Podcast om storsatsningen på elflygplan i Göteborg

12 oktober 2022
Det mest spännande som hänt europeisk flygindustri på decennier. Så beskrivs storsatsningen från flygplanstillverkaren Heart Aerospace på att utveckla och tillverka batteridrivna passagerarflygplan i Göteborg. Planerna presenterades 15 september. Lyssna på det senaste avsnittet av podden Business Göteborg där Klara Forslund, medgrundare och Chief Business Officer på Heart, berättar om satsningen och framtiden.  

År 2018 hörde Klara och hennes man Anders Forslund, som forskat inom flygutveckling på Chalmers, att allt flyg i Norge ska vara elektriskt till 2040. De såg en lucka i marknaden. Efter en investeringsrunda i USA bestämde de sig för att satsa i Göteborg. Nu har de 130 anställda och har nyligen annonserat en jättesatsning med utveckling och tillverkning av sitt batteridrivna flygplan ES-30 på Säve flygplats i Göteborg.  

Charlotte Ljunggren är direktör för marknad och kommersiell utveckling på statliga Swedavia som äger och driver 10 flygplatser i Sverige. De är med i Heart Aerospace advisory board och ställer nu om sina flygplatser för att möta tekniken som utvecklas. Målet är att allt inrikesflyg ska vara fossilfritt till 2030.  

Kommer målet nås? Hur fungerar ett elflyg? Och hur långt kan man flyga på el? Och när blir det verklighet? Det, och mycket annat, får du reda på i podden! Lyssna nedan eller där poddar finns. Programledare är Emanuel Karlsten. 

 

 

 

Björn Gustafsson
Projektledare
Arbetsområden: Etablering

Tipsa en vän