Lyft ditt nystartade företag till nästa nivå

1 juli 2019
Företag365 – ett program för dig som vill få fart på ditt företag.
Att driva eget företag är fantastiskt. Men det finns också stunder när man som småföretagare kör fast. Ur det behovet föddes Företag365, ett utvecklingsprogram som ger dig som drivit eget en tid rätt stöd att ta nästa steg i din affärsutveckling.

Programmet består av fyra delar som man som småföretagare behöver förstå och borra lite djupare i – affärsmodell, ekonomi, försäljning och marknadsföring – och sträcker sig över åtta veckor.

Företag365 har fått mig att förstå exakt vad jag ska göra för att komma vidare i mitt företagande - och hur jag ska göra det, berättar Carina Ridenius, vd och delägare i PIK Presentationsteknik AB och en av deltagarna i programmet. Kursen passar oss småföretagare som kommit ur startgroparna men behöver input att fortsätta vårt arbete.

Tanken med de fyra blocken är att skapa en helhet för de delar du behöver förstå och arbeta med som företagare.

Genom att också skapa förståelse för hur man kopplar ihop de fyra blocken för att nå sina mål, så förstod man också den röda tråden i utbildningen. Som småföretagare har man ju inte råd att ta in konsulthjälp och då är det ju kombinationen med just de här fyra delar som är viktigast, och där man behöver som mest hjälp, väldigt bra, betonar Carina Ridenius.

Så utbildningen behövs verkligen. För det är rätt komplext att vara företagare idag. Så att få rätt stöd med rätt verktyg i utvecklingsprocessen kändes oerhört viktigt för mig. Och dessutom är till ett väldigt bra pris, det var också avgörande, säger Carina Ridenius.

Carina Ridenius är en av deltagarna på Företag365, affärsutvecklingsprogrammet för dig som drivit företag en tid och vill ta nästa steg i ditt företagande.
Företag365 har fått mig att förstå exakt vad jag ska göra för att komma vidare i mitt företagande - och hur jag ska göra det, säger Carina Ridenius, vd och delägare i PIK Presentationsteknik som deltog i Företag365 år 2018.

Företag365 föddes ur behovet att de som drivit sitt företag ett tag, men ändå var relativt nystartade, behövde en riktad insats för att lyfta sin verksamhet.

Och samtidigt som man kommit en bit på väg i sitt företagande så låg man ändå lite långt från nästa affärsutvecklingssteg som kan vara Expedition Framåt, ett tillväxtprogram för lite mer etablerade företag som också drivs av Business Region Göteborg.

Det fanns helt enkelt ett glapp i utbudet för affärsutveckling för företag i staden.

Maria Lindström, affärsutvecklare och programansvarig för Företag365, betonar några av de fördelar som deltagare gett uttryck för sedan programmet startades.

Maria Lindström, affärsutvecklare och programansvarig för Företag365 vid Business Region Göteborg

Våra utvärderingar visar att deltagarna tycker att de får rätt verktyg för att komma vidare och rätt stöd att förstå vad de ska fokusera på härnäst, menar Maria Lindström. För det är lätt att fastna och inte riktigt veta hur man ska ta sig vidare på bästa sätt.

Maria Englund-Olofsson, som driver familjeföretagen MEOkonsult och FLOMV AB, säger att Företag365 var avgörande för hennes företagsstart;

Programmet blev min grundkurs i företagande. Jag grundade mig där och den gav mig så många pusselbitar. Många fler skulle gå den för den är en bra grund att stå på.

Maria Englund-Olofsson är en av deltagarna på Företag365, affärsutvecklingsprogrammet för dig som drivit företag en tid och vill ta nästa steg i ditt företagande.
Maria Englund-Olofsson driver familjeföretaget MEOkonsult och FLOMV AB.

– Delarna hängde också väl ihop. Så det kändes som om lärarna var sampratade, även om de höll i olika delar av kursen.

