Rätt verktyg hjälpte Barex framåt

22 november 2016
Johanna Pettersson måste vara tuff. Hon har varit bolagschef för Barex i ett halvår, och gått från säljare till chef på arton månader. Hon ersatte mannen som grundat och lett verksamheten sedan tidigt 1990-tal. En rejäl utmaning i sig, men ännu svårare när organisationen har problem. – Jag måste våga lita på att jag ska leda bolaget på mitt sätt istället för att försöka vara som någon annan. Det är därför jag är tillsatt, men det är en utmaning att förändra och för mig har Business Region Göteborgs stöd varit ovärderligt, säger Johanna Pettersson.

Nystart med stöd utifrån

Barex jobbar med streckkodslösningar och säljer bland annat scanners, truckdatorer, etikettskrivare, mjukvaror och etiketter. Ett problem från början var att koncernens samlade verksamhet spretade och att bolagen behövde en tydligare gemensam målbild.  Ledningsgruppen hade insett det och att en nystart krävde stöd utifrån.

– Utan Expedition Framåt hade vi aldrig kommit så här långt. Programmets konsulter har inte kommit med facit för förändring men varit tuffa och hela tiden pushat oss att ta nästa steg. Business Region Göteborg har fått saker att hända hos oss, säger Johanna Pettersson.

Utan Expedition Framåt hade vi aldrig kommit så här långt. Programmets konsulter har inte kommit med facit för förändring men varit tuffa och hela tiden pushat oss att ta nästa steg.

Johanna Pettersson

Heltäckande hjälp

Till exempel har koncernen organiserats om från två till fem bolag, man har tagit fram en treårsplan för Dilatogruppen, som sedan brutits ner för varje företag. Det ska ge tydligare fokus och bättre kontroll på respektive verksamhet, men ändå resultera i en gemensam syn och målsättning.  Johanna Pettersson lyfter Business Region Göteborgs roll i det arbetet.

– Konsulterna har varit extremt olika i sin inriktning så vi har fått en väldigt heltäckande hjälp. Jag ser dem som en jättestor verktygslåda där man kan välja rätt redskap för varje givet problem. Det är guld!

Arbetet går i dag åt rätt håll för Barex. Johanna Pettersson är glad att ledningsgruppen startade förändringsarbetet i tid, när man hade marginaler och allt bara flöt på.

– Det är aldrig lätt att få en hel organisation att följa ett tänk som man i ledningsgruppen har umgåtts med under en lång tid, men det blir betydligt lättare om man slipper ha en ansträngd ekonomi att brottas med samtidigt. Det är en lärdom man kan ta med sig, att våga vara proaktiv.

Tipsa en vän