom dörren.

Han kliver i träskorna han går i de flesta dagar på året och hastar vidare mot ekonomibyggnaderna medan han justerar hörselkåporna och guidar föraren rätt. Solen skiner, det har regnat i helgen efter sex veckors torka och dagen är fullspäckad. Just på grund av regnet kunde David Ivarsson nämligen vara ledig i helgen och fira sin 40-årsdag på spa, vilket påverkat arbetsschemat både före och efter.

– Vi sådde i Dalsland fram till midnatt i fredags. Jag som är så himla kvällstrött, satt och sov medan en av mina anställda sådde klart. Sedan var jag så trött på vägen hem så jag fick köra långsamt och stanna och sova en stund och var väl inte hemma förrän efter två på natten.

ÄGARE I TRETTONDE GENERATIONEN

Ivarssons gård Stora Bränna har funnits i släkten sedan 1500-talet. Verksamhet och inriktning har varierat. Idag är huvudfokus hösilage till hästar – det är ensilagebalar som den levererade plasten ska vara till – samt flera biverksamheter. David Ivarsson är ofattbara trettonde generationen som driver gården. Men det hade kunnat ta stopp på åttiotalet.

– När jag var ungefär fem år gammal valde mina farföräldrar att arrendera ut gården. Pappa ville inte ta över driften av jordbruket och farmor ville inte att jag skulle bli bonde. Men jag har alltid tyckt att det är spännande med maskiner och lantbruk, säger han.

Stora Bränna gård där David Ivarsson bedriver verksamhet med stöttning av Business Region Göteborg
Stora Bränna gård har varit i släktens ägo sedan 1500-talet.

Sagt och gjort. Redan som elvaåring började han arbeta med djur, lyckades momsregistrera sig som 13-åring och när han var 16 sades arrendet upp och David startade aktiebolag, även om det var först 2010 som han tog över fastigheten på pappret. Sedan dess har han lagt fokus på att modernisera maskinparken och utveckla verksamheten med helhetsperspektiv. I många år jobbade han ensam utan anställda och vågade inte ta in någon annan förrän han var helt säker på att det fanns jobb för två.

– Under en period sov jag två timmar i maskin varannan natt och fyra timmar i sängen varannan natt. Stanna och äta var det inte tal om – jag drack drickyoughurt på raksträckorna, berättar han.

Men med fler och fler anställda har han kunnat expandera och gått från en omsättning på 1,5 miljoner 2007 till dagens 20 miljoner. Idag driver han fem gårdar, varav två med inriktning på mjölk i Högsäter i Dalsland, en granngård samt en gård vid Thorskogs slott. De genererar 5 000 balar hösilage per år som säljs till mestadels stamkunder runtom i Västsverige. Omsättningen ökade med över 10 procent förra året, unikt i en bransch där villkoren är tuffa, inte minst efter förra årets extremväder. Men faktum är att just torkan sommaren 2018 gav Stora Bränna nya möjligheter.

– Vi märkte av den tidigt och köpte gräs och halm på rot från gårdar runtomkring. Det innebar nya marker att skörda, maskinerna kunde gå fler timmar och vi fick många nya kunder. Men det var jobbigt. Det tog aldrig stopp – vi skördade i veckor i sträck och telefonen ringde hela tiden, säger David Ivarsson.

MÅN OM DE ANSTÄLLDA

Många lantbruk tar in arbetskraft efter säsong och för Stora Bränna innebär det att personalstyrkan ökar till 15 personer under sommarmånaderna. Men för David Ivarsson har det blivit viktigt att kunna sysselsätta de nio fast anställda året om. ”Balans, balans, balans. Balans över året, balans i livet”, säger han, nästan som ett mantra, medan han tar paus för grötfrukost klockan nio.

– Det gäller att vårda dem som är bra och ge dem jobb på vintern också, under de fyra månader då det egentligen är lite lugnare än vanligt. Vi kör på entreprenad åt andra gårdar, har grävmaskiner i egna projekt, kör snöröjning, tar hand om skogen och gör underhåll av maskiner och byggnader. Vi hämtar hästgödsel hos kunder i Göteborg, bryter sten för eget bruk och packar om balar med hösilage till mindre förpackningar. Och så har jag 25 Angus-kor ihop med en granne. Det innebär mer arbetsledning för min del än tidigare så vintrarna har nästan blivit mer hektiska än somrarna, men vi försöker hitta sätt att jobba så smart som möjligt, säger han.

David Ivarsson är en driftig och modern lantbrukare som bedriver sin verksamhet med stöttning av Business Region Göteborg
David Ivarsson är en driftig och modern lantbrukare som bedriver sin verksamhet med stöttning av Business Region Göteborg.

