Så går det för jubileumssatsningarna Yesbox och Saltet

3 juni 2021
Aktiviteten på entreprenörshubben Yesbox i Gamlestaden når rekordnivåer med i snitt 3000 besökare per månad, samtidigt som den gamla spinnfabriken har fått en ansiktslyftning. På Ringön närmar sig stadsutvecklingsprojektet Saltet sitt slut. Med runt 80 nya aktörer på plats har Ringön förvandlats till en levande, kreativ stadsdel med en unik mix av gammalt och nytt.

Yesbox öppnade 2017 inom ramen för jubileumssatsningen ”Det entreprenöriella Göteborg”, under projektledning från Business Region Göteborg. De 15 aktörerna på Yesbox har redan hjälpt tusentals människor att ta sina idéer och affärsmöjligheter vidare.

Under pandemin har verksamheten övergått till digital form utan att på något sätt stanna av. Faktum är att antalet besökare har växt från nivån 2000 till 3000 personer i månaden i den digitala miljön. En sammanställning visar att 12 av aktörerna på Yesbox tillsammans under 2020 har:

  • Haft besök av 36 496 personer
  • Arrangerat entreprenörsfrämjande aktiviteter med totalt 18 215 deltagare
  • Gett 10 477 personer stöd kopplat till utveckling av hållbart entreprenörskap
  • Genomfört kompetenshöjande insatser med 8 130 deltagare

Totalt har det under 2020 startats 654 nya företag i Göteborgsregionen med hjälp från aktörerna på Yesbox, och 907 befintliga företag har fått hjälp i sin affärsutveckling. En ny flexibel studio för hybridmöten har etablerats, och hela miljön är nu profilerad efter entreprenörer, företag, produkter och skeden som har varit – och är – viktiga i Göteborgs utvecklingsresa. Bland annat entreprenören Solgun Drevik, Bröderna Sahlgrens sockerbruk, SKF:s Sven Wingquist och den första volvobilen Jakob.

Stadsutvecklingsprojektet Saltet på Ringön är en annan av Göteborgs jubileumssatsningar och del av stadens 400-årsfirande. Projektet drivs genom Business Region Göteborg och har under fem år arbetat med att utveckla Ringön till en mer levande stadsdel. Här finns nu ölbryggerier, nya restauranger och inflyttade företag inom film, musik, mode och konst.

I dag är fler personer medvetna om platsens existens och den befolkas av fler människor, under fler timmar på dygnet.  Saltet har också fått igenom tidsbegränsade bygglov som gör det möjligt för verksamheter att ha öppet under kvällstid. Överlag har en nyckel till framgång varit att göra saker temporärt. Projektet har ännu inte slutrapporterat, men har bland annat bidragit till att runt 80 nya aktörer har etablerat sig på Ringön.

– Vi har krattat manegen, guidat och hjälpt till. Hyrorna är fortfarande låga vilket gör att folk som inte är så resursstarka ändå kan göra sin grej och uppfylla sina drömmar här, säger Johan Red Top Larsson, en av projektledarna på Saltet. 

Läs vidare om Yesbox här: Yesbox firar med ökat tryck i verksamheten och ny, läcker atmosfär
yesboxgoteborg.se

Läs vidare om Saltet här: Därför är Saltet på Ringön så viktigt
www.saltet.org

Kontakt:
Lina Lundgren, verksamhetsledare Yesbox
lina.lundgren@businessregion.se 
 031-367 61 04

Johan Red Top Larsson, projektledare Saltet
redtop@saltet.org
 0705-23 65 29

Matilda Lindvall, projektledare Saltet
matilda@saltet.org
0736-10 45 35

Tipsa en vän