Möt Göteborgs techscen: 5 frågor till Ellen Andreasson på Envue Technologies

Envue Technologies

De senaste åren har vi sett en snabb tillväxt inom techbranschen i Göteborg. Både i ökat antal arbetstillfällen och i antalet nystartade företag. Men vilka företag har valt att etablera sig i Göteborg? Hur ser de på sig själva? Vilka styrkor och utmaningar har de? Och vilka styrkor och utmaningar har Göteborg som techregion?

Vi har pratat med Ellen Adreasson, co-founder och vd på Envue Technologies, företaget som utvecklat ett verktyg som gör att forskare på ett enkelt sätt kan träda in i nano-världen och studera biomolekyler.

Vad är era styrkor som företag?

- Envue Technologies har alla grundstenar på plats för att kunna bygga och driva en framgångsrik verksamhet – en unik teknik med hög innovationshöjd, potential mot en enorm marknad som är både växande och global, rätt i tiden med tajmingen, och framför allt ett otroligt drivet och passionerat team av medgrundare. Företaget har även en stark koppling och stöd från Chalmers Tekniska Högskola och inkubatorn Chalmers Ventures, vilka båda är välansedda och högt rankade inom sin respektive kategori. 

Vad är era utmaningar som företag?

- Utvecklingen från idé till prototyp och slutligen kommersiella produkter i forskningsbaserade bolag såsom Envue, ofta benämnt som "deep tech" i startupvärlden, är väldigt resursintensivt både gällande kompetens och kapital. Vår teknologi, som innefattar avancerad nanofabrikation, nanofluidik, optik, machine learning och AI, innebär därför ett starkare skydd mot kopior av lösningen men samtidigt också en utmaning i utvecklingen, kommunikationen externt och investeringsrundor.

Vad ser ni för styrkor med Göteborg som techregion?

- Ekosystemet i Göteborg inom techbranschen verkar fortsätta att växa och har ett öppet klimat med mycket som förespråkar innovation i form av mötesplatser, olika event, stödjande offentliga aktörer, och god anknytning till forskning i regionen då många av techhubbar och inkubatorer är kopplade till universiteten eller kommunen.

Vad ser ni för utmaningar med Göteborg som techregion?

- I internationella möten med potentiella kunder eller samarbetspartners är det många som inte är bekanta med startupscenen i Göteborg. Dessutom pekar statistiken och ryktena att det är mindre riskkapital som går till techbolag i Göteborg än Stockholm och Malmö.

Vilka fördelar ser ni framöver för det starka life science-klustret som finns i regionen (bland annat med GoCo Health Innovation City i Mölndal)?

- En stor fördel både för regionen och Envue Technologies som nystartat bolag, i och med att det kommer med stor sannolikhet att gynna B2B, life science, forskningsintensiva startups samt attrahera både investerare, kunder och partners till regionen. Det är även ytterligare ett steg mot en kultur med ett öppnare ekosystem där små och stora bolag kan hitta synergier och driva innovation tillsammans. 

Om Envue Technologies

Envue Technologies grundades vid Chalmers Tekniska Högskola 2020. Inledningsvis startade det som ett samarbete mellan studenter från Chalmers School of Entrepreneurship och forskare från Langhammer-gruppen. Nu växer företaget med målet att möjliggöra en helt ny teknik för en bredare publik.

Genom den banbrytande mikroskopitekniken Nanofluidic Scattering Microscopy kan forskare nu studera hur biomolekyler beter sig och samverkar med varandra. Denna teknologi har nu tagit klivet ut på marknaden genom Envue Technologies.

Göteborgsregionens samlade tech-kalender

Kika in i den nya tech-kalendern Gothenburg Tech där du även kan lägga in egna event.

Lyssna gärna på avsnitten om techbranschen i podden Business Göteborg, avsnitt:
#34 Techprofilerna: Så hett är tech i Göteborg,
#26 SME- och techföretagen – utveckling, behov och betydelse,
#22 The Yard - I hjärtat av Sveriges mobilitetssektor.