Regionens företag anpassar produktionen för att möta behov i Coronatider

3 april 2020
I takt med att coronaviruset (covid-19) får allt större konsekvenser för samhällen och företag världen över har flera svenska företag tagit ansvar och ställt om sin produktion till produkter som bidrar till att viruset bekämpas.

Göteborgsbaserade Getinge är ett av de företag som försöker möta vårdgivarnas efterfrågan. Företaget tillverkar livsuppehållande ventilatorer för intensivvårdspatienter och har som mål att tillfälligt öka sin produktion av ventilatorer i Sverige med 60 %.

- För att tillgodose efterfrågan på ventilatorer lägger vi till ett andra produktionsskift på vår tillverkningsanläggning, skrev Elin Frostehav, chef för Critical Care på Getinge, i ett pressmeddelande nyligen. 

Ungefär 50 permitterade personer från den svenska lastbilstillverkaren Scania arbetar nu för Getinge för att hjälpa företaget att nå målet. Medicinteknikföretaget överväger också att anställa ytterligare personal. 

De tillverkade ventilatorerna säljs över hela världen beroende på aktuell efterfrågan.

- Våra team gör sitt absolut yttersta varje dag för att hjälpa våra kunder att rädda liv, skrev Elin Frostehav i pressmeddelandet.

”Vi tar situationen på största allvar”
Ett annat företag som upplever en ökad efterfrågan av sina produkter är Breas Medical i Göteborg. Breas tillverkar också ventilatorer som kan rädda liv i kampen mot covid-19. De senaste veckorna har företaget utökat sin produktionskapacitet genom att anställa ny personal och öka antalet produktionstimmar.

Breas har 200 medarbetare globalt och cirka 80 personer arbetar på huvudkontoret i Mölnlycke utanför Göteborg.

I en intervju med Svenska Dagbladet sa Sebastian Mommers, chef för Breas Medical i Sverige, att efterfrågan på företagets ventilatorer har ökat, framförallt i Storbritannien, Italien, Spanien, USA och Kina, men även i Sverige. 

– Det händer mycket nu i alla länder, och det är en väldigt hektisk period för oss. Vi tar situationen på största allvar och försöker hjälpa våra kunder inom vårdsektorn så att de i sin tur kan hjälpa patienterna, sa han till tidningen.

Enkelt att tillverka ansiktsmasker
Den svenska hygienprodukttillverkaren Essity ställer om sin produktion då sjukhusen varnar för att skyddsutrustningen börjar ta slut. Inom kort börjar de tillverka ansiktsmasker, som kommer att reserveras för vårdgivare.

Andra Göteborgsbaserade företag med lösningar som bidrar till kampen mot coronaviruset upplever också ökad efterfrågan. Några exempel: TATAA Biocenter, som tillverkar ett diagnostikverktyg och erbjuder testning i samarbete med andra aktörer; Cuviva, som har en lösning för hälsokontroll av äldre i hemmet och Visiba Care, som erbjuder en digital vårdlösning.

3–6 april anordnas ett officiellt covid-19-hackaton i Sverige. Initiativtagare är den svenska regeringen och evenemanget har tre fokusområden: att rädda liv, rädda samhällen och rädda företag. Business Region Göteborg är partner i hackathonet. Läs mer på evenemangets hemsida här.

Huvudkategori

Tipsa en vän