På Business Center hittar företagare sin kompass

8 november 2019
Ahmad Alzoabi med familj har fått stöd från Business Region Göteborg för att kunna starta sin grönsaksodling. Idag går den jättebra då efterfrågan på närproducerade grönsaker är stort och ökar hela tiden. Dragan Sako, nere till vänster.
I en dalgång i Olofstorp odlar familjen Alzoabi grönsaker och i en före detta glassfabrik i Gamlestan tillverkar produktdesignen Corina Akner vegantryfflar av en restprodukt från öltillverkning. Via Business Center i Angered och Hisingen har de fått stöd, kontakter och vägledning för att starta och utveckla hållbara företag.

Företagsrådgivaren Dragan Sako sitter på en buss på väg till Olofstorp. Där brukar Ahmad Alzoabi och hans familj två hektar odlingsmark. Efterfrågan på närodlade grönsaker, blommor och örter är stor och Ahmed har fått en kickstart på sitt nystartade företag Alzoubi Farm.

– Det är oerhört roligt att få följa deras process. Familjen kom till Sverige från Syrien för bara några år sedan. De var egna företagare även i sitt hemland och nu har de fått börja om från noll, säger Dragan Sako.

Han är företagsrådgivare på Business Center i Angered och den som Ahmad Alzoabi mötte när han skulle starta sitt företag. Tillsammans har de bollat affärsidé och planerat varje steg framåt. Dragan har hjälpt till med kunskap, kontakter, tillstånd och ansökningar. På Business Center har Ahmad Alzoabi fått möjlighet att gå på seminarier och workshops och även lotsats vidare till andra aktörer och tjänster som finns tillgängliga för nyföretagare. Och nu börjar allt arbete att ge frukt.

Underkategori
På Business Center har Ahmad Alzoabi fått möjlighet att gå på seminarier och workshops och även lotsats vidare till andra aktörer och tjänster som finns tillgängliga för nyföretagare. Och nu börjar allt arbete att ge frukt.

Väl framme i Olofstorp möts Dragan av en leende Ahmad Alzoabi med en bifftomat i handen. Den är lika stor som en pumpa. Även i Syrien odlade han tomater. De såldes över hela landet tillsammans med vete, potatis och morötter som också växte på familjens 50 hektar stora mark. 

– Jag kan odling, säger Ahmad Alzoabi. Men att vara företagare i Sverige är något helt annat än i Syrien och vi är nya i det här landet. Det har varit svårt med språket och alla regler. Utan Dragans hjälp vet jag inte hur jag skulle klarat det.

Jag kan odling. Men att vara företagare i Sverige är något helt annat än i Syrien och vi är nya i det här landet. Det har varit svårt med språket och alla regler. Utan Dragans hjälp vet jag inte hur jag skulle klarat det.

Ahmad Alzoabi, egenföretagare inom grönsaksodling.

Dragan Sako har varit företagsrådgivare på Business Center i över tio år och menar att varje företagares process är unik.

– Jag vet aldrig vem som kommer in genom dörren. I Angered pratas 104 olika språk och jag träffar människor med helt skilda bakgrunder. Och alla är lika välkomna. Du behöver inte ens ha en affärsidé. Det är bara att komma in och testa dina tankar. Alla stora har börjat smått och när som helst kan nästa Ingvar Kamprad komma in genom dörren hos oss på Angereds torg.

Alla stora har börjat smått och när som helst kan nästa Ingvar Kamprad komma in genom dörren hos oss på Business Center på Angereds torg.

Dragan Sako, affärsrådgivare, Business Region Göteborg

På andra sidan älven, närmare bestämt på Vårväderstorget på Hisingen, finns Business Region Göteborgs andra Business Center i Göteborg. Där finns sedan knappt ett år tillbaka företagsrådgivaren Ali Tabrizi. Precis som Dragan Sako arbetar han med att vara tillgänglig i stadsdelen.

– Jag brukar säga att det ska ta en stund att gå över torget. För när vi som arbetar på Business Center är välbekanta ansikten som du gärna stannar och pratar med en stund, blir tröskeln lägre den dagen du vill ha hjälp att starta företag. Många i stadsdelen upplever ett osynligt hinder till de mer centralt belägna aktörerna som erbjuder företagsrådgivning. Därför behövs vi här, säger Ali Tabrizi.