Förutom att ha gått med i Lean Lantbruk har David Ivarsson också deltagit i tillväxtprogrammet Expedition Framåt. Trots att han som lantbrukare inte har så mycket tid över till nätverksträffar och möten ser han stora vinster.

– Jag var på ett lokalt frukostmöte med Business Region Göteborg för ungefär fem år sedan och jag tyckte det var klockrent. Det här med strategi, mål, struktur, ledarskap och organisation är inte riktigt min grej. Själva företagandet är något som jag egentligen inte funderar över så det är perfekt att ta hjälp med allt jag är dålig på.

Ett av de första råden han fick från Expedition Framåts företagsrådgivare var att fokusera och kanske skippa några av alla de ben som Stora Bränna står på. Eller i alla fall tydliggöra mål och mening kring dem.

– Han sa ”jaha, ska ni börja köra snö nu, vad har ni för mål med det?”. ”Köra så mycket det går”, svarade jag. Det är bra att få ned på papper vad det är vi ska göra och varför – tidigare gjorde jag nog saker mer på måfå och magkänsla, säger han.

LEDARSKAPSUTVECKLING VIKTIG

Dessutom har David fått stor hjälp i ledarskapet.

– Det jag velat förbättra är framförhållningen och att kommunicera mer så att alla vet vart vi är på väg. Det är ingen high-tech precis, men en stor förändring för oss, säger han och räknar upp förändringar: månadsmöten med alla medarbetare på plats, gemensamma system för inköp, scheman och information.

David Ivarsson lastar av och på med truck
Det blir långa dagar i produktionen men David Ivarsson ser också till att han som företagare får chans till utveckling.

Även om han inte är helt överens med företagsrådgivarna om att han borde ha färre ben att stå på reflekterar han mer nu över vad han ska satsa på.

– Jag vill växa, men samtidigt är det nog förnuftigt att gallra ut det som är minst lönsamt och ta in sådant som är bättre både lönsamhets- och arbetsmässigt.

Expedition Framåts affärsutvecklare Madeleine Andrén, som själv är uppvuxen på landet, besöker Stora Bränna med jämna mellanrum.

– Jag brukar lite skämtsamt fråga David om han köpt någon ny gård sedan senast, och det händer ju verkligen att han svarar ja på den frågan.

Madeleine Andrén, affärsutvecklare på Business Region Göteborg
Madeleine Andrén, affärsutvecklare på Business Region Göteborg, som ser David som unik i sin bransch på grund av sin ständiga idéer hur verksamheten ska kunna utvecklas.

– Han är vansinnigt driftig och entreprenöriell och en av styrkorna är att han ser möjligheter överallt och greppar dem i farten, menar Madeleine Andrén. Jag fungerar som bollplank när frågor och funderingar dyker upp och är fascinerad över Davids visioner och tankar. Hans idéer om utveckling av verksamheten gör honom unik i sin bransch, säger hon.

En av idéerna som kommit upp är fastigheter. Det kan låta som vitt skiljt från lantbruk, men passar perfekt i jakten på balans, menar David Ivarsson.

– Än så länge är det bara planer, men egentligen är det bara att sätta i gång. Efterfrågan finns, marken har jag, arbetskraften har jag. Tanken är att vi ska kunna bygga på vintrarna i egen regi, säger han.

VARDAG SKA HINNAS MED OCKSÅ

Mitt i detta tuffar vardagen och familjelivet på med fru och tre små döttrar. En pågående fönsterrenovering innebär att det ligger fönster runtom på lediga platser i huset i väntan på montering och David Ivarsson suckar lite över allt han inte hinner med. Hans fru tycker att han jobbar för mycket och att han aldrig riktigt går hem från jobbet.

– Ikväll är det möte med Hushållningssällskapet. Och så är det bokslut och inventering i morgon, plus att jag behöver planera för min riktiga födelsedagsfest. Så när jag ska montera fönstren vet jag inte riktigt, men det får lösa sig, säger han.

I höst kommer han dock att ta sig tid att delta i Expedition Framåts vd-träffar.

– Det är inte så många i min bransch som jobbar på samma sätt som jag. Därför ska det bli spännande att utbyta erfarenheter med andra företagsledare för vi står nog inför samma utmaningar även om vi inte jobbar med samma saker.

Fakta Stora Bränna

Verksamhet: Den huvudsakliga verksamheten är att producera hösilage till häst i balar från 25 kg upp till 500 kg. Företaget sköter driften av fem gårdar i Västergötland och Dalsland. Därutöver erbjuder Stora Bränna också halm, ved, grus samt olika maskintjänster inom vall, jordbearbetning, snöröjning, skog och transport.
Anställda: 9 stycken på heltid samt ytterligare cirka 7 stycken under högsäsong.
Ägare: David Ivarsson.
Omsättning: Cirka 20 miljoner år 2018.

Tipsa en vän