Norsk fiskjätte etablerar sig i Kungälv

1 juni 2021
Leröy bygger sin nya grossistanläggning för svenska marknaden i Kungälv. Där ska man bereda och packa fisk, skaldjur och annan sjömat som är färsk och snabbt ska ut till svenska tallrikar. I Kungälv kommer 100 att sysselsättas. Det innebär netto 60 nya jobb i Göteborgsregionen.

Idag tisdag togs det första spadtaget för sjömatskoncernen Leröys nya huvudanläggning i Sverige. På plats fanns bland annat norske ambassadören Christian Syse, byggföretaget BRA Group och representanter för kommunledningen.

– Jag gillar denna norska storinvestering som gör Kungälv ännu starkare inom livsmedelsproduktion. Först blir det 70 nya byggjobb och efter påsk 100 nya permanenta jobb till Kungälv. Det ska bli häftigt att det är härifrån alla goa räkmackor kommer nästa år, det kommer glädja många människor i hela landet, säger Miguel Odhner (s), kommunstyrelsens ordförande Kungälvs kommun.  

Företaget flyttar sin verksamhet från Stockholm och Fiskhamnen i Göteborg, för att samla den svenska verksamheten i en helt ny, miljöcertifierad anläggning med returemballagesystem och solceller på taket. Investeringen skapar sysselsättning för omkring 100 personer i Kungälv – det rör sig om inköpare, försäljare och andra tjänstemän samt runt 60 personer inom själva produktionen. Alla anställda erbjuds att flytta med.

– Hade vi bara utgått från att få billig arbetskraft hade vi kanske inte satsat här, det går lite för bra för den här regionen. Men vi behöver attrahera människor med goda kunskaper inom IT och avancerad produktion, och rätt placering är viktig av många skäl, säger Mattias Gunnarsson, vd för Leröy Seafood AB, koncernens svenska dotterbolag.

Ja, valet av plats var högst medvetet. Logistikkostnaderna och klimatskäl fällde avgörandet. Företaget hittade industrimark längs E6:an norr om Kungälv, inte långt ifrån ICA:s centrallager.

– Vi har noggrant analyserat hur fisken flödar och konstaterat att bästa lokaliseringen är Västkusten, strax norr om Göteborg, säger Mattias Gunnarsson, vd för Leröy Seafood AB, koncernens svenska dotterbolag.

Råvaran kommer från Norge, Skagerack och Kattegatt, men också från kontinenten.

– Vi kommer att spara 1 500 000 tonkilometer per år med denna setup. Våra kunder får färskare fisk, samtidigt som det ger miljöfördelar eftersom transporterna förkortas.

Marknaden för mat från havet växer i Sverige, men långsamt, där investeringen i Kungälv är ett led i Leröys försök att ta marknadsandelar på den svenska marknaden, enligt vd:n. Mattias Gunnarssons vassaste konkurrenter finns i Fiskhamnen i Göteborg, företag som Fisk idag, Hanssons och Fiskeriet.

– Det kan inte vara annat än glädjande att Göteborgsregionen blir ett ännu tyngre centrum för den svenska sjömatsmarknaden, och attraherar ytterligare sysselsättning hit. De stora norska fiskföretagen är dominanta på marknaden, och att ett av dem gör en så offensiv satsning här är på många sätt ett styrkebesked, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, som inte har medverkat i etableringen.

Dessutom varmt välkommet i Kungälv som förlorar ungefär lika många jobb när Orkla, en annan norsk koncern, nu väljer att stänga kexfabriken om något år, påpekar han.

– Samtidigt innebär det naturligtvis att konkurrensen på den svenska sjömatsmarknaden stegras några pinnhål. Men jag hoppas och tror att företagen i Fiskhamnen och vår starka fiskindustri i regionen kommer att växa igenom den här norska utmaningen.

Leröy har liknande anläggningar i åtta andra europeiska länder. Företaget är, enligt egen utsago, näst störst i världen på laxodling, har egen norsk flotta som fångar vitfisk och en helintegrerad näringskedja fram till detaljhandel och restauranger. Grossistanläggningen i Kungälv kompletterar Leröys fiskberedningsfabrik i Kungshamn, Sverige största fiskrökeri, som också levererar marina sallader, patéer och andra produkter med längre hållbarhet. Totalt har den norska börskoncernen närmare 5000 anställda.

Bygget i Kungälv startar direkt. Leröy räknar med att flytta in och vara i drift direkt efter påsk nästa år.

Tipsa en vän