Life science-kluster stärker företagen och regionen

16 november 2017
Devicias vd Elisabeth Liljensten (mitten) pratar utveckling och tillväxt med affärsutvecklare Per Bäckman och företagsrådgivare Ywonne Genberg från Business Region Göteborg.
Life science är en svensk paradgren och en växande bransch. I Göteborgsregionen finns nu runt 600 företag som utvecklar både läkemedel och medicinteknisk utrustning. Ett sätt att utvecklas är att samlas i fysiska företagskluster, detta är en av anledningarna till att snabbväxande Devicia nu flyttat till Mölndal.

På invigningsfesten går partners och kunder tipspromenad i de nya lokalerna. Många av frågorna handlar om dialysmaskiner, pacemakers och om plåster räknas som medicinteknik. Inte många lyckas dock pricka in att prinsessan Madeleine förlovade sig med Chris O’Neill samma år som Devicia grundades.

När jag startade företaget 2012 var målet att försörja mig själv, men redan efter några veckor växte vi ur mitt lilla kontor och fick flytta till större lokaler, berättar Elisabeth Liljensten.

Devicia hjälper internationella aktörer med kliniska studier och strategisk rådgivning i framtagandet av nya medicintekniska produkter. Deras experter följer kundernas process från idé till lansering, med fokus på patientsäkerhet. Efter några framgångsrika år i Kungsbacka gick flyttlasset nyligen till Åbro i Mölndal, granne med Astra Zeneca.

Det är svårt att hitta dynamiska områden men här finns stor tillväxt bland just medtech-företag. Flera av våra kunder finns i närområdet och en till är på väg att flytta hit vilket är positivt, menar Elisabeth.

Underkategori
Devicia vann utmärkelsen Årets Tillväxtföretag 2016 på Inspirationsdagen
Devicia vann utmärkelsen Årets Tillväxtföretag 2016 på Inspirationsdagen

Det finns många fördelar med kluster och i Göteborg ser vi flera som har stor potential, förklarar Business Region Göteborgs affärsutvecklare Per Bäckman. En viktig dimension är bland annat att det blir lättare att rekrytera specialiserad och välutbildad personal när kluster växer sig starka. Klustersamarbeten kan också gynna inköp, produktutveckling och utvecklingen av regionala varumärken. När det går bra för företagen i vår region vågar fler starta företag här. De företag som redan finns här växer, kompetensen stannar kvar i regionen och det skapas fler arbetstillfällen. Detta i sin tur lockar till sig nationell och internationell kompetens och investeringar. Framgång föder framgång.

Per Bäckman har jobbat nära Devicia under flera år, bland annat har han anlitats för att jobba fram en hållbar ledningsstruktur som ska fungera när fokus är på kunden och tillväxten i bolaget är hög.

Andra framgångsfaktorer som vi diskuterat är att jobba i det som kallas föreskrivande led, alltså delta i branschpåverkande organ och organisationer så att man är med i övergripande beslutsprocesser från början. Dessutom har Devicia fokuserat på att tillgodose behoven hos sina mest krävande kunder vilket skapar en enorm styrka.

Även om de flesta av Devicias kunder finns i USA så växer deras verksamhet, precis som branschen, även i Sverige. Och trots att det unga bolaget vunnit utmärkelser och mångdubblat omsättningen på kort tid är det väldigt tydligt vad som driver Elisabeth och hennes team vidare.

Tillsammans med våra kunder är vi med i en rörelse – på en mission. En av våra första kunder som forskar kring lungsjukdomar har efter fem år säkrat sin produkt via studier med följden att statliga myndigheter i flera länder nu gör det möjligt för människor med KOL att få lindring – det är kvittot på att vi gör skillnad på riktigt!

Tipsa en vän