Magdalena Rozmiarek, nominerad till Årets företagsledare 2017

16 augusti 2017
Med mjuka värden och en egenutvecklad affärsmodell leder hon sin personal i en stenhård bransch. Magdalena Rozmiarek är vd:n som gjort sig känd för att se alla medarbetare. Nu kan hon vinna pris som Årets företagsledare på Inspirationsdagen den 5 oktober.

Det finns många sätt att leda företag, men gemensam nämnare är oftast att de ska leda till att företaget i fråga växer, utvecklas och går med vinst. Och för Magdalena Rozmiarek, vd för FG Nordic AB, en av de ledande leverantörerna inom värmepumpar och kylteknisk utrustning på den svenska marknaden, går den vägen via människorna.

– Självklart är jag som företagsledare ansvarig för att leverera resultat. Men det är också så pass självklart att det inte är någonting vi pratar om hos oss. Bra siffror kommer som ett naturligt resultat av engagerade medarbetare som verkar i ett bra arbetsklimat, säger Magdalena Rozmiarek, och fortsätter:

– Men för att vi ska kunna nå dit måste jag bygga rätt atmosfär, jag måste bygga en grupp där människor vill jobba med varandra. Kraften och möjligheten för att lyckas ligger hos människorna, och genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för människorna att trivas gör vi möjligheten till goda affärer så bra som möjligt.

Underkategori

Magdalena och FG Nordic arbetar utifrån en egenutvecklad affärsmodell.

– Vår uppgift är ju att skapa affärsmöjligheter och värden som gör våra kunder framgångsrika på sina marknader. Men vi går djupare än så i relationen till våra affärspartners. Jag är övertygad om att vi utvecklar marknadspositionerna när vi agerar tillsammans i en relation präglad av ömsesidighet, respekt och glädje. Detta har vi konceptualiserat i affärsmodellen Let’s do business together, förklarar Magdalena.

Den ger bland annat svar på hur de tillsammans med sina kunder ska agera för att stärka sina gemensamma positioner på marknaden. Och den startar med dem själva och förhållningssätten gentemot varandra.

Att nomineras till ett sådant här pris gör att man blir väldigt motiverad till att fortsätta.

Magdalena Rozmiarek, vd FG Nordic AB

– För att lyckas externt måste vi ha en stabil och hållbar intern grund som baseras på tillit, förtroende och respekt. Det ser jag som min viktigaste uppgift i rollen som ledare, menar Magdalena Rozmiarek.

Magdalena var länge aktiv i telekombranschen, och ansvarade då som mest för 300 medarbetare. Om hennes nuvarande bransch är tuff är det ingenting mot hur telekombranschen var på 90-talet. Där fanns ett mycket tydligt fokus på siffror, vilket var en av anledningarna till att Magdalena Rozmiarek ville byta bransch.

– När man hela tiden har fokus på siffror glömmer man bort att tänka på människan, och det är inte jag. Det är inte mitt sätt att leda. Samtidigt ville företaget pressa och pusha ännu mer, och då kände jag att jag ville gå vidare, säger Magdalena.

– Det är så otroligt viktigt att supporta sina medarbetare. Livet i dag är verkligen inte lätt. Det innehåller så många måsten, och när livet redan är tufft nog som det är måste det fungera bra på jobbet, annars kommer det en dag då medarbetarna inte kommer upp ur sängen.

 Magdalena Rozmiarek
Ålder: 44 år
Gör: VD för FG Nordic AB med kontor i Partille kommun
Aktuell: Nominerad i kategorin Årets företagsledare, priset delas ut på Inspirationsdagen den 5 oktober

Ett ledarskap där mjuka värden står i fokus är inte vanligt i en tuff bransch, men i FG Nordics fall har det fungerat mycket väl. I dag omsätter man runt 100 miljoner kronor och har cirka 20 anställda – varav flera värvats från konkurrenter.

– Det tycker jag är väldigt roligt, säger Magdalena. Många kollegor kommer från konkurrenter, som i vissa fall lämnat stora, fina globala bolag för att jobba med oss. Vår ambition är att vara det personliga och tillmötesgående företaget med en position där vi rekommenderas som den bästa affärspartnern och arbetsgivaren i kyl- och värmebranschen, så det är väl ett bevis på att vi lyckats.

Ett annat kvitto på Magdalenas framgångsrika ledarskap är att hon i oktober kan vinna pris som Årets företagsledare när Business Region Göteborg arrangerar Inspirationsdagen.

– Det känns så klart fantastiskt, det var väldigt oväntat. Man går ju inte direkt runt och tänker på att man ska kunna vinna något sådant. Men det är samtidigt ett fint kvitto på att man har gjort något bra, och det är ju en fantastisk känsla. Att nomineras till ett sådant här pris gör att man blir väldigt motiverad till att fortsätta.

Inspirationsdagen 2017 den 5 oktober med Per Schlingmann som huvudtalare

Magdalena har genom åren varit en flitig besökare på olika seminarier och aktiviteter som Business Region Göteborg anordnat i tillväxtprogrammet Expedition Framåt. Hon har också fått en hel del rådgivning vilket hon haft stor nytta av.

– Det jag gillar med BRG:s rådgivare är att man märker hur de verkligen bryr sig om oss på riktigt. De kommer inte bara för att sälja kurser, de kommer för att de tänker på oss och för att de är genuint intresserade av oss. BRG har bland annat hjälpt oss när vi ville bygga eget kontor, de hjälpte oss både med att hitta själva fastigheten och att hitta en bank som kunde hjälpa oss med finansieringen. Det är jag mycket tacksam över.

Tipsa en vän