Det spelar dock ingen roll var du bor. Corina Akner bor i Gamlestan och när hon skulle starta sitt företag sökte hon sig till Business Center på Vårväderstorget.

– Jag har använt mig av flera av de olika företagsrådgivare. Det har varit bra men det var först Ali som verkligen förstod vad jag ville göra, säger hon.

Corina Akner är produktdesigner och har startat VÄRT Sustainable Food Lab, som bland annat hjälper kunder att ställa om till hållbara verksamheter.
Corina Akner är produktdesigner och har startat VÄRT Sustainable Food Lab, som bland annat hjälper kunder att ställa om till hållbara verksamheter. Här med Ali Tabrizi.

Corina Akner är produktdesigner och hennes företag hjälper kunder att ställa om till hållbara verksamheter. Hon arbetar bland annat med ett matlabb, produktdesign, teambuildning och workshops. Tillsammans med sina kunder tar hon reda på vad de behöver hjälp med. Det har bland annat blivit en vegantryffel, framställt av draft som är en restprodukt vid öltillverkning. Men det handlar inte bara om att ta hand om svinn.

– Jag vill gå längre upp i produktionskedjan för att upptäcka och hitta nya lösningar till resursslöseri. För om vi bara letar efter olika sätt att ta hand om restprodukterna kommer vi behöva svinnet och det fortsätter vara en del av produktionen, säger hon.

Ali Tabrizi har arbetat med cirkulärekonomi i många år och kunnat vara ett viktigt bollplank för Corina Akner i hennes process.

Jag vill gå längre upp i produktionskedjan för att upptäcka och hitta nya lösningar till resursslöseri. För om vi bara letar efter olika sätt att ta hand om restprodukterna kommer vi behöva svinnet och det fortsätter vara en del av produktionen

Corina Akner, VÄRT Sustainable Food Lab

– När du startar och driver företag i dag måste du ta ansvar för hur ditt företag påverkar samhället miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Hållbarhet måste finnas med från början, det ska vara inbyggt i affärsmodellen, säger han.

Corina Akner menar att det kräver ett normkritiskt förhållningsätt som ibland möter skepticism.

– Med Ali har jag kunnat undersöka och formulera hur jag vill arbeta, utan att bli ifrågasatt. Vi har inte bara diskuterat affärsplaner utan även pratat värdegrund och jag har fått en möjlighet att växa in i min verksamhet.

– Jag brukar prata om att det krävs karta och kompass, säger Ali Tabrizi. Kartan är världen du kommer att befinna dig i som företagare och kompassen är din värdegrund. Jag bedömer inte hur marknaden ser ut för olika produkter, jag försöker möta människor utifrån deras behov och ta bort hinder för att de ska kunna hitta sin egen karta och kompass.

I Olofstorp har Ahmad Alzoabi hittat sin karta. Via bland annat Facebook-grupper kommer han i kontakt med kunderna som vill köpa närodlade grönsaker, blommor och örter. Hans kompass har visat vägen till en rad olika certifikat på att han odlar ekologiskt och hållbart.

För Ahmad Alzoabi är kartan och kompassen även något mer. Det är hans familj. Frun Hayfa bestämmer grödorna, sönerna varvar sina studier med att sköta marknadsföring och bokföring. Själv arbetar han på fältet nästan alla dygnets timmar.

– Jag tycker om att vara min egen, att arbeta hårt, ta ansvar och förhoppningsvis kunna lämna över något till mina barn. Målet är att, precis som i Syrien, kunna leverera grönsaker till hela mitt nya land.

Alzoubi farm hittar du i Olofstorp. Familjen Alzoubi kom till Sverige i 2014 och ville i sitt nya land fortsätta med den gamla familjetraditionen att odla. År 2017 ansökte familjen om att få en odlingsyta i Fastighetskontorets Testbädd för odling i Angered/Gunnilse. Odlingarna gick bra och de ville utöka och arrenderar sedan våren 2018 en betydligt större yta i Olofstorp. Gården använder bara naturgödsel och inga bekämpningsmedel. Under våren 2019 installerades ett bevattningssystem som ger växterna exakt den mängd vatten de behöver.

VÄRT Sustainable Food Lab's purpose is to help create new solutions to maneuver away from tunnel vision fixed on the expiration date and unmatched needs, and instead create new meaningful opportunities. These would include jobs in sustainable kitchens, developers for platforms and for meaningful conversations about sustainability.

Tipsa en vän

Visa cookie-information