– Vi blev också en väldigt bra grupp på kort tid och kunde lyfta viktiga frågor. Även om vi driver helt olika verksamheter inom olika branscher så fann vi varandra. Jag träffar fortfarande några av de jag gick kursen med. Det är väldigt värdefullt, betonar Maria Englund-Olofsson.

Att hitta likasinnade att byta erfarenheter med är en av de viktiga framgångsfaktorerna.

Erfarenhetsutbytet och insikten om att man inte är ensam om sina frågor och utmaningar är också värt väldigt mycket. Och när deltagarna träffar andra i samma situation och upplever trygghet och tillit, då blir det också lättare att bolla alla olika sorters frågor, betonar Maria Lindström.

Många upplever också att man är relativt ensam i sin roll som företagare och behöver stöd.

– Som egenföretagare ska man ju orka så mycket. Och det är viktigt att ha människor omkring sig när det känns ensamt. Då känner man sig mindre ensam, betonar Maria Englund-Olofsson.

Vi blev också en väldigt bra grupp på kort tid och kunde lyfta viktiga frågor. Även om vi driver helt olika verksamheter inom olika branscher så fann vi varandra.

Maria Englund-Olofsson, delägare på MEOkonsult och FLOMV AB

Vad har då deltagarna konkret tagit med sig från Företag365?

– Jag har bland annat tagit med mig att jag exempelvis ska klocka mina olika uppgifter för att se vad jag egentligen lägger min tid på. Och att göra arbetet lite mer samlat, som att exempelvis ha en ringförmiddag i ett försöka att koncentrera de olika arbetsuppgifter jag har så att jag kan jobba så effektivt som möjligt, berättar Carina Ridenius.

Men jag har också fått med mig att jag bör se mitt företag i ett sammanhang och i ett större perspektiv. Och att det är viktigt att även se till att räkna in all tid som du lägger ner som arbetstid för att få en bra överblick över vad du egentligen gör. Ett exempel är när jag avsatt tid för att skriva mina böcker så ska jag faktiskt också se det som arbetstid och att det ingår i min långsiktiga strategi.

För Maria Englund-Olofsson har marknadsföringen blivit den biten som hon fått arbeta mest med för att förstå och greppa ordentligt.

– Just nu grottar jag ner mig i marknadsföringsbiten. För min stora fråga är hur man når ut med sitt budskap när det brusar så mycket som det gör idag. Nu har jag dessutom gått vidare efter kursen med en mentor i kommunen, så framöver här blir det verkligt fokus på att hitta rätt i marknadsföringen och i kommunikationen.

– Nu är fokus att skriva dagbok, sätta lite mål för att gå vidare. Och det är jättebra, för jag tvingas verkligen reflektera över vad jag håller på med och om jag är på rätt spår, avslutar Maria Englund-Olofsson.

Carina Ridenius bästa affärsutvecklingstips från programmet Företag365

  • Man kan alltid bli bättre på det man gör och ett affärsutvecklingsprogram är bra om du vill växa på rätt sätt.
  • Avsätt tiden och gör det ordentligt, så får du ut mesta av kursen.
  • Ta dig tid att reflektera över vad du tagit med dig efter kursen. Vissa saker kan du ha användning för direkt, men andra kan du spara på till senare tillfälle. Så allt kan användas - både nu och sen.

Maria Englund-Olofsson bästa affärsutvecklingstips från programmet Företag365

  • Bygg nätverk i gruppen på kursen för man har så stor nytta av varandra i gruppen även efteråt.
  • Reflektera över vad du håller på med, annars är det lätt att faktiskt göra annat än det du behöver göra. Håll koll på att du är på rätt spår hela tiden och lägger tid på rätt saker.
  • Företag365 ger dig hjälp och stöd att förstå vilket område som du ska lägga fokus på för att komma vidare. Fokusera sedan på det på bästa sätt!

Tipsa en vän