Nya idéer ska växa i historiskt kvarter

6 augusti 2016
I kvarteren i Gamlestaden skapades industrihistoria. Nu blir det platsen för nya innovationer och företag. Till Göteborgs 400-årsjubileum sätts höga mål för entreprenörsandan i staden.

Fram till jubileumsåret 2021 ska entreprenörsandan i Göteborg utvecklats mycket. Målet är högt ställt. Staden ska vara en internationell förebild, där individers förmåga att skapa och utveckla idéer och projekt tas till vara på bästa sätt.

Det är visionen bakom det entreprenörskvarter som nu planeras i Gamlestaden.

- Det kommer att bli en mötesplats för alla entreprenörer, nyföretagarare och blivande företagare som har en affärsidé eller verksamhetsidé de behöver hjälp med.

Entreprenörskap är en grund för en attraktiv och pulserande storstad. Människors innovationskraft ska tas tillvara, och det gäller att göra de verktyg som erbjuds på olika håll tillgängliga på ett enkelt sätt. Det ska vara lätt att hitta rätt hjälp.

I entreprenörskvarteret ska flera organisationer erbjuda specialistkompetens inom nyföretagande, verksamhetsutveckling, finansiering och annat som behövs för att förvandla spännande idéer till värdefulla projekt.

- Tanken med att samla all denna kompetens under ett tak är att ge direkt tillgång till den hjälp man behöver i starten eller i utvecklingen av sin entreprenörskarriär.

Historiska kvarter för innovation och entreprenörskap
Platsen som är vald för entreprenörskvarteret knyter an till Göteborgs stolta anor som industri- och innovationsstad. Här drev bröderna Sahlgren från mitten av 1700-talet norra Europas största sockerbruk i över hundra år. Därefter drevs Skandinaviens största spinneri, i huset som i dag kallas Gamlestadens Fabriker, fram till början av 1900-talet. Här jobbade som mest över 1 500 anställda.

I Gamlestaden uppfann Sven Wingquist det sfäriska kullagret, som låg till grund för SKF som startades 1907. Och som en avknoppning därifrån grundades ett litet bolag med det latinska uttrycket för ”jag rullar” här år 1926. Ja, det är Volvo, som i dag är en jätte inom fordonsindustrin.

Så välkommen till Gamlestaden – här har alltid varit en plats för innovationer och entreprenörstänkande. Och så kommer det att förbli, långt in i framtiden. Det är målet.

Färgbox

År 2021 fyller Göteborg 400 år och det firar vi genom att tillsammans göra vår stad till en ännu bättre plats. Hela vägen fram till jubileumsåret. Och långt därefter.
Entreprenörskvarteret är del av Göteborgs 400-årsjubileum. Uppdraget har vuxit fram utifrån en medborgardialog som resulterat i ett projekt där vi tillsammans med ett flertal aktörer samverkar för att lyfta fram det entreprenöriella Göteborg.

 

Tipsa en vän