One Stop Future Shop vann första pris på Stora Samhällsgalan

17 maj 2018
One Stop Future Shop vann första priset i kategorin Årets Välfärdsförnyare på Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm. Foto: Robin Lorentz Allard/Dagens Samhälle
För fjärde året i rad avgjordes den Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm. Hisingsprojektet One Stop Future Shop tog hem första priset i kategorin Årets Välfärdsförnyare.

EU-projektet One Stop Future Shop nominerades för sina insatser i att stötta de som vill starta företag i Göteborg samt för sitt framgångsrika sätt att skapa en mer inkluderande stad. Målgruppen är unga personer, kvinnor och personer med utländsk bakgrund. När vinsten som Årets Välfärdsförnyare 2018 var ett faktum var glädjen stor uppe på scenen på Cirkus i Stockholm.

– Det här är ett arbete som många deltagit i, outtröttligt i med- och motgång, och det känns helt fantastiskt. Vi har arbetat i ett antal år med fokus på nya metoder att få fler människor i självförsörjning och det är fantastiskt roligt att det arbetet uppmärksammas – vi gjorde det, utbrister Daniela Ölmunger, projektledare på One Stop Future Shop.

Business Region Göteborgs vice vd Eva-Lena Albihn var också på plats och tog emot priset.

– Att samverka och få bidra till att fler kommer att starta eget företag och kunna försörja sig innebär många vinster. Det är med stor glädje och stolthet som representanter från de tre stadsdelarna och BRG tar emot detta pris

Underkategori

Motiveringen från juryn lyder:
”När olika delar av samhället väljer att samverka mot ett gemensamt mål kan det bli hur bra som helst. Årets vinnare har lyckats bygga framtidstro i utsatta grupper, ge röst åt människor som normalt har svårt att bli hörda och skapa sysselsättning åt de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Vinnaren har lyckats visa att tillsammans bygger vi samhället och tillsammans blir vi starka.”

Samtidigt som Göteborg tagit emot nyanlända med lång etableringstid på arbetsmarknaden har även andra svårt att få jobb och hitta sysselsättning. På Vårväderstorget stöttar One Stop Future Shop engagerade och motiverade människor att starta eget företag. Sedan 2016 har One Stop Future Shop haft över 1 000 deltagare och bland dessa har närmare 100 företag startats.

Susanne Robertsson är gruppchef för Nyföretagande och Entreprenörskap på Business Region Göteborg och kan intyga att projektet innebär ett stort lyft för många.

– Det engagemang och mod som präglar projektet har inneburit att nya samverkansformer skapats och lett till att fler fått möjlighet att hitta sin väg till entreprenörskap.

Om One Stop Future Shop
One Stop Future Shop är ett EU-projekt som har initierats av tre stadsdelsförvaltningar på Hisingen: SDF Västra Hisingen, SDF Lundby och SDF Norra Hisingen. Projektet genomförs i samarbete med Göteborgslokaler, Lokalförvaltningen, Business Region Göteborg, Röda Korset och Göteborgs universitet (Sahlgrenska School of Innovation and Entrepreneurship). Projektet är delvis finansierat av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Tipsa en vän

Visa cookie-information