Rådgivning räddar nästan nio av tio företag i svårigheter

10 februari 2020
Business Region Göteborg har många års erfarenhet av att jobba med företag i ekonomiska svårigheter. Rådet är att inte vänta för länge med att ta kontakt.
Hela nio av tio företag som söker hjälp vid en besvärlig ekonomisk situation räddas. Det visar 2019 års statistik av insatserna från Företagsakuten på Business Region Göteborg.

Det lönar sig att ta hjälp när företaget får problem. Men det är ett känslomässigt stort steg för många småföretagare.

– De flesta företagare jag träffar har dragits med problem en längre tid. Det känns ofta svårt för dem att söka stöd men när de väl gör det blir de oftast hjälpta, säger Sonja Kollberg som fram till 2019 varit projektledare på Företagsakuten vid Business Region Göteborg.

Under 2019 sökte 43 företag i Göteborgsregionen kostnadsfritt stöd hos Företagsakuten varav 37 företag (86%) är fortsatt aktiva. Detta berör 137 arbetstillfällen i regionen.

– Vi på Företagsakuten kan hjälpa företag med upp till 20 anställda och trenden hos oss är att färre företag går i konkurs, till skillnad från övriga landet, förklarar Sonja Kollberg. En av anledningarna är att företagarna tar kontakt med oss i tid och faktiskt har möjlighet att vidta åtgärder för att få rätsida på sina problem.

Varje räddat företag betyder väldigt mycket för de inblandade människorna, bakom statistiken döljer sig många personliga öden. Företagets ekonomiska situation och ansvar för anställda kan uppfattas som en tung börda för företagaren. Det kan gå ut över hälsa och familj. Går det att räta upp situationen upplevs det som en stor lättnad.

– Vi är väldigt stolta att vi bidragit till att fler i regionen har ett arbete att gå till, menar Sonja Kollberg. Vår rådgivning gör skillnad, statistiken visar att vi räddar nio av tio företag. I många fall leder vår rådgivning till en nytändning i bolaget, företagaren ser nya möjligheter och fokuserar på det som är viktigt i företaget. Några av dem har fortsatt till vårt tillväxtprogram Expedition Framåt för att de vill jobba strukturerat med att utveckla verksamheten.

Även sett över längre tid hjälper insatserna. 127 företag i Göteborgsregionen sökte under åren 2016-2018 aktivt hjälp för sin ekonomiska situation. Nu visar en utvärdering av Företagsakutens insatser att 54 % av dem är fortsatt aktiva.

Sedan starten av Företagsakuten 1997 har Business Region Göteborg erbjudit fem timmars kostnadsfri rådgivning till 1622 företag som av olika orsaker hamnat i en akut ekonomisk situation. Syftet har varit att undanröja de akuta problem bolagen haft och därmed undvika dessa konkurser.

Underkategori

Vi erbjuder 5 timmars kostnadsfri rådgivning, detta gör vi:

  • Vi träffas, går igenom din situation och gör en bedömning av läget.
  • Vi ger råd om vad som är mest akut att ta tag i.
  • Vi skapar tillsammans en handlingsplan för hur du går vidare.
  • Vi hjälper dig i kontakter och i förhandlingar med till exempel leverantörer och kreditgivare.

Ring oss på 020-100 132, eller kontakta oss via e-post. Vi behandlar ditt ärende under full sekretess!

Snabbfakta:

  • Sedan 1997 har 1622 företag fått ekonomisk rådgivning hos Företagsakuten.
  • En sammanställning visar att 127 företag har fått hjälp under åren 2016-2018. Av dessa var 54% fortsatt aktiva då undersökningen gjordes.
  • Under 2019 räddades 37 av 43 sökande företag, vilket berörde totalt 137 arbetstillfällen.

    Företagsakuten drivs av Business Region Göteborg och medfinansieras av Västra Götalandsregionen.

Tipsa en vän