Mer hållbara resor ska ge tillväxtresa för PolarQuest

5 september 2022
Foto: Adam Rheborg
PolarQuest har arrangerat resor till polartrakterna sedan 1999. Efter två år av ofrivilligt resestopp låter de återigen medäventyrare upptäcka isolerade vildmarksområden som de jobbar för att bevara.

Storslagna vyer, vilda djur och hållbara resor – det brinner medarbetarna på den Göteborgsbaserade researrangören PolarQuest för. Vd:n Marie Lannborn Barker är inget undantag. Hon började sin resa inom företaget som praktikant för 15 år sedan, under en yrkesutbildning till reseproducent och resekonsult.

– Då hade grundarna precis utökat kapaciteten och börjat anordna resor med ett fartyg för 50 passagerare. Tidigare hade man bara kört två 12-passagerarfartyg, så det här var ett stort steg, säger Marie.

Hon fick snart fast anställning på PolarQuest, som ansvarig för vissa resor, och 2016 klev hon upp som vd. Sedan 2011 har Marie även haft styrelseuppdrag för Association of Arctic Expedition Cruise Operators, en internationell organisation för hållbarhet och säkerhet i Arktis som PolarQuest var med och grundade.

Just hållbarhet är en grundbult i PolarQuests verksamhet. Marie berättar hur företaget från start valde resor med mindre grupper som nisch. Expeditionskryssningarna till polar- och vildmarksområden som Svalbard och Galapagos genomförs både i egen regi och genom partners, men alltid i det mindre formatet.

– Vi är övertygade om att det ger en mer exklusiv upplevelse och ett mindre avtryck på naturen om max 50 personer går i land. Som en del av turistnäringen har vi ett stort ansvar att bevara de områden som vi gör resor till, och göra våra medäventyrare till ambassadörer för den här saken, säger Marie och fortsätter:

–  Våra guider, som är utbildade inom allt från glaciologi till marinbiologi, är viktiga ögon och öron där ute som kan hjälpa till att skydda naturen och djurlivet. Och vid landstigningar plockar vi skräp som flutit in med havsströmmar. Under perioden då det inte har genomförts expeditionskryssningar har det blivit en märkbar skillnad på Svalbard, det är helt enkelt mer skräp på stränderna när vi inte är där.

Att jobba strategiskt viktigt för tillväxtresan

Även om PolarQuest nu har tagit sig igenom pandemins prövningar kvarstår en utmaning som företaget arbetade med även före coronakrisen – att skapa en struktur inom organisationen som håller över tid. Här har PolarQuest tagit hjälp av Business Region Göteborg. Redan under Maries praktikperiod hoppade företaget på tillväxtprogrammet.

– Syftet var att få hjälp med att gå från ett nystartat entreprenöriellt bolag till att få ordning och reda på rollerna inom företaget och bädda för en tillväxtresa, berättar Marie.

Sedan dess har Business Region Göteborg kopplats in vid ett flertal tillfällen. Bland annat har ledningen gått en workshop i just ledningsgruppsarbete. Då fick Marie och hennes kollegor ta del av färdiga mallar för att kunna fokusera mer på strategiska frågor, och inte bara arbeta operativt.

– Målet är att få verksamheten att flyta på och att komma till ett läge där alla på PolarQuest känner sig helt trygga med sina roller, befogenheter och ansvarsområden. Därför kommer vi att fortsätta använda oss av både punktinsatser i form av workshops och mer långsiktiga satsningar för att förfina organisationen, säger Marie.

PolarQuest har inte varit på Svalbard eller något annat resmål på länge – under två års tid har turerna ställts in på grund av pandemin. Till skillnad från många andra aktörer i branschen har företaget kunnat hålla sig flytande, eftersom de ingår i en börsnoterad koncern som verkat för att hålla sina bolag vid liv.

I våras tryckte Marie på omstartsknappen och reseplaneringen pågår för fullt. I april avgick de första fartygen, då till norska kusten och Svalbard.

– Det är svårt att beskriva känslan faktiskt. Vi har pratat i teamet om att det känns som ett kosläpp, nu får vi äntligen ge oss ut igen, säger Marie.

 

Marie Lannborn Barkers tips till entreprenörer:

  1. Frigör tid för strategiskt arbete. Och låt organisationsutvecklingen ta tid.
  2. Vill du jobba mer med hållbarhet? Hitta ett forum där du kan diskutera dessa frågor och hämta inspiration.
  3. Ha roligt! Då är risken inte lika stor för att bli slutkörd om det är ett högt tempo.

 

Läs mer om vårt tillväxtprogram för små och medelstora företag i Göteborgsregionen.

Susanne Abildtrup
Koordinator
Arbetsområden: Event Administration
Karin Öberg
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Strategi Tillväxt
Marie Lannborn Barker, vd PolarQuest
Marie Lannborn Barker, vd PolarQuest

Tipsa en